Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 885: Bombardier strategic rusesc, lovit la 1800 km de graniță / Rușii revendică cucerirea unui nou sat / Viktor Orban la Tușnad: Ucraina nu va deveni membră UE şi NATO

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Armata Ucrainei a anunțat sâmbătă dimineață că a doborât peste noapte, în patru dintre regiunile sale, patru drone și o rachetă lansate de forțele ruse. De cealaltă parte, forțele aeriene rusești au interceptat 12 drone ucrainene, în doar o oră, deasupra regiunii de frontieră Briansk, a susținut guvernatorul regional.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 885, LIVETEXT:

China, supărată că este considerată o susținătoare a Rusiei. Wang Yi îi promite lui Blinken că ţara sa va răspunde „acuzaţiilor false” ale SUA

Ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi i-a promis sâmbătă omologului său american Antony Blinken „măsuri ferme” împotriva „acuzaţiilor false” ale Washingtonului potrivit cărora Beijingul susţine Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

Rusia cea „hiper-raţională”, Occidentul „iraţional” și pastila roșie din Matrix. Iar Ucraina nu va deveni membră UE şi NATO – a susținut Viktor Orban la Băile Tuşnad

Conducerea Rusiei este una „hiper-raţională”, iar Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, a susținut premierul Ungariei, Viktor Orban, în discursul susţinut la Băile Tuşnad.

Potrivit lui Orban, Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO deoarece „noi, europenii, nu avem suficienţi bani pentru asta”.

Ce a provocat unul din puținele apeluri ale Rusiei către Pentagon. Dezvăluire rară a culiselor unei convorbiri sensibile

La începutul acestei luni, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a primit o solicitare neobişnuită de la un interlocutor improbabil: omologul său rus dorea să discute cu el. De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Austin vorbise la telefon cu omologul său rus doar de cinci ori, aproape întotdeauna la iniţiativa Pentagonului, scrie The New York Times.

Însă în 12 iulie, Belousov l-a sunat pe Lloyd. Şi asta, pentru a-i transmite un avertisment, potrivit a doi oficiali americani şi unui alt oficial informat cu privire la apel. Moscova ar fi detectat o operaţiune secretă ucraineană împotriva Rusiei.

Bombardier strategic rusesc, lovit la 1800 km de graniță

Rusia: Un avion de vânătoare Su-34 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Volgograd.

Potrivit ministerului rus al apărării, zborul era unul de antrenament, planificat. Echipajul avionului s-a catapultat.

Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea unui nou sat din estul Ucrainei, unde avansează lent de luni de zile fără să facă progrese majore, transmite France Presse.

„Unități ale Grupării de forțe Centru au eliberat localitatea Lozuvatske”, a afirmat Ministerul rus al Apărării în raportul zilnic.

Acest oraș este situat la est de orașul Pokrovsk, în sectorul Otcheretyne, unde trupele ruse au făcut progrese relativ rapide în ultimele luni.

Un bombardier strategic rusesc a fost lovit la 1800 km de granița cu Ucraina – presă / Ce se știe despre avionul Tu-22M3.

Drone de recunoaștere ucrainene au lovit sâmbătă un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune TU-22M3 pe aerodromul Olenya din Rusia, scrie Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul serviciului de informații militar ucrainean GUR.

De la Tușnad, Viktor Orban transmite salutări de la Donald Trump: „Trump ante portas”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos, că nu trebuie omis faptul că Donald Trump ar putea câştiga alegerile prezidenţiale în SUA, caz în care Europa „va trebui să suporte consecinţele susţinerii războiul din Ucraina”.

Meloni este în vizită în China, va discuta cu Xi despre Ucraina

Premierul italian Giorgia Meloni a sosit în China sâmbătă după-amiază pentru o vizită oficială, cu scopul de a impulsiona relațiile comerciale și de a discuta despre războiul din Ucraina, potrivit presei de stat chineze.

Aceasta este prima vizită a lui Meloni în China de la preluarea mandatului în 2022.

Pe parcursul vizitei sale de cinci zile, care se va încheia miercuri, liderul italian se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping și cu premierul Li Qiang. (AFP)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a transmis sâmbătă că a dejucat o serie de atacuri militante plănuite să fie desfășurate în regiunea sudică Daghestan, potrivit RIA.

Atacurile urmau să vizeze forțe de poliție și o biserică creștină ortodoxă.

FSB a afirmat că a arestat trei cetățeni ruși în orașul Kaspiysk și i-a identificat drept membri ai unei organizații teroriste internaționale, fără a preciza la care se referă. De asemenea, a spus că anchetatorii au confiscat dispozitive explozive artizanale și diferite arme.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că directiva anunțată recent ce se referă la activele nucleare americane din peninsula coreeană va spori cu certitudine preocupările privind securitatea în regiune, au raportat agențiile de presă sud-coreene și ruse.

Vorbind la o reuniune a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est ce are loc în Laos, Lavrov a spus că nu a fost informat cu privire la detaliile planului, dar a spus că acesta este îngrijorător pentru Rusia, potrivit Yonhap.

„Un alt element de îngrijorare este faptul că Statele Unite au încheiat recent un acord cu Republica Coreea privind planificarea nucleară comună. Până în prezent nu putem obține nici măcar o explicație a ceea ce înseamnă acest lucru, dar nu există nicio îndoială că provoacă anxietate suplimentară”, a declarat Lavrov, citat de agenția rusă de stat RIA.

Directiva vizează răspunsul la amenințarea nucleară din partea Coreei de Nord, au precizat SUA și Coreea de Sud. (Reuters)

40 de milioane de tone de cereale ucraiene au trecut prin coridorul de pe Marea Neagră

În 11 luni, coridorul ucrainean de pe Marea Neagră a asigurat transportul a 60 de milioane de tone de mărfuri, în principal din porturile din zona Odesa, potrivit autorității portuare maritime a Ucrainei.

Din această cantitate, 40,6 milioane de tone au fost exporturi de cereale livrate către 46 de țări.

În ciuda războiului și a atacurilor asupra infrastructurii portuare, Ucraina rămâne vitală pentru securitatea alimentară mondială, în special în ceea ce privește exporturile de cereale către Asia și Africa. (Kyiv Independent)

Armata ucraineană afirmă că trupele ruse au avut pierderi mari ieri: 1210 soldați, 11 tancuri, 24 de alte blindate de luptă, 1 sistem antiaerian, 86 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

INTERVIU EXCLUSIV „Dacă Donald Trump va fi ales, atunci el va face pace cu ruşii pe deasupra capului liderilor din Europa” – spune, de la Tușnad, arhitectul politicii lui Viktor Orban.

Premierul maghiar Viktor Orbán se află în acest weekend la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, unde va ţine discursul anual supranumit „Concertul lui Orban”. În avanpremiera discursului, principalul său consilier politic, Balázs Orbán, a vorbit pentru publicul HotNews.ro despre viziunea premierului ungar. Este primul interviu pe care acesta îl acordă publicului românesc.

Rușii și ucrainenii anunță că au doborât drone inamice peste noapte

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât patru drone de atac și o rachetă lansate de Rusia într-un atac nocturn, au anunțat sâmbătă dimineață forțele aeriene ucrainene.

„Toate țintele au fost doborâte de forțele de apărare ucrainene în regiunile Dnipro, Poltava, Harkov și Kiev”, a afirmat armata într-un comunicat.

Unitățile ruse de apărare aeriană au interceptat 12 drone ucrainene în decurs de o oră, azi-noapte, deasupra regiunii Briansk, situată la frontiera de sud a Rusiei, a afirmat guvernatorul regional.

„Datorită bravilor noștri apărători, toate țintele aeriene au fost interceptate și distruse”, a scris guvernatorul Alexander Bogomaz pe aplicația de mesagerie Telegram.

Nu au fost raportate victime sau pagube grave.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, de asemenea la granița cu Ucraina, mai la sud-est, a declarat că trei atacuri cu drone și o serie de bombardamente au spart ferestre și au provocat alte daune unor clădiri. (Reuters)

Sinteza celor mai recente evenimente:

––-

Cele mai importante informații de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro