Sari direct la conținut

Operatia penala!

Gazeta de Maramures

Banii necesari unei complicate operatii care ar fi trebuit sa salveze viata unei fetite de 1 an au fost cheltuiti pentru achizitionarea unei case. Actiunea a fost faptuita de responsabilii unei fundatii de caritate si a starnit suficiente suspiciuni pentru a fi cercetata de cele mai importante organe de control din Germania. Din pacate, viata micutei Brigitte nu mai poate fi adusa inapoi.

Cimitirul romano-catolic din satul Moftinu Mare. Mormantul langa care m-am oprit, „incleiat” de ploi, ascunde un trup plecat in prea mare graba din aceasta lume. Pe crucea usor inclinata e scris numele lui Brigitte Eniko Vasas.

De la nasterea Brigittei abia trecuse 1 an, insa o boala nemiloasa, care s-a agravat galopant, si suspecte interese financiare ale unor autoproclamati „caritabili” au dus la acest final tragic.

Cat costa o viata?

Scandalul international in care este implicata fundatia germana Kriegskinder Nothilfe continua cu cea mai grava acuzatie: „joaca” iresponsabila cu viata unei fetite de 1 an, Brigitte Eniko Vasas. Sinistrul joc a avut un final tragic. Micuta a murit.

Speculand spiritul civic al unor germani, sefii fundatiei le-a solicitat sprijinul financiar pentru a strange banii necesari operatiei fetitei. Brigitte fusese diagnosticata cu o boala grava: hidroencefalie (boala care accentueaza cresterea in dimensiuni a capului). Costul operatiei era estimat la 7.000 de euro.

In 23 februarie 2004, in cotidianul german „Der Bote” (in traducere: „Vestea”) a aparut un anunt prin care se specifica faptul ca o fetita de sase luni din Romania trebuie operata de urgenta. Intr-un timp extrem de scurt, cititorii publicatiei au donat 6.130 de euro intr-un cont deschis la Sparkasse Bank din Roth.

Contul purta numele de cod „Operatie pentru Elisabeth” (numele este al mamei fetitei bolnave, pentru ca sefii fundatiei habar nu aveau cum o cheama pe fetita). La data publicarii articolului, in cont existau deja donatii financiare de aproape 3.000 de euro.

La inceputul lunii iulie, Elfriede Massari din Altdorf, una dintre membrele fundatiei Kriegkinder Nothife a descoperit ca banii erau inca in cont! Massari a anuntat presa, care a solicitat explicatii sefilor organizatiei (jurnalistii si investigatorii germani au avansat ipoteza ca acestia vroiau pur si simplu sa mai treaca timp si sa-si insuseasca banii!).

Sefii fundatiei au panicat, replicand ca banii nu au fost retrasi din cont pentru ca micuta era slabita si nu putea face fata unei operatii. Totusi, in 6 iulie, Michael Neussinger (reprezentantul fundatiei Kriegskinder Nothilfe in Romania) se prezinta personal in Roth pentru a ridica cei peste 9.000 de euro.

Traseul donatiei

Conform declaratiilor lui Gheorghe Pituc, cumnatul lui Neussinger si administrator al satului de copii „Curcubeul” din Ocna Sugatag, Neussinger i-a dat banii donati pentru operatia micutei. Pituc sustine ca medicii romani nu si-au asumat raspunderea unei operatii. Cand, in sfarsit, a fost gasit un medic german care a acceptat sa o opereze pe Brigitte, fetita murise.

„Cand am primit o unda buna din Germania (un medic care si-ar asuma raspunderea operatiei). Copilul, a doua zi, a decedat. Asta a fost, dar noi, din banii aia care au venit din sponsorizare pentru copil, tot la propunerea persoanei care a donat, deci nu a lui domnul Steuer sau Neussinger… Deci la sugestia doamnei, aaa… „, sustinea Pituc intr-o declaratie intesata de miciuni.

Minciunile lui Pituc

In primul rand, Pituc a omis sa se gandeasca la faptul ca aceste declaratii vor fi verificate. Adevarul, socant, a iesit la iveala. Pituc sau oricine altcineva dintre sefii implicati nici nu aveau de gand sa o trimita pe Brigitte la operatie in strainatate.

Pituc a cumparat casa in luna august, fetita decedand la aproape doua luni dupa tranzactia imobiliara! Conform declaratiei mamei fetitei (care a primit ordin sa nu ne primeasca in curte, fiind avertizata ca e posibil sa o vizitam!), familia Vasas s-a mutat in casa din satul Moftinu Mare in 5 august.

Conform actului de deces, fetita a murit in 27 septembrie! Asadar, Pituc a cumparat casa cu 2 luni inainte de moartea fetitei.

Cazul, de o gravitate extrema (e vorba de deturnare de donatii, KRIPO si Comisariatul de Criminalitate Economica din Roth ii cerceteaza pe cei de la Kriegskinder Nothilfe, se aude IJP?) a fost intarit si de declaratia lui Elfriede Massari, care neaga faptul ca donatorii (au fost sute de donatori, cum putea Pituc sa-i intrebe pe toti?) ar fi fost vreodata de acord cu folosirea banilor stransi pentru operatia fetitei la cumpararea acelei case pentru familia acesteia. Despre aceasta casa, jurnalistii germani Alex Blinten si Uwe Ritzer avanseaza supozitia ca ar fi fost trecuta pe numele Sheila si Gheorghe Pituc, cumnatii lui Michael Neussinger. Gheorghe Pituc sustine ca acea casa a fost trecuta pe numele fundatiei din Romania (al carei administrator este).

Motivul? „Parintii consuma alcool si nu am vrut sa ne trezim ca vand casa!” Vom reveni curand, inclusiv cu dezvaluirea afacerilor din reteaua magazinelor second-hand „tip Synergicon”.

Dialog halucinant cu mama Brigittei

Reporter: Gheorghe Pituc v-a anuntat ca in Germania se strang niste bani pentru operatia fetitei?

Elisabeta Vasas: Asta nu ne-o zis. Ne-a zis numai ca vrea… dar nu stie cand (o va duce la operatie pe fetita, n. red.).

Rep.: Cand a murit fetita? In ce data?

E.V.: In 27 septembrie, la spital in Satu Mare.

Rep.: Si cand a fost cumparata casa?

E.V.: Noi in 5 august am venit aci. Atunci ne-am mutat.

Rep.: Cat a costat casa?

E.V.: Asta nu stim. Am fost la un notar, da’ nu stiu cum se numeste. Ii vizavi cu Tribunalu’ din Satu Mare.

Rep.: Ce nume figureaza ca si cumparator in contractul de vanzare-cumparare?

E.V.: O zis ca daca vine cineva sa vorbeasca cu noi, noi sa nu spunem nimic si sa mearga in Satu Mare, la doamna Moriko.

Rep.: Si unde o gasim pe doamna Moriko?

E.V.: Langa Politie este un magazin cu haine (second-hand, n. red.), acolo ii patroana.

Rep.: Cine si cand v-a zis asta?

E.V.: Saptamana trecuta, mi-o dat telefon doamna Moriko.

Rep.: Ati locuit in Halmeu. Dumneavoastra ati dorit sa va cumpere casa in acest sat?

E.V.: … numa’ dintr-o data o vinit si o zis: hai ca mergem.

Rep.: Cand a aflat Pituc de fetita?

E.V.: Noi nu cunoastem numa’ pe doamna Moriko (!).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro