Sari direct la conținut

Corigenti la libertatea presei si anticoruptie

Evenimentul Zilei

Potrivit BBC, capitolul referitor la presa din raportul de tara al Comisiei Europene este mai dur decit cel de anul trecutProblemele in respectarea libertatii de exprimare si lupta insuficienta impotriva coruptiei sint cele mai grave reprosuri pe care Comisia Europeana le aduce Romaniei in raportul de tara.

Pe de alta parte, nu se stie inca daca tara noastra a primit sau nu statutul de economie de piata functionala. Prezentam relatarea BBC despre raportul care urmeaza sa fie facut public integral in cursul zilei de miine. (O.D.)

“Dintre cele 142 de pagini ale raportului, unele sint inca albe. Acolo vor fi inserate, in ultima clipa si in mare secret, concluziile politice.

Va fi deci Romania declarata o economie de piata functionala, putind incheia efectiv negocierile de aderare anul acesta? Nu vom sti exact decit dupa sedinta Comisiei Europene din 6 octombrie.

Dar, intr-o fraza-cheie, raportul arata ca economia Romaniei inregistreaza al cincilea an consecutiv de crestere economica, deci exact asa-numitul track-record, continuitatea cresterii, care nu fusese dovedita anul trecut. Raportul vorbeste si de angajamentul mai solid al autoritatilor fata de reforme, mentionind mai ales privatizarea Petrom si privatizarile din sectorul energetic.

Progresul e insa inegal, potrivit Comisiei Europene. Ea critica modul insuficient de transparent in care s-au facut multe privatizari, de exemplu prin utilizarea frecventa a reesalonarii datoriilor in conditii adesea neclare. Nivelul datoriilor neplatite ale intreprinderilor si reticenta cu care se recurge inca la procedura de faliment ramin inca probleme serioase.

Cadrul legal pentru economia de piata s-a intarit, conchide raportul, dar un mai bun mediu de afaceri ramine dependent de imbunatatirea sistemului judiciar si administrativ. Daca lucrurile par sa se fi imbunatatit la criteriul economic, in domeniul politic principalele progrese privesc protectia copiilor.

Comisia Europeana ramine insa precauta privind noile reguli referitoare la adoptii, spunind ca ele PAR sa raspunda criteriilor ONU si practicilor europene.

Coruptia – teren liber

Dar, ca si anul trecut, coruptia este descrisa ca o problema serioasa si larg raspindita. Lupta impotriva ei este afectata, spune raportul, de dubii privind integritatea institutiilor care aplica legea si campania anticoruptie. Numarul dosarelor finalizate cu succes de catre Parchetul National Anticoruptie ramine redus, mai ales pentru coruptia la nivel inalt.

Masurile din strategia nationala anticoruptie au avut pina acum doar un impact limitat, continua raportul, iar prioritatea pentru guvernul roman trebuie sa fie acum aplicarea riguroasa a legilor existente. Raportul cere PNA sa nu-si piarda vremea cu o multime de cazuri de coruptie marunta si avertizeaza ca acesta opereaza foarte putin transparent pentru parlament si opinia publica.

De asemenea, raportul aminteste ca, in baza angajamentelor fata de Fondul Monetar International si Consiliul Europei, Romania trebuie sa elimine imunitatea fostilor ministri in fata justitiei cel mai tirziu pina in ianuarie 2005.

Libertatea de expresie, sub semnul intrebarii

Mai dur decit anul trecut este insa capitolul privind libertatea de expresie – a carei realizare practica, avertizeaza raportul, poate fi afectata de unele probleme structurale. Acumularea datoriilor marilor trusturi de presa, inclusiv majoritatea marilor statii de televiziune privata, tolerate de stat, le poate compromite independenta editoriala si duce la autocenzura.

Studiile de monitorizare a presei au observat ca buletinele de stiri TV sint mult mai putin critice fata de guvern decit presa scrisa, arata raportul, si exista relatari credibile ca oficiali locali folosesc functia publica pentru a influenta politica editoriala a mediilor locale, de exemplu prin acordarea selectiva a contractelor de publicitate.

Comisia Europeana citeaza si un recent raport independent, sugerind ca aceeasi politica ar fi utilizata la nivel national. In ultimul an, Comisia noteaza ca a crescut numarul de cazuri de agresiuni impotriva ziaristilor de investigatie, mai ales din presa locala. Este o tendinta alarmanta, arata raportul, iar pina acum anchetele au avut un succes limitat.

Obiectivul aderarii, conditionat de reforme

In ceea ce priveste finalizarea negocierilor de aderare, Comisia Europeana aminteste ca obiectivul este de a primi Romania in ianuarie 2007, in functie de progresele realizate in indeplinirea criteriilor de aderare. Raportul arata insa ca Romania mai are de facut eforturi considerabile pentru a-si indeplini angajamentele luate in cursul negocierilor.

Contractul incheiat fara licitatie cu firma americana Bechtel este mentionat ca avind un efect negativ asupra mai multor capitole de negocieri. Este citat ca fiind cea mai grava derogare de la regulile europene privind achizitiile publice.

La acelasi capitol se spune ca respectarea regulilor europene in acordarea fara licitatie a contractului pentru securizarea frontierelor companiei EADS ramine inca sa fie dovedita de guvernul roman.

Se ridica, de asemenea, un semn de intrebare privind contracte in valoare de peste doua miliarde de euro pe care statul roman le negociaza in cadrul legii privind parteneriatul public-privat.

Bechtel revine insa si la capitolul transporturi, unde raportul atrage atentia ca exista o mare primejdie ca investitiile in autostrada Brasov-Bors sa limiteze posibilitatea guvernului roman de a cofinanta pe viitor proiecte europene de infrastructura.

Pe scurt, Romania ar putea pierde multi bani de la Bruxelles

Un avertisment similar, dar pe termen foarte scurt, si in agricultura, unde Romania ar putea pierde unele fonduri SAPARD pina la sfirsitul acestui an din cauza proastei administrari.

O serie de probleme serioase si la doua capitole de negociere pe care Romania spera sa le incheie pina la sfirsitul anului – la concurenta, mai ales ajutoarele de stat in siderurgie, iar la justitie si afaceri interne, reforma politiei, lupta impotriva coruptiei in sinul institutiilor de stat si combaterea traficului de oameni.

Stiri foarte amestecate deci pentru premierul roman Adrian Nastase, care se intilneste luni la Bruxelles cu presedintele Parlamentului European si va avea un dineu privat cu Guenther Verheugen, comisarul european pentru extindere. Adrian Nastase va incerca poate sa ceara anumite schimbari, dar, dupa cum spunea un inalt oficial european, raportul e acum incheiat.”

Nastase vede “un proces firesc de crestere”

Premierul Adrian Nastase a declarat, ieri, la Bruxelles, citat de Mediafax, ca este convins ca raportul Comisiei Europene privind Romania va contine numeroase elemente pozitive, dar si o serie de conditionalitati si rezerve care fac parte dintr-un proces firesc de evolutie in plan politic si economic.

“Este, evident, un raport care are citeva sute de pagini, care trateaza o multime de subiecte, care va avea, sint convins, o multime de elemente pozitive, dar va avea si acele celebre “dar-uri”, nu in sensul de cadouri, ci in sensul de conditionalitati, ci pur si simplu rezerve care tin, pina la urma, de un proces firesc de crestere, de evolutie in plan politic, in plan

economic.

Acesta este, de altfel, si sensul relatiei noastre cu UE, sa imbunatatim permanent performantele noastre, dar nu trebuie sa ne asteptam ca ni se va putea spune anul asta, sau anul viitor sau peste doi ani ca lucrurile sint perfecte in Romania”, a afirmat Nastase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro