Sari direct la conținut

Romania este un mar putred

BBC

Grupul Liberal-Democrat britanic din Parlamentul European a adoptat o initiativa prin care se pronunta impotriva admiterii Romaniei in Uniunea Europeana in 2007. In opinia liberal-democratilor britanici, Romania nu indeplineste cerintele de baza pentru aderare.

Nici Bulgaria sau Turcia nu stau prea bine, insa liberal democratii analizeaza cu precadere situatia din Romania.

Doar britanicii si-au expus opiniile, nu intregul grup liberal-democrat european.

Democratia si drepturile omului

Liberal-democratii britanici, care fac parte din grupul liberal democrat european-al treilea ca marime in Parlament dupa Partidul Popular si Partidul Socialistilor- isi motiveaza pozitia prin faptul ca, dupa atatia ani de negocieri cu Uniunea Europeana, Romania e inca departe de a indeplini cerinte de baza pentru admiterea in Uniune.

Cerinte pe care, spun parlamentarii britanici, pana si Turcia le indeplineste.

Este vorba de criteriile de la Copenhaga, adica principii de baza privind democratia si drepturile omului.

Baroneasa Emma Nicholson, membru in grupul parlamentar liberal-democrat si fost raportor pentru Romania a declarat: „Ingrijoarea noastra priveste in primul rand coruptia si functionarea defectuoasa a justitiei in Romania. Iar fara justitie nu putem vorbi de democratie, conditie necesara pentru a intra in Uniunea Europeana”.

„Eu n-as merge chiar atat de departe precum unii dintre colegii mei, spunand ca Romania nu trebuie primita in Uniune in 2007. Intr-adevar, e greu de crezut ca Romania va reusi sa incheie anul acesta negocierile la capitolul justitie, insa nu cred ca acest lucru va insemna automat ca va rata aderarea in 2007”- a precizat Emma Nicholson.

Fostul raportor al Parlamentului European pentru Romania a subliniat ca exista mica diferenta de opinii intre membrii grupului parlamentar liberal-democrat privind pozitia actuala a Romaniei in procesul de aderare.

Romania-„un mar putred”

De cealalta parte, in tabara radicalilor, Chris Davies, liderul grupului liberal-democrat britanic in Parlamentul European, a declarat ca admiterea Romaniei in conditiile actuale ar pune sub semnul intrebarii o serie de valori si principii ale Uniunii.

Chris Davies-impotriva aderarii Romaniei

El a asemanat Romania unui mar putred, care, odata intrat in Uniune, i-ar putea contamina si pe ceilalti membri.

Chris Davies a subliniat ca nu pledeaza pentru un refuz definitiv adresat Romaniei.

Dimpotriva, UE trebuie sa faca in continuare presiuni asupra autoritatilor romane pentru ca acestea sa continue reformele, si cel mai bun mijloc sunt chiar negocierile de aderare.

Insa, spune Chris Davies, daca Romania va fi admisa cu orice pret in 2007, printr-o decizie politica, trecandu-se cu vederea eventualele lipsuri, atunci problemele grave ale tarii risca sa ramana nerezolvate.

Optimism

Baroneasa Emma Nicholson este insa mai optimista in ceea ce priveste soarta aderarii Romanie.

„Cred ca sansele ca Romania sa fie primita in Uniune in 2007 sunt in continuare foarte mari, dar depind de eforturile pe care guvernul le va face in continuare. E adevarat, s-au inregistrat progrese mari, dar Romania mai are inca multe de facut. Asadar, 2007 e o data foarte probabila pentru aderare, cu conditia ca reformele sa nu se opreasca acum.”- a spus baroneasa Nicholson.

Parlamentul European nu are putere de decizie, dar rezolutiile sale pot influenta atitudinea Comisiei Europene sau chiar a Consiliului de Ministri, asa cum a dovedit-o raportul comisiei parlamentare de politica externa din iarna trecuta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro