Sari direct la conținut

Patriciu si Catarama nu il vor pe Basescu la Cotroceni

Cotidianul

Delegatia Permanenta a PNL a decis, ieri, cu majoritate de voturi, sa-l desemneze pe liderul democrat, Traian Basescu, drept candidat al Aliantei D.A. la Presedintia Romaniei. Surprinzator (sau nu), au existat patru voturi „contra”, doua dintre ele venind din partea „greilor” Dinu Patriciu si Viorel Catarama.

Dinu Patriciu, care nu a avut nici o obiectie privind desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu drept presedinte interimar al PNL, sustinand ca liberalii trebuie sa mearga la alegerile parlamentare in alianta cu PD, a aratat ca pentru dezvoltarea partidului este absolut necesara accederea la guvernare, insa a propus convocarea Congresului extraordinar al PNL si desemnarea lui Tariceanu drept

candidat al Aliantei la Presedintia Romaniei. De asemenea, magnatul liberal, in analiza pe care a facut-o, a cerut ca si premierul sa fie desemnat tot de PNL.

Dupa votare, vazand ca este in minoritate, Dinu Patriciu (ca Viorel Catarama, de altfel) a declarat ca, desi a avut o pozitie distincta, se va supune vointei majoritatii si a mentionat ca, „incepand de maine, nu va mai razbate de la mine vreo declaratie sau vreun gest contrar votului dat de Delegatia Permanenta”.

Noul lider al liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a aratat, ieri, ca intreaga constructie inceputa de Theodor Stolojan va fi continuata, ca partea liberala a listelor electorale nu va suferi modificari (doar in cazuri de forta majora) si ca programul de guvernare va ramane neschimbat.

Tariceanu a explicat ca alegerea lui Basescu a fost preferata atat din cauza timpului scurt ramas la dispozitie, cat si datorita Protocolului Aliantei D.A., ce face trimitere la persoana cel mai bine plasata in sondaje care urmeaza sa candideze pentru Cotroceni.

Liderul liberal a mai anuntat ca s-a convenit ca premierul sa fie desemnat de PNL, fara a face vreo nominalizare, si nu a exclus varianta ca in campania electorala sa se mearga in „binom”.

Tariceanu a confirmat faptul ca Theodor Stolojan s-a retras si de pe lista pentru Camera Deputatilor, a precizat ca nu a demisionat din PNL, dar ca este aproape exclus sa revina in vreo functie de conducere. „O eventuala revenire a lui Theodor Stolojan este doar ipotetica, dar, tinand cont de realitatile politice de la noi, o astfel de ipoteza este exclusa.

Trebuie sa facem diferenta intre ipoteze si realitatile politice”, a spus Tariceanu.

Referindu-se la situatia personala a fostului lider, Tariceanu a repetat ca starea sa de sanatate a fost cea care a condus la decizia de retragere, dar a mentionat ca starea de sanatate a fost agravata de presiunile si amenintarile venite dinspre PSD.

In ceea ce priveste santajarea lui Stolojan, noul lider liberal a afirmat ca Stolojan nu avea cu ce sa fie santajat, dar ca, in legatura cu tentativele de santaj exercitate asupra lui, relatii poate sa dea Traian Basescu, care a stat mai mult timp impreuna cu el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro