Sari direct la conținut

Conducerea Verzilor din Germania își dă demisia în bloc, după eșecurile la recentele alegeri regionale. Coaliția federală de guvernare “riscă să facă implozie”

HotNews.ro
Conducerea Verzilor din Germania își dă demisia în bloc, după eșecurile la recentele alegeri regionale. Coaliția federală de guvernare “riscă să facă implozie”
Omid Nouripour și Ricarda Lang și-au dat demisia de la conducerea Verzilor din Germania - FOTO: Fabian Sommer / DPA / Profimedia

După eșecurile Verzilor la mai multe alegeri și proaste cifre în sondaje, executivul partidului și-a anunțat demisia – cu un an înainte de următoarele alegeri federale. Acest lucru a fost anunțat miercuri de cei doi co-președinți, Ricarda Lang și Omid Nouripour, la Berlin. „Este nevoie de un restart”, a spus Nouripour, citat de Tagesspiegel.de.

O nouă conducere ar trebui să fie aleasă la conferința Verzilor, de la mijlocul lunii noiembrie. Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), a calificat demisia anunțată a executivului partidului, drept „un mare serviciu pentru partid”.

Fețe noi pentru Verzi

Verzii au suferit pierderi masive la cele patru alegeri anterioare – alegerile europene și alegerile de stat din Saxonia, Turingia și Brandenburg. În Brandenburg, ei și-au înjumătățit rezultatul. Au fost dați afară din două parlamente regionale. Numai în Saxonia au reușit să intre înapoi în parlamentul de land.

„Sunt necesare fețe noi, pentru a scoate partidul din această criză”, a spus ex-președinta de partid, Lang. „Acum nu e momentul să stai lipit de propriul tău scaun. Acum este momentul să ne asumăm responsabilitatea, permițând un nou început”, a adăugat ea.

Lang și Nouripour au fost aleși co-președinți la sfârșitul lunii ianuarie 2022 – ca succesori ai lui Robert Habeck și ai ministrului de externe, Annalena Baerbock, după ce aceștia au intrat în guvernul federal. Lang și Nouripour au fost confirmați în funcție abia în noiembrie 2023 – la acel moment, actualul consiliu executiv federal era, de fapt, ales pentru doi ani.

Habeck a spus despre demisia executivului partidului: „Acest pas arată o mare forță și previziune. Ricarda Lang și Omid Nouripour demonstrează ce înseamnă pentru ei conducerea de partid: responsabilitate. Ei deschid calea pentru un nou și puternic început.”

Vicepremierul a explicat: „Au trecut luni grele, Verzii au fost complet contra curentului.” El consideră că înfrângerile de la ultimele alegeri, în care însuși el poartă o responsabilitate, au fost influențate „de tendința națională”.

Cu sau fără candidat propriu

La Conferința de partid din noiembrie, Verzii vor să decidă dacă vor trimite un candidat propriu pentru cancelar în cursa la alegerile federale de anul viitor sau dacă vor susține un alt candidat, de top. Decizia ar urma să fie luată înainte de conferința partidului federal, care va avea loc la Wiesbaden. După ce ministrul de externe, Baerbock, a spus că de data aceasta nu vrea să intre in cursa pentru cancelar, opțiunea se reduce la Habeck.

„Vreau o dezbatere deschisă la conferința partidului, cu privire la o posibilă candidatură și un vot onest, în scrutin secret”, a spus Habeck. Conferința partidului va fi acum locul „unde Verzii se vor reorganiza și repoziționa, pentru a începe apoi cursa, cu o vigoare reînnoită, în alegerile federale”.

Respect verde și implozie la vârf

Cele două șefe ale facțiunii Partidului Verzilor, Katharina Dröge și Britta Haßelmann, au scris pe Platforma X: „Avem un mare respect pentru decizia dumneavoastră și a consiliului executiv federal, de a reorganiza partidul pentru viitoarele campanii electorale”.

Însă liderul grupului regional creștin-social (CSU), Alexander Dobrindt, a avertizat: „Problema nu sunt Verzii din fruntea partidului, problema sunt Verzii din guvernul federal. Semaforul[n.a. coaliția de guvernare federală SPD/Verzi/FDP] face implozie. Piesele de domino roșu-verde-galben cad.”

INTERVIURILE HotNews.ro