Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 851: Ucraina „a atacat Crimeea” cu rachete ATACMS / Forțele Kievului au lovit un post de comandă în regiunea Belgorod / Rusia acuză SUA pentru atacul mortal din Sevastopol

Sirenele de raid aerian au răsunat duminică în mai multe zone din Ucraina. Rusia a lansat un nou atac împotriva Ucrainei, vizând regiunea Kiev. Apărarea ucraineană a respins două din trei rachete rusești lansate în timpul nopții.
Soldați ucraineni trag înspre poziții rusești. Foto: Handout / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni trag înspre poziții rusești. Foto: Handout / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Evenimentele din ziua 851 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Trupele ruse au lansat duminică bombe aeriene asupra orașului Selîdove, din regiunea Donețk, în urma atacului cinci civili, inclusiv doi copii, au fost răniți, a anunțat biroul procurorului regional, potrivit Ukraiska Pravda.

„Pe 23 iunie 2024, la ora 17:05, forțele de ocupație au atacat așezarea Selîdove. Armata rusă a aruncat două bombe aeriene, probabil bombe aeriene ghidate D-30SN, asupra civililor. Rezidenții din zona unor locuințe private s-au aflat în epicentrul pagubelor. O întreagă familie a fost rănită în atacul inamic: un tată, 53 de ani, o mamă, 54 de ani, și fiul lor, de 10 ani, care se află în prezent în stare gravă. De asemenea, un bărbat, de 31 de ani, și un băiat de 13 ani au fost răniți. Persoanele care au fost rănite au fost transportate la spital”, a precizat procuratura ucraineană regională.

Cel puțin 30 de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în urma atacului, conform aceleiași surse.

Zelenski anunță noi acorduri prin care Ucraina va primi sisteme suplimentare de apărare antiaeriană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul său video de duminică seară adresat națiunii, încheierea unor noi acorduri prin care Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare antiaeriană de la partenerii săi internaționali, scrie Ukrainska Pravda.

„Săptămâna rămasă din iunie și prima jumătate a lunii iulie nu vor fi mai puțin productive pentru Ucraina decât luna mai și prima jumătate a lunii iunie. Am primit deja confirmarea unor decizii cu privire la noile sisteme Patriot pentru Ucraina și depunem eforturi pentru a primi altele. Lucrăm pentru obținerea unor sisteme suplimentare de apărare antiaeriană”, a spus liderul de la Kiev.

„Armele (cu rază lungă de acțiune) nu se referă doar la ceea ce putem obține pe câmpul de luptă, ci și la momentul în care acest război s-ar putea încheia. Cu cât putem face mai mult, cu atât mai repede vom putea convinge Rusia să accepte o pace dreaptă și echitabilă”, a mai afirmat Zelenski, în discursul său.

Pe 20 iunie, România a anunțat că este de acord să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. O zi mai târziu, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat că Olanda, împreună cu un alt stat, va trimite Ucrainei un alt sistem Patriot.

Discuțiile de pace nu își au rostul, deoarece singura opțiune a Ucrainei o reprezintă revendicarea teritoriilor ocupate de forțele ruse, a declarat șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației Philadelphia Inquirer și publicat duminică.

Încă șase participanți s-au alăturat săptămâna aceasta declarației finale a summitului de pace pentru Ucraina, organizat în Elveția, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski. El nu a precizat care sunt noile țări sau organizații care au semnat declarație, scrie The Kyiv Independent.

„Este important pentru noi ca fiecare parte a lumii, fiecare țară și fiecare lider care respectă dreptul internațional să poată contribui la promovarea păcii și la restabilirea deplină a scopurilor și principiilor Cartei ONU”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

„Primul Summit pentru Pace a demonstrat că este posibil să se restabilească toate aspectele securității și să se obțină o pace autentică. Cu toate acestea, acest lucru necesită unitate globală. Noi depunem eforturi pentru a obține o astfel de unitate”, a precizat liderul ucrainean.

Elveția a găzduit summitul global de pace pentru Ucraina în perioada 15-16 iunie, la care au participat peste 90 de țări și organizații. Șaptezeci și opt de state și patru organizații au semnat comunicatul comun final al summitului, pe 16 iunie.

Printre țările care au participat, dar care au lipsit de pe lista semnatarilor declarației finale, se numără India, Arabia Saudită, Indonezia, Columbia, Africa de Sud, Thailanda, Mexic și Emiratele Arabe Unite. Rusia și China nu au participat.

Sâmbătă, Zelenski a anunțat că Barbados și Insulele Marshall au semnat și ele declarația comună.

Kievul intenționează să organizeze al doilea summit pentru pace înainte de sfârșitul anului 2024.

Ucraina susține că imagini din satelit arată distrugerea unui depozit rusesc folosit pentru a lansa drone de fabricație iraniană și pentru a antrena cadeți, relatează BBC. Fotografiile, publicate de Marina Ucrainei, ar veni să confirme informațiile cu privire la o explozie masivă în apropierea unui aerodrom rusesc din regiunea Krasnodar.

Guvernul de coaliție al Germaniei își va respecta agenda socială și o „va împăca” cu ajutorul militar acordat Ucrainei, în cadrul negocierilor bugetare care urmează să se încheie luna viitoare, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică, într-un interviu televizat, potrivit Reuters.

Întreruperi de curent electric în toată Ucraina, așteptate luni

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de luni în întreaga ţară, a anunţat duminică operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte grave dificultăţi după atacurile ruseşti „masive”, informează AFP.

„Pe 24 iunie, toate companiile regionale de distribuţie de electricitate vor pune în aplicare întreruperi de curent prevăzute pe tot parcursul zilei”, a indicat Ukrenergo, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Până acum, astfel de restricţii se aplicau în general pe intervale de timp mai reduse, la vârfurile de consum, notează Agerpres. Ukrenergo a explicat că noile măsuri sunt necesare întrucât consumul de electricitate „creşte la începutul săptămânii” şi reţeaua este fragilizată de „atacurile ruseşti masive”.

În ultimele zile, infrastructurile ucrainene au fost ţintele unor noi lovituri. Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, în ultimele trei luni centralele electrice au fost vizate de opt atacuri de amploare.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a distrus jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei.

Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea și Ministerul Apărării de la Moscova susțin că atacul ucrainean asupra Sevastopolului a ucis cinci persoane, inclusiv trei copii, și a rănit alți peste 120 de oameni, scrie Ukrainska Pravda.

Asistentul ministrului rus al sănătății a afirmat că în atacul asupra Sevastopolului au fost rănite 124 de persoane, inclusiv 27 de copii.

Potrivit unor mesaje de pe rețelele de socializare, persoanele ucise au fost suprinse de atac pe plaja Uchkuyivka din Sevastopol.

Guvernatorul orașului Sevastopol, Mihail Razvozhayev, a anunțat, în cel mai recent bilanț, că numărul persoanelor care au fost ucise a crescut la cinci, dintre care trei erau copii.

De asemenea, el a afirmat că cinci copii se află la terapie intensivă, în timp ce restul persoanelor afectate de atac au suferit răni de gravitate ușoară și moderată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Statele Unite, care au furnizat Ucrainei rachete ATACMS, sunt principalele responsabile pentru atacul cu rachete asupra civililor din Sevastopol, relatează Reuters.


Anterior, guvernatorul orașului Sevastopol, Mihail Razvozhayev, a spus că trei persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise de un atac ucrainean. Potrivit acestuia, alte 120 au fost rănite.

O persoană a fost ucisă și alte zece au fost rănite în urma atacurilor rusești asupra orașului Harkov din estul Ucrainei, duminică, a anunțat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, potrivit Reuters.

„Ocupanții au efectuat bombardamente asupra infrastructurii civile din Harkov”, a scris Sinegubov, într-un mesaj publicat pe Telegram, adăugând că atacurile par să fi fost efectuate cu bombe ghidate.

Rusia a bombardat în mod regulat Harkovul pe parcursul celor 28 de luni de când a început invazia pe scargă largă a Moscovei în Ucraina.

În prezent, trupele ruse se află la aproximativ 20 km de periferia orașului, după ce au avansat în cadrul ofensivei din luna mai, desfășurată la graniță.

Guvernatorul a precizat că au existat victime în urma a două atacuri separate asupra orașului, inclusiv doi adolescenți.

Două dintre victimele rănite se află într-o „stare gravă”, a adăugat Sinegubov.

De la începutul zilei de duminică, forțele ruse au desfășurat cele mai multe operațiuni active pe frontul de la Pokrovsk, unde s-au înregistrat peste jumătate din toate confruntările de luptă de pe front, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind evoluția conflictului, potrivit Ukrainska Pravda.

De la ora 00:00, numărul ciocnirilor de luptă pe întreaga linie de front a crescut la 71.

Rușii au lansat patru atacuri pe frontul din Harkov. Toate încercările au avut loc în apropiere de orașul Vovceansk. Forțele de apărare ucrainene au reușit să respingă două atacuri, în timp ce alte două sunt încă în desfășurare, a precizat Statul Major al armatei ucrainene.

Aviația rusă a fost extrem de activă, 29 de bombe aeriene ghidate fiind lansate din direcția Belgorod asupra pozițiilor și așezărilor forțelor ucrainene. Localitățile Hlyboke, Vovceansk și Lyptsi au fost vizate. Rușii au lansat 23 de bombe ghidate numai în zona satului Lyptsi.

Patru confruntări de luptă sunt încă în derulare pe frontul din Kupiansk, între Stelmakhivka și Berestove. Trupele ruse au lansat două atacuri în apropiere de Pishchane și Synkivka, pe care forțele ucrainene le-au respins. De asemenea, rușii au țintit Tabaivka cu rachete, coform conducerii armatei ucrainene.

Pe frontul de la Lîman, rușii au încercat de cinci ori să avanseze în apropierea Kopanky, Makiivka și a pădurii Serebrianka. În prezent, luptele sunt în desfășurare în două zone diferite.

Pe frontul din Torețk, forțele ruse continuă să încerce să îi îndepărteze pe apărătorii ucraineni de pe pozițiile lor și să se îndrepte spre Torețk și Niu-York. Trei confruntări de luptă continuă. Rușii au sprijinit eforturile trupelor terestre de a avansa cu atacuri desfășurate de avioanele de luptă, lansând trei bombe aeriene.

Pe frontul de la Pokrovsk, trupele ruse au atacat pozițiile ucrainene de 31 de ori. Rușii își concentrează eforturile asupra așezărilor Novooleksandrivka, Sokol și Karlivka. De asemenea, încearcă să își consolideze poziția tactică în apropierea altor șase așezări. Până în prezent, armata ucraineană a respins 13 atacuri, iar alte 18 sunt în derulare.

Rusia a dezmembrat și înlocuit efectiv gruparea Wagner în anul de când mercenarii au șocat lumea prin lansarea unei revolte împotriva guvernului lui Vladimir Putin, cea mai serioasă provocare cu care s-a confruntat președinte rus în peste două decenii la putere, au declarat mai mulți experți pentru BBC.

Forțele ruse au lansat 35 de bombe ghidate asupra regiunii Harkov în ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene

Trupele ruse au atacat regiunea Harkov cu 35 de bombe ghidate în ultimele 24 de ore, a declarat duminică Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din Khortytsia, la televiziunea națională.

Rusia și-a intensificat recent atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, cu ajutorul rachetelor, bombelor ghidate și al dronelor, distrugând infrastructura energetică și ucigând mai mulți civili, potrivit The Kyiv Independent.

Voloșin a precizat că forțele ruse au lansat în total 20 de atacuri aeriene folosind 35 de bombe ghidate și un atac cu rachete asupra regiunii Harkov pe parcursul ultimelor 24 de ore. Un singur sat, Lyptsi, din regiunea Harkov, a fost vizat de atacuri în care au fost utilizate 17 bombe ghidate, a spus el.

Ulterior în cursul zilei de duminică, grupul de forțe din Khortytsia a anunțat pe Telegram că duminică, până la ora 14:30, din direcția Belgorod, trupele ruse lansaseră deja 29 de bombe ghidate „asupra pozițiilor forțelor și așezărilor noastre”.

„Hlyboke, Vovceansk, Vovceanski Khutory și Lyptsi au fost atacate. În zona Lyptsi, trupele ruse au aruncat 23 de bombe ghidate”, mai scrie în mesajul publicat pe Telegram.

Sâmbătă, forțele ruse au lovit orașul Harkov cu bombe ghidate, omorând trei persoane și rănind alte 54. Trei bombe ghidate au lovit o întreprindere din districtul Kholodnohirskyi, iar o alta a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje din districtul Osnovianskyi. Atacul a fost lansat din regiunea Belgorod, a anunțat biroul procurorului regional.

Președintele partidului de opoziție bavarez Uniunea Socială Creștină (CSU), Alexander Dobrindt, din Bundestagul german, a cerut expulzarea refugiaților ucraineni șomeri din Germania, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu acordat de politician tabloidului german Bild.

Ucraina a atacat duminică orașul Sevastopol din peninsula Crimeea cu cinci rachete ATACMS furnizate de SUA, omorând trei persoane, inclusiv doi copii, și rănind alte aproximativ 100, au declarat oficialii ruși, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru dintre rachetele livrate de SUA au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, iar muniția unei a cincea rachete a detonat în aer.

Ministerul a declarat că Ucraina a lovit „infrastructura civilă a orașului Sevastopol cu rachete tactice ATACMS furnizate de Statele Unite și echipate cu focoase de tip cluster”.

Aproximativ o sută de persoane au fost rănite de schijele căzute, a declarat Mikhail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopol instalat de Rusia, prin intermediul canalului său din Telegram.

Două persoane, inclusiv un copil în vârstă de doi ani, au fost ucise în orașul Sevastopol, controlat de Rusia, de un atac ucrainean cu rachete, a declarat duminică pe Telegram guvernatorul orașului instalat de ruși, Mihail Razvozhayev, citat de Reuters.

El a spus că 22 de persoane au suferit răni provocate de schije de gravitate variabilă.

Doi morți și 22 de răniți în Crimeea în urma unui atac cu rachete ucrainene, potrivit guvernatorul instalat de Moscova, transmite AFP.

Armata ucraineană susține că a lovit un post de comandă din Belgorod

Armata ucraineană a lovit un post de comandă al unui regiment rusesc de pușcași motorizați în Nekhoteyevka, în regiunea Belgorod, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Nekhoteyevka este un sat din apropierea graniței ruso-ucrainene situat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de orașul Belgorod.

Lovitura a fost efectuată de Forțele Aeriene ale Ucrainei în cooperare cu alte ramuri ale armatei, potrivit Statului Major General.

„Ca urmare a activității de luptă, s-au înregistrat explozii. Ținta a fost lovită cu succes”, se arată în raport. The Kyiv Independent a precizat că nu a putut verifica imediat aceste informații.

Statul Major General nu a oferit alte detalii despre atac.

La o oră după raportul Statului Major General, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a scrie pe Telegram despre multiplele lovituri împotriva regiunii sale, dar nu a menționat niciun atac asupra Nekhoteyevka.

În ultima zi, Rusia a pierdut 1.270 de soldați pe front, susține armata ucraineană. De la începutul războiului, pierderile Moscovei se ridică la 534.360 de militari.

O persoană a fost ucisă și trei rănite după ce drone ucrainene au atacat orașul rusesc Graivoron din regiunea Belgorod, a declarat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram, transmite Reuters.

Moscova ar putea schimba doctrina privind momentul utilizării armelor sale nucleare, dacă ameninţările împotriva Rusiei cresc, a declarat duminică Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a Rusiei, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

Rusia a atacat din nou cu rachete

Coreea de Nord a furnizat Rusiei 1,6 milioane de obuze de artilerie în perioada august 2023 – ianuarie 2024. Această concluzie, scrie The Washington Post, poate fi făcută pe baza datelor obținute de organizația non-profit C4ADS, care se ocupă cu probleme de securitate globală, de la o sursă anonimă dintr-o companie rusă de transport și logistică.

Ucraina a lansat peste noapte zeci de drone vizând regiunea Briansk din vestul Rusiei, au declarat duminică oficiali ruşi, transmite Reuters.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar și decât Ramstein, în Germania, notează BBC într-un reportaj făcut în țara noastră.

Două persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate în urma unui atac rusesc cu rachete asupra regiunii Kiev în cursul nopții, a declarat duminică șeful administrației de stat din regiune, informează Reuters.

Dintre cele trei rachete lansate de Rusia, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus două deasupra regiunii Kiev, a declarat duminică comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk.

În declarația sa pe Telegram, Oleshchuk nu a precizat ce s-a întâmplat cu cea de-a treia rachetă.

Resturile căzute au rănit două persoane care nu au necesitat spitalizare, a declarat Ruslan Kravchenko, șeful administrației regiunii Kiev, pe Telegram.

De asemenea, resturile au avariat șase clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și peste 20 de case, a adăugat Kravchenko. În plus, o benzinărie, o farmacie, o clădire administrativă și trei mașini din regiune au fost de asemenea avariate.

Kievul, regiunea înconjurătoare și alte câteva regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian timp de aproximativ o oră duminică dimineața, începând cu ora locală 04:50 (01:50 GMT).

Martorii Reuters au relatat că au auzit în acel moment mai multe explozii în Kiev și în împrejurimi, care păreau a fi explozii ale sistemelor de apărare antiaeriană care au lovit arme aeriene.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un atac aerian rusesc, efectuat cu patru bombe ghidate, a ucis sâmbătă trei persoane şi a rănit alte cel puţin 56, după ce a fost lovit un imobil de locuinţe în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, care este adesea ţinta atacurilor armatei ruse, au anunţat autoritățile ucrainene.
  • În urma bombardamentului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca țara sa să primească „în totalitate și fără întârziere” pachetele de sprijin militar aprobate de partenerii internaționali ai Kievului.
  • Tot Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă că Rusia a desfășurat peste 2.400 de bombe ghidate asupra Ucrainei doar în luna iunie, aproximativ 700 fiind folosite în Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării.
  • Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că forțele ruse își retrag o parte din unitățile care desfășoară ofensiva din zona orașului Vovceansk, din regiunea Harkov.
  • Trei persoane au fost ucise sâmbătă dimineața într-un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Donețk, a anunțat Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk, instalat de Moscova.
  • Serbia a intensificat discret vânzările de muniție către vest, ceea ce a ajuns să întărească apărarea Ucrainei – chiar dacă este una dintre cele două țări europene care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
  • Armata ucraineană ar fi lovit un sistem antiaerian Pantsir S-1 amplasat în satul Dubovoe din regiunea Belgorod.
  • Șeful Serviciului al Cincilea al FSB, Serghei Beseda, care a furnizat informațiile care au stat parțial la baza deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a începe războiul din Ucraina, în februarie 2022, și-a dat demisia.
  • Rusia a pierdut 533.090 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

––

Cele mai importante informații de sâmbătă privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro