Sari direct la conținut

Kremlinul spune că apreciază foarte mult eforturile lui Viktor Orban de a obține pace în Ucraina

HotNews.ro
Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite la Moscova pe 5 iulie 2024/ Valeriy Sharifulin / AP / Profimedia
Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite la Moscova pe 5 iulie 2024/ Valeriy Sharifulin / AP / Profimedia

Rusia consideră foarte importante încercările premierului ungar Viktor Orban de a ajuta la rezolvarea situației din Ucraina, ținând cont de pozițiile ambelor părți, și apreciază eforturile sale în acest sens, a declarat luni Kremlinul, potrivit TASS.

„Domnul Orban ia cu adevărat o inițiativă serioasă pentru a compara pozițiile diferitelor părți, pe baza unor surse primare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Peskov a remarcat că acum există „un set întreg de dezacorduri serioase între părțile interesate”.

„Dar cel puțin domnul Orban face o încercare foarte serioasă de a înțelege esența acestor diferențe, ceea ce este foarte de apreciat”, a subliniat Peskov.

Comentariile sale vin în contextul în care Viktor Orban a efectuat vinerea trecută o vizită oficială la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene.

„Nu am nevoie de un mandat, deoarece nu reprezint nimic. Tot ce fac este să merg în locurile în care există un război sau o amenințare de război care amenință Uniunea Europeană și Ungaria, sau care are consecințe negative asupra lor, și să pun întrebări”, a declarat Orban înaintea vizitei într-o intervenție la postul de radio public al Ungariei.

Putin, care l-a primit pe Orban la Kremlin, a declarat că este gata să audă poziția liderului ungar cu privire la Ucraina și să primească de la Orban o lectură a punctelor de vedere ale altor parteneri europeni.

„Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relațiilor bilaterale în această situație dificilă și, bineînțeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la direcția ucraineană”, i-a spus Putin lui Orban.

Viktor Orban s-a întâlnit din nou cu Putin după ce a fost întâi la Kiev

Vizita lui Orban la Moscova a avut loc după ce mai devreme în cursul săptămânii trecute el a efectuat prima sa vizită oficială la Kiev de la începerea războiului.

Viktor Orban a declarat marți, în timpul vizitei, că Budapesta apreciază inițiativele de pace ale Ucrainei, dar i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare ideea unei încetări rapide a focului, care ar putea accelera negocierile de pace.

„L-am rugat pe președinte să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm negocierile de pace dacă mai întâi am obține o încetare a focului”, a spus Orban.

„O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi o șansă de a accelera negocierile de pace. Am explorat această posibilitate cu președintele și îi sunt recunoscător pentru răspunsurile sale sincere și pentru negocieri”, a spus el.

China, noua destinație a premierului ungar pentru a discuta despre pace în Ucraina

Zelenski, care a vorbit înaintea lui Orban, nu a răspuns la aceste comentarii. Kievul a respins repetat ideea unei încetări a focului și a unei păci în condițiile dorite de Rusia, susținând că primul pas în acest sens ar trebui să fie retragerea trupelor Moscovei din teritoriile ocupate.

După aceste vizite Viktor Orban a sosit luni în China.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina“, a scris Viktor Orban pe X, într-un mesaj ce însoțește o imagine cu el dând mâna cu Xi Jinping.

„Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a mai scris Orban în mesajul ce este însoțit de hashtag-urile „# misiune de pace” și „#HU24EU” (referire la președinția UE deținută de la 1 iulie de Ungaria”.

Urmărește ultimele evoluții din a 866-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro