Sari direct la conținut

Legea „sondajelor”, inapoi la Camera

Cotidianul

Controlul opiniei presupune si controlul realizarii sondajelor de opinie.

Interventia sociologului Mircea Kivu, reprezentantul ESOMAR in Romania, in legatura cu Legea pentru constituirea Sistemului national de cercetare sociologica a opiniei publice, prin care toate institutele de sondaj ar trebui sa fie acreditate de un organism exterior, are toate sansele sa anuleze, in ceasul al doisprezecelea, intregul proiect.

Kivu spera ca, in urma unei serii de argumente prezentate, marti, consilierului prezidential Marius Amzulescu, presedintele Iliescu sa nu promulge respectiva lege, adoptata recent de Parlament si cu un traseu sinuos, daca nu dubios.

Proiectul, ce apartine PRM, fara nici un fel de consultare a specialistilor in domeniu, a fost initial respins de Senat, ulterior de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, insa adoptat cu concursul direct al deputatilor PSD. Kivu a prezentat, in seria de argumente expuse, continutul unei note de protest a ESOMAR, organizatie reprezentativa a sociologilor la nivel mondial.

Argumentul principal tine, in primul rand, dupa cum explica Mircea Kivu, de imixtiunea statului in libera competitie de pe piata, in locul autoreglementarii. Cu alte cuvinte, un cod al ESOMAR, pe care il invoca legea, nu poate fi aplicat de un organism exterior ESOMAR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro