Sari direct la conținut

Ramzan Kadîrov cere omorârea familiilor militanților islamici suspectați de atacurile din Daghestan: „Îi vom ucide pe toți cei care se află într-o relație de sânge”

HotNews.ro
Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, le-a cerut oficialilor din domeniul aplicării legii și din cel al securității să-i ucidă pe membrii familiilor militanților islamici suspectați că au comis în weekend atacurile sângeroase asupra siturilor religioase din republica vecină Daghestan, scrie miercuri portalul Kavkaz.Realii, filială a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Ramzan Kadîrov cere omorârea familiilor militanților islamici suspectați de atacurile din Daghestan: „Îi vom ucide pe toți cei care se află într-o relație de sânge”
Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene. Sursa foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Dacă (presupusul trăgător) are legătură cu «șeitanii» (nume dat diavolului, n.r.), atunci întreaga lor familie ar trebui pedepsită. Această familie ar trebui să știe că este pe deplin responsabilă”, a declarat marți Kadîrov, vorbind în limba cecenă, în timpul unei întâlniri cu oficialii regionali din domeniul securității, potrivit The Moscow Times.

„Oricine îi atacă pe (ofițerii de poliție) trebuie să înțeleagă că îi vom ucide pe toți cei care se află într-o relație de sânge – tatăl, fratele, unchiul lor”, a adăugat liderul cecen.

Afirmațiile lui Kadîrov vin după ce, duminică seara, bărbați înarmați au ucis mai multe persoane, într-o serie de atacuri coordonate asupra unor biserici ortodoxe și sinagogi din Daghestan, republică din Caucazul de Nord. Autoritățile regionale au transmis că cinci atacatori au fost uciși în aceste atacuri.

Într-o postare pe rețelele de socializare distribuită în aceeași zi cu întâlnirea cu oficialii din domeniul securității, Kadîrov nu a reluat amenințările la adresa rudelor atacatorilor. El a avertizat însă că atacatorii și complicii lor vor fi „pedepsiți în conformitate cu cele mai dure prevederi ale legii”.

De asemenea, Kadîrov i-a îndemnat pe locuitorii din Cecenia să manifeste „vigilență față de rudele lor apropiate pentru a le proteja de influența nocivă a ideologiei teroriste”.

Liderul cecen a făcut anterior apel la violență împotriva criticilor guvernului, inclusiv la „împușcarea” protestatarilor „în cap”, precum și la „ruperea degetelor și smulgerea limbilor” celor care îl insultă.

În ajunul Anului Nou, Kadîrov a făcut apel la „răzbunare sângeroasă” împotriva rudelor celor care comit acte de violență împotriva forțelor cecene de ordine.

Luni, Comitetul Antiterorist Rus a anunțat că atacurile împotriva unor biserici ortodoxe şi a unei sinagogi din republica rusă Daghestan s-au soldat cu cel puțin 16 morţi.

„Ca urmare a neutralizării ameninţărilor la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor, s-a decis să se pună capăt operaţiunii antiteroriste” în Daghestan, a precizat comitetul, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit Agerpres.

Indivizi înarmaţi au atacat duminică biserici ortodoxe şi o sinagogă în Daghestan, ucigând un preot şi cel puţin 15 poliţişti, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor, care au denunţat acte „teroriste”.

Atacurile au avut loc în capitala Daghestanului, Mahacikala, şi în oraşul de coastă Derbent.

Un preot ortodox rus, în vârstă de 66 de ani, a fost ucis la Derbent, conform autorităţilor.

Cel puţin 15 poliţişti au fost ucişi de asemenea în aceste atacuri, a declarat liderul regional, Serghei Melikov, într-o înregistrare video postată pe Telegram în noaptea de duminică spre luni.

„Cel puţin 15 poliţişti au căzut victime ale actului terorist” în Daghestan, a anunţat Melikov, subliniind că aceştia „au apărat locuitorii civili (…) cu preţul vieţii lor”.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro