Sari direct la conținut

Klaus Iohannis pierde o a doua casă din Sibiu pentru care a încasat chirie și trebuie să dea înapoi statului 260.000 de euro / Tot șase case în declarația de avere. Câți bani are în conturi

HotNews.ro
Klaus si Carmen Iohannis, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus si Carmen Iohannis, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Instanța supremă a pronunțat miercuri o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu care a aparținut soției președintelui Klaus Iohannis. Procesul a fost pierdut de Rodica Baștea, o prietenă din Miami a soților Iohannis.

Este vorba despre un imobil de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu.

„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, este minuta deciziei definitive pronunțate miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Hotărârea este definitivă.

Informația a fost publicată inițial de G4Media.

ANAF explica în aprilie într-un răspuns pentru G4Media.ro că, din cauza litigiilor privind moștenirea, nu poate recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 și nici cei 260.000 de euro obținuți din chirie de familia prezidențială.

Casele lui Iohannis și litigiile în instanță

Litigiul în privința căruia ICCJ s-a pronunțat miercuri a fost deschis de Rodica Baștea, o prietenă din Miami a familiei Iohannis, care a cerut anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35.

Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.

În noiembrie 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţă un prim imobil din Sibiu – spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 (artera pietonală cu terase care duce spre Piața Mare). Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparţine statului, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali.

Imobilul din Bălcescu nu a fost recuperat nici acum de către stat, din cauza litigiilor privind moștenirea. Unul dintre litigii este cel privind moștenirea casei din Magheru, asupra căruia instanța supremă a decis definitiv miercuri.

Prin urmare, din 2015 și până acum statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din cauza proceselor în instanță. Statul, prin ANAF, nu poate să obțină certificatul de moștenitor al imobilului din Bălcescu 29, așa cum obținuse deja pentru imobilul din Magheru 35, act contestat în instanță de prietena familiei Iohannis. Între timp, spațiul comercial stă nefolosit, a scris G4Media.

Iohannis are în continuare 6 case, conform declarației de avere

În ultima declarație de avere depusă în acest an de Klaus Iohannis, figurează în continuare șase locuințe – 3 case și 3 apartamente, toate în Sibiu. Cinci dintre acestea sunt cumpărate, iar un apartament este moștenit de Carmen Iohannis.

Carmen și Klaus Iohannis au câștigat în total în 2023 aproape 40.000 de lei numai din închirierea caselor pe care le dețin, adică aproximativ 3.300 de lei lunar, potrivit declarației de avere.

Câți bani declară Iohannis că are în conturi

În ultima declarație de avere, Iohannis, aflat la final de mandat, a menționat că are 190.000 de lei (sub 40.000 de euro) într-un cont deschis la o bancă în 1999.

În ceea ce privește veniturile din salarii, Iohannis a trecut suma de 186.749 de lei încasată din salariul de președinte. Soția sa a încasat 49.553 de lei de la Colegiul Gh. Lazăr din Sibiu, unde este profesoară de engleză.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro