Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 866: Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului și altor orașe – a fost lovit inclusiv cel mai mare spital de copii / Viktor Orban, în China pentru o „misiune de pace 3.0” / Zelenski: Orban nu poate fi mediator

Război în Ucraina, ziua 866: Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului și altor orașe – a fost lovit inclusiv cel mai mare spital de copii / Viktor Orban, în China pentru o „misiune de pace 3.0” / Zelenski: Orban nu poate fi mediator
Tun de 152 mm Giatsint în acțiune într-o poziție de artilerie rusească - FOTO: Russian Defense Ministry Press S / AP / Profimedia

Rusia a desfășurat luni unul dintre cele mai ample atacuri cu rachete asupra Ucrainei de până acum, cele mai afectate fiind orașele Kiev și Krivoi Rog. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, rușii au lansat peste 40 de rachete. Cel puțin 36 de persoane au fost ucise, iar alte peste 125 au fost rănite. Tot luni, premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Beijing, vizită care are loc după cea din Rusia, unde a avut discuții cu Vladimir Putin privind un potențial acord de pace cu Ucraina, care au stârnit furia unor lideri europeni. Orban, a cărui țară tocmai a preluat președinția UE, a scris pe X că se află într-o „Misiune de pace 3.0”.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 866, LIVETEXT:

SINTEZA ZILEI

Washingtonul îl îndeamnă pe Modi să insiste asupra suveranității Ucrainei în timpul vizitei sale la Moscova

Statele Unite l-au îndemnat luni pe premierul indian Narendra Modi să insiste asupra „suveranității” Ucrainei în timpul actualei sale vizite la Moscova, potrivit AFP.

Modi, care a fost primit de Vladimir Putin, trebuie „să precizeze că orice rezolvare a conflictului din Ucraina trebuie să respecte Carta Națiunilor Unite în ceea ce privește integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller.

Vizita lui Viktor Orban în China, criticată de Casa Albă / Ce scrie presa despre deplasarea „președintelui în exercițiu al UE” la Beijing

Statele Unite sunt „preocupate” de vizita premierului ungar Viktor Orban în China şi consideră că aceasta „nu este constructivă” pentru eforturile de a se ajunge la o „pace justă” în Ucraina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Bilanț în creștere – cel puţin 36 de morți, peste 125 de răniţi

Rusia a lansat luni dimineaţă zeci de rachete asupra oraşelor din Ucraina, ucigând cel puţin 36 de civili şi avariind semnificativ principalul spital de copii din Kiev, în cel mai grav atac aerian din ultimele luni.

Părinţi cu bebeluşi în braţe au ieşit pe stradă în faţa spitalului, ameţiţi şi plângând după atacul aerian care a avut loc – fapt rar – în plină zi. Ferestrele au fost sparte şi panouri au fost smulse, iar sute de locuitori din Kiev ajutau la îndepărtarea resturilor, relatează Reuters.

Apărarea aeriană a doborât 30 din cele 38 de rachete care au fost folosite în atacul de luni, au declarat forţele aeriene ucrainene.

Cel puțin 50 de clădiri civile, inclusiv clădiri rezidenţiale, un centru de afaceri şi două spitale au fost avariate în capitala Kiev, în oraşele Krivoi Rog şi Dnipro din centrul țării şi în alte două oraşe din est, a precizat ministrul de interne.

Dincolo de bilanţul deceselor, sunt peste 125 de răniţi, potrivit presei ucrainene.

Aflat la Varşovia, unde a semnat un pact de securitate cu Polonia, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va riposta şi a făcut apel la aliaţii occidentali ai Kievului să dea un răspuns ferm la acest atac.

Rusia condamnă un regizor și un dramaturg la 6 ani de închisoare pentru „justificarea terorismului”

Un tribunal rus a condamnat luni un dramaturg și un regizor de teatru la câte șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului”, încheind un proces despre care militanții pentru drepturile omului au afirmat că demonstrează intoleranța Rusiei față de libertatea artistică, potrivit Reuters.

Regizooarea Zhenya Berkovich, în vârstă de 39 de ani, și scriitoarea Svetlana Petriychuk, în vârstă de 44 de ani, au fost arestate în luna mai a anului trecut pentru producția unei piese de teatru intitulată „Finist, șoimul curajos”, despre femei ruse care se căsătoresc cu luptători ai Statului Islamic.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre vizita lui Viktor Orban la Moscova: „Nu angajează NATO / Vom continua să fim intransigenți față de Rusia”

Washingtonul condamnă atacul rusesc „barbar” asupra spitalului de copii din Kiev

Departamentul de Stat al SUA a condamnat luni atacul „barbar” al Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev, calificându-l drept un atac deliberat. „Un nou atac barbar cu rachete vizând civili”, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller, după ce Moscova a efectuat în cursul zilei raiduri aeriene masive asupra orașelor ucrainene, soldate cu cel puțin 36 de morți. (AFP)

ONU și UNICEF condamnă atacurile „șocante” ale rușilor în Ucraina

Șeful ONU califică atacurile rusești din Ucraina drept „deosebit de şocante”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat atacurile lansate luni de Rusia împotriva mai multor oraşe din Ucraina care au provocat moartea a zeci de persoane, dintre care unele în spitale, atacuri pe care le-a descris drept „deosebit de şocante”.

„Lansarea de atacuri împotriva civililor este interzisă de dreptul internaţional, iar astfel de atacuri sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU într-un comunicat, menţionând cele două centre medicale afectate, între care un important spital pentru copii. (AFP)

Directoarea UNICEF condamnă atacurile de luni ale rușilor: „Încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii din Ucraina nu sunt în siguranţă”

  • „Sunt consternată de ştirile care sosesc astăzi din Ucraina, potrivit cărora cel puţin 150 de persoane ar fi fost ucise sau rănite, iar un spital pentru copii a fost grav avariat la Kiev, în timpul unui val de atacuri aeriene mortale în întreaga ţară.
  • Tirul de rachete a lovit oraşe precum Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk şi Kramatorsk.
  • Nu cunoaştem încă numărul de copii ucişi sau răniţi în aceste atacuri. Inima mea este alături de cei care i-au pierdut pe cei dragi”, a transmis directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Potrivit acesteia, „atacul asupra spitalului Okhmatdyt, cel mai mare centru medical pentru copii din ţară, este încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii din Ucraina nu sunt în siguranţă”.

  • „Spitalele ar trebui să fie refugii sigure şi beneficiază de un nivel special de protecţie în temeiul dreptului internaţional. Civilii, inclusiv copiii şi spaţiile şi serviciile de care aceştia au nevoie, trebuie să fie întotdeauna protejaţi.
  • La aproape trei ani de la escaladarea războiului în Ucraina, se pare că ororile pe care copiii şi familiile lor sunt forţaţi să le îndure nu au sfârşit”, a mai transmis înaltul oficial al ONU.

Russell anunţă că UNICEF va continua să lucreze în întreaga Ucraină, inclusiv în zonele de primă linie, pentru a răspunde nevoilor imediate ale copiilor şi familiilor. (News.ro)

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, de la granița cu Ucraina, anunță luni seară că trei persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite după un bombardament al ucrainenilor în regiune.

Potrivit guvernatorului Vyacheslav Gladkov, o persoană a murit în urma rănilor în satul Nikolskoye din regiunea Belgorod, iar alte două la un spital din apropiere. (Reuters)

Civilii polonezi se pregătesc pentru război

Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, spune Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu poate media între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt războiului ce durează de peste 28 de luni, o sarcină care, în opinia sa, ar putea fi asumată doar de puteri mondiale precum China, SUA sau UE.

Autoritățile din Kiev evacuează Spitalul de copii Okhmatdyt, după epuizarea tuturor rezervelor de energie, oxigen și apă, în urma sângerosului atac rusesc, relatează The Guardian și BBC News.

Copiii care erau tratați în acest spital sunt mutați în alte unități medicale, a declarat ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Lyashko, reporterilor aflați la fața locului.

„Cel mai important lucru astăzi este să nu intrăm în panică, ci să ajutăm la salvarea cât mai multor vieți”, a spus ministrul. „Este un act de teroare îngrozitor și îmi dau lacrimile văzând câți oameni au venit să ne ajute să curățăm”, a mai spus ministrul ucrainean al sănătății, menționând că în momentul atacului se efectuau în spital trei intervenții chirurgicale.

Civilii polonezi se pregătesc pentru război. Voluntari antrenați de militari profesioniști

La o bază militară poloneză situată la sud-vest de Varşovia, 200 de civili învaţă să tragă cu arme de foc, să lanseze grenade şi se familiarizează cu diverse tactici militare, relatează luni AFP.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell acuză Rusia că „vizează fără milă civilii ucraineni”

  • „Rusia continuă să vizeze fără milă civilii ucraineni. Atacurile aeriene de astăzi au ucis și rănit zeci (de civili) și au distrus cel mai mare spital de copii din Kiev, Okhmatdyt.
  • Ucraina are nevoie de apărare aeriană acum. Toţi cei responsabili pentru crimele de război rusești vor fi trași la răspundere”, a scris Josep Borrell într-o postare pe X.

Narendra Modi e la Moscova

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a sosit luni la Moscova pentru o vizită de două zile, prima sa vizită de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina – o acțiune care a complicat relația dintre cei doi parteneri de lungă durată și a împins Rusia mai aproape de rivalul Indiei, China.

Programul vizitei lui Narendra Modi include o cină cu președintele rus Vladimir Putin luni seară, urmată de discuții la Kremlin marți, relatează The Guardian.

Modi s-a deplasat ultima dată în Rusia în 2019, când a participat la un forum în portul Vladivostok din Extremul Orient rus și s-a întâlnit cu Putin. Liderii celor două țări s-au văzut de asemenea în septembrie 2022 în Uzbekistan, la un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Reacția Maiei Sandu după atacul rusesc cu rachete de luni: „Este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război”.

„Război împotriva copiilor – trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kyiv, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile. Uciderea copiilor nu este despre ideologie, geopolitică sau dezbateri politice. Este despre copii nevinovați, despre bombele care lovesc spitale unde micuții luptă împotriva cancerului. Este despre copii care mor în brațele mamelor lor. Este un război împotriva copiilor”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Nimeni nu poate decide cu privire la pacea viitoare din Ucraina fără contribuția Ucrainei, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk după semnarea unui acord de securitate cu Zelenski la Varșovia.

Tusk a adăugat că Ucraina poate conta pe sprijinul Poloniei în aspirațiile sale de a deveni membru NATO.

De asemenea, el a spus că Polonia discută despre modul în care ar putea contribui la furnizarea de energie Ucrainei înainte de iarnă, în timp ce Rusia lovește infrastructura energetică ucraineană. (Reuters)

Un atac rusesc a făcut cel puţin patru morţi într-un alt centru medical din Kiev, au anunţat autorităţile ucrainene, la câteva ore după un atac precedent asupra unui spital de copii într-un alt cartier.

„Căderi de resturi (de rachete) au fost semnalate în districtul Dniprovskii. Un centru medical a fost parţial avariat. Au fost semnalaţi patru morţi şi trei răniţi”, au anunţat echipele de salvare ucrainene pe Telegram, în timp ce şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a afirmat pe Telegram că este vorba de „un nou atac rus” asupra unei instituţii medicale.

A fost lovit și cel mai mare spital de copii din Ucraina

În ce a constat atacul rusesc de luni: 38 de rachete de șapte tipuri / Câte au fost doborâte.

Atacul desfășurat Rusia luni dimineață, despre care Volodimir Zelenski a spus că a fost unul „masiv”, a implicat lansarea a 38 de rachete de șapte tipuri, potrivit forțelor aeriene ucrainene

„Isterii”: Reacția Rusiei după atacul cu rachete ce a lovit cel mai mare spital de copii din Ucraina.

Ministerul rus al apărării a denunțat ceea ce el descrie drept „isterii ale regimului de la Kiev” după ce imagini dramatice apărute pe rețelele de socializare arată că spitalul Okhmatdyt din Kiev, cel mai mare spital pentru copii din Ucraina, a fost lovit luni de cel puțin o rachetă, relatează TASS.

FOTO VIDEO Imagini dramatice cu cel mai mare spital de copii din Ucraina după atacul de luni / Zelenski: Rusia nu poate pretinde că nu știe unde se duc rachetele sale.

Atacul rusesc de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani război, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în oraș în timpul atacului, potrivit autorităților.

„Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri. Puteți vedea: este un spital de copii”, a declarat el pentru Reuters, în timp ce se afla lângă o clădire grav avariată.

Zelenski s-a dus în Polonia înainte de summitul NATO

Zelenski a sosit luni la Varșovia și urmează să aibă o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk, a anunțat biroul său pe Telegram.

Cei doi lideri urmează să semneze un acord privind cooperarea în domeniul securității și să discute despre așteptările lor înainte de summitul NATO de la Washington.

Zelenski și Tusk vor discuta, de asemenea, despre participarea Poloniei la refacerea Ucrainei, dezvoltarea comerțului și cooperarea umanitară, a precizat biroul președintelui ucrainean. (Reuters)

Kremlinul spune că apreciază foarte mult eforturile lui Viktor Orban de a obține pace în Ucraina. Rusia consideră foarte importante încercările premierului ungar Viktor Orban de a ajuta la rezolvarea situației din Ucraina, ținând cont de pozițiile ambelor părți, și apreciază eforturile sale în acest sens, a transmis luni Moscova.

NATO va avea nevoie de încă aproape 50 de brigăzi pentru noile planuri de apărare. NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru a-şi realiza în întregime noile planuri de apărare concepute pentru cazul unui atac din partea Rusiei, a indicat o sursă militară pentru agenția Reuters

Atac rusesc „masiv” cu rachete asupra Kievului și altor orașe

Atacul rusesc cu rachete de dimineață a ucis cinci oameni și a rănit cel puțin nouă, potrivit informațiilor preliminare ale autorităților locale, transmite Reuters.

De asemenea, au fost ucise 10 persoane și rănite alte 31 în Krivoi Rog și cel puțin 3 oameni au murit în Pokrovsk.

Rusia a lansat din nou un atac „masiv” cu rachete asupra Ucrainei, a spus Zelenski.

„Diferite orașe – Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk, Kramatorsk. Peste 40 de rachete de diferite tipuri. Blocuri de apartamente, infrastructuri și un spital pentru copii au suferit daune”, a scris președintele ucrainean pe X.

„Toate serviciile (de intervenție) sunt implicate pentru a salva câți mai mulți oameni”, a adăugat el.

„Iar lumea întreagă trebuie să-și folosească toată hotărârea pentru a pune capăt loviturilor rusești. Ceea ce aduce Putin este moarte. Doar împreună putem realiza o pace reală și siguranță”, a mai spus Zelenski.

Antiaeriana ucraineană a intrat în acțiune luni pentru a contracara un atac rusesc cu rachete asupra Kievului.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a raportat explozii în oraș și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

Până la zece exploziii au fost auzite în oraș, potrivit Kyiv Independent, care a adăugat că cele mai ample explozii s-au auzit în centrul orașului.

Viktor Orban a spus luni că va merge la Washington, anunțul fiind făcut după ce a fost la Kiev, la Moscova și acum este în vizită la Beijing. Anunțul a fost făcut pe pagina de Instagram a premierului ungar. (Reuters)

Xi Jinping cere „răcirea” situației din Ucraina

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că accentul se pune în prezent pe răcirea cât mai mult posibil a situației din Ucraina și pe crearea condițiilor și a sprijinului pentru reluarea dialogului direct între Ucraina și Rusia.

Comentariile lui Xi au fost făcute în cadru întâlnirii cu prim-ministrul ungar Viktor Orban la Beijing, a raportat radiodifuzorul de stat CCTV.

Rusia a atacat azi-noapte cu patru rachete X-101 lansate de pe bombardiere strategice Tu-95MS din spațiul aerian al regiunii Saratov și două rachete balistice Iskander-M lansate din regiunea rusă Kursk și din Crimeea, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Antiaeriana ucraineană a distrus trei dintre rachetele de croazieră X-101 în regiunile Jîtomîr și Cerkasî, a afirmat sursa citată pe Telegram.

Unui pilot rus i s-au promis 3 milioane de dolari pentru deturnarea în Ucraina a unui bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, potrivit Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB), citat de TASS.

„Serviciile secrete ucrainene intenționau să recruteze un pilot militar rus în schimbul unei recompense în bani și a cetățeniei italiene, pentru a-l determina să piloteze și să aducă în Ucraina avionul purtător de rachete”, a afirmat FSB, susținând că în operațiune au fost implicate servicii secrete din țări NATO.

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, republicanul Mike Johnson, se va întâlni cu Zelenski miercuri, în timpul summitului NATO de la Washington, transmite Reuters.

De ce este important:

Sprijinul pentru Ucraina este de așteptat să fie un punct central la summitul de la Washington din această săptămână. Există îngrijorări cu privire la viitorul sprijin al SUA pentru Kiev în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

În aprilie, Johnson a fost vârful de lance al efortului de adoptare a unui pachet bipartizan de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, care s-a lovit de opoziția aliaților din Congresul SUA ai lui Trump.

Viktor Orban este în vizită în China

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina“, a scris Viktor Orban pe X, într-un mesaj ce însoțește o imagine cu el dând mâna cu Xi Jinping.

„Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a mai scris Orban în mesajul ce este însoțit de hashtag-urile „# misiune de pace” și „#HU24EU” (referire la președinția UE deținută de la 1 iulie de Ungaria”.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––––

Cele mai importante informații de duminică privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro