Sari direct la conținut

Viktor Orban le-a explicat într-o scrisoare liderilor din UE de ce a mers să îl viziteze pe Putin la Kremlin

HotNews.ro
Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite la Moscova pe 5 iulie 2024/ Valeriy Sharifulin / AP / Profimedia
Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite la Moscova pe 5 iulie 2024/ Valeriy Sharifulin / AP / Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban şi-a justificat vizita neanunţată în Rusia, unde a fost primit la Kremlin de președintele Vladimir Putin, într-o scrisoare adresată liderilor din Uniunea Europeană, relatează marți agenția DPA, citată de Agerpres.

„Efectele economice negative ale războiului apasă greu asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor noştri şi asupra competitivităţii UE”, a explicat Orban în scrisoarea obținută de agenția DPA și trimisă de premierul ungar preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi liderilor celorlalte state UE de către şeful executivului de la Budapesta

Orban, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a vizitat Moscova vinerea trecută, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, la câteva zile după prima sa vizită în Ucraina de la începerea invaziei ruse asupra ţării vecine.

„Putin crede că timpul este de partea Rusiei în acest conflict”, a menţionat Viktor Orban, care a adăugat că şeful statului rus a fost „surprins” de „refuzul Kievului de a accepta recentele oferte de încetare a focului şi de începere a negocierilor de pace”.

Potrivit şefului guvernului ungar, Vladimir Putin se aşteaptă la o înfrângere a Ucrainei în termen de câteva luni.

În aceeaşi scrisoare, Orban le transmite omologilor din celelalte state UE că, pe baza discuţiilor avute cu Putin, „există acum o şansă mai mare”’ pentru o încetare a focului.

Orban a cerut ca UE să preia iniţiativa în vederea unei încetări a focului în Ucraina, în contextul în care Washingtonul se concentrează tot mai mult pe viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

„Leadership-ul politic furnizat de Statele Unite este limitat ca urmare a campaniei electorale în desfăşurare”, a subliniat Viktor Orban.

Kremlinul a lăudat „eforturile de pace” ale lui Viktor Orban

Agenția de presă DPA a publicat această scrisoare la o zi după ce Kremlinul a declarat că apreciază foarte mult eforturile lui Orban de a obține pacea în Ucraina.

„Domnul Orban ia cu adevărat o inițiativă serioasă pentru a compara pozițiile diferitelor părți, pe baza unor surse primare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Peskov a remarcat că acum există „un set întreg de dezacorduri serioase între părțile interesate”.

„Dar cel puțin domnul Orban face o încercare foarte serioasă de a înțelege esența acestor diferențe, ceea ce este foarte de apreciat”, a subliniat Peskov.

Premierul ungar a declarat că nu are nevoie de mandat să meargă la Moscova

Înainte de vizita neanunțată de vineri, Viktor Orban a declarat într-o intervenție la postul de radio public al Ungariei că:

„Nu am nevoie de un mandat, deoarece nu reprezint nimic. Tot ce fac este să merg în locurile în care există un război sau o amenințare de război care amenință Uniunea Europeană și Ungaria, sau care are consecințe negative asupra lor, și să pun întrebări”.

Putin, care l-a primit pe Orban la Kremlin, a declarat că este gata să audă poziția sa cu privire la Ucraina și să primească de la Orban o lectură a punctelor de vedere ale altor parteneri europeni.

„Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relațiilor bilaterale în această situație dificilă și, bineînțeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la direcția ucraineană”, i-a spus Putin lui Orban.

După aceste vizite Viktor Orban a sosit luni în China.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina“, a scris Viktor Orban pe X, într-un mesaj ce însoțește o imagine cu el dând mâna cu Xi Jinping.

„Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a mai scris Orban în mesajul ce este însoțit de hashtag-urile „# misiune de pace” și „#HU24EU” (referire la președinția UE deținută de la 1 iulie de Ungaria”.

Urmărește ultimele evoluții din a 867-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro