Sari direct la conținut

Cum se pregătește România pentru ciclonul Ashley. Ministrul Mediului: Vom decide vineri dacă emitem alertă generală

HotNews.ro
Viitura, Foto: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania
Viitura, Foto: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Ciclonul Ashley va lovi România în următoarele zile, motiv pentru care Guvernul încearcă să se pregătească pentru viiturile care se vor produce mai ales în zonele Olteniei și Munteniei. „Între 30 septembrie și 3 octombrie, vom resimți efectele activității ciclonice în special în sudul și centrul teritoriului, Carpații Meridionali și de Curbură, cu posibile efecte și în zona de sud-est a țării”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern.

Acesta a spus că debitele maxime pe Dunăre, la intrarea în țară, nu vor depăși 8.000 mc/s, însă acestea vor crește din cauza viiturilor care se vor produce pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea.

„Pe sectorul românesc al Dunării, ca urmare a precipitațiilor însemnate cantitativ, se pot înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, care pot aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9.000-9.500 mc/s”, a spus ministrul mediului.

Risc de inundații în Oltenia și Muntenia / Sunt puși saci de 1-2 tone pe malurile râurilor

Ministrul mediului a precizat că aceasta creștere „nu este una care ar trebui sa ne alarmeze”, chiar dacă „apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creștere de aproximativ 50 de centimetri față de nivelul actual”. Astfel sunt estimate riscuri crescute de inundații pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea. Autoritățile ar putea emite avertizări de cod portocaliu și chiar roșu, în funcție de intensitatea precipitațiilor, a mai spus Fechet.

Potrivit acestuia, analizele făcute până în prezent indică faptul că nicio localitate nu va fi afectată de viitura de pe Dunăre.

Administrația Apele Române a pregătit echipe pentru intervenția în bazinele care vor fi afectate.

Ministrul spune că a dispus închiderea cu panouri a breșei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz și continuarea lucrărilor de consolidare cu saci de 1-2 tone la eroziunile digurilor în localitățile Ciocănești și Borcea, precum și în zona Stelnica-Bordușani.

Vineri, autoritățile vor decide dacă este necesară emiterea unei alerte generale

Situația hidrometeorologică va fi actualizată zilnic, a declarat Fechet. „Vineri vom decide, împreună cu autoritățile locale și naționale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate”, a precizat ministrul mediului.

Acesta a mai spus că joi va fi extinsă analiza și pentru regiunea Munteniei, în ceea ce privește impactul asupra Dunării.

„Aceste fenomene sunt dinamice și depind de o serie de factori naturali care pot evolua rapid, astfel încât informările și avertizările vor fi actualizate în permanență. Suntem pregătiți pentru a face față acestei situații și că vom depune toate eforturile pentru a proteja comunitățile locale de efectul acestui ciclon”, a mai spus ministrul.

În acest moment nu există nicio măsură de evacuare a populației din vreo localitate din România. Această măsură poate fi luată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca urmare a propunerii autorităților publice locale.

INTERVIURILE HotNews.ro