Sari direct la conținut

Bulgaria nu e dispusa sa stearga datoria Irakului

Adevarul

Bulgaria nu doreste sa renunte la datoria de 1,37 de miliarde de dolari pe care Irakul o are fata de Sofia, se arata intr-o declaratie a Ministerului bulgar de finante.

„Desi este necesara o restructurare a datoriei Irakului, noi nu suntem inclinati sa acceptam o reducere prea mare”, a declarat ministrul bulgar de finante Milen Velcev in cadrul unei recente intrevederi cu omologul sau irakian Adil Mahdi.

„Problema are pentru Bulgaria atat o implicatie politica, cat si una financiara, iar Sofia doreste sa o rezolve in mod corect”, se spune in documentul mentionat. Datoria Irakului fata de Bulgaria s-a acumulat in anii razboiului rece, cand cele doua state erau parteneri economici apropiati.

Pe langa exportul de armament, Bulgaria a avut un rol important in construirea infrastructurii irakiene, dar sanctiunile internationale impuse Irakului dupa invazia din Kuwait, in 1990, au impiedicat Bulgaria sa obtina suma mentionata.

In pofida cererilor SUA si ale aliatilor acestora cu privire la reducerea datoriilor care impovareaza Irakul, Bulgaria – ea insasi confruntata cu dificultatile tranzitiei – a declarat in repetate randuri ca nu-si poate permite astfel de concesii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro