Sari direct la conținut

30.000.000 euro despagubiri pentru regele Mihai

BBC

Guvernul a propus, printr-un proiect de lege aprobat in sedinta de joi, plata unei despagubiri de 30 milioane euro catre fostul rege Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, apartinand Domeniului Peles, precum si pentru bunurile din dotarea acestora.

Bunurile respective se afla in administrarea Ministerului Culturii si a Regiei Autonome pentru Administrarea si Patrimoniului Protocolului de Stat.

Executivul a mai decis restituirea in natura catre fostul rege a imobilului „Casa Cavalerilor”. De asemenea, fostul suveran, principesa Margareta si principele Radu vor avea drept de folosinta asupra Palatului Elisabeta, pe durata vietii lor.

Fostul suveran Mihai I va putea folosi si castelele Peles, Pelisor si Foisor – care raman in patrimoniul statului – pentru organizarea unor evenimente deosebite. Guvernul considera ca prin rezolvarea notificarilor si actiunilor in justitie se sting orice obligatii reciproce dintre statul roman si fostul suveran al Romaniei, Mihai I.

Revendicarile regelui Mihai I

Prin notificarea 333/7 august 2001, fostul suveran al Romaniei, Mihai I de Hohenzollern Sigmaringen, a cerut Primariei orasului Sinaia restituirea in natura a tuturor imobilelor care au compus domeniul Sinaia la momentul preluarii acestuia prin Decretul Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romania nr 38 din 26 mai 1948.

Castelul Peles

De asemenea, prin notificarea 2457/8 august 2001 a solicitat Regiei Autonome „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) restituirea in natura a imobilelor componente ale domeniului Sinaia aflate in administrarea regiei.

Pe de alta parte, prin scrisoarea din 12 decembrie 2003, Andrew Popper, in calitate de reprezentant al fostului suveran, a cerut recunoasterea caracterului abuziv al preluarii de catre stat a domeniului si restituirea in integrum a acestuia catre fostul proprietar care, ulterior, il va ceda statului roman in schimbul unei sume de bani.

Pe langa aceasta cerere, in scrisoare mai apar si o serie de cereri de ordin politic ca, de exemplu, recunoasterea domeniului ca fiind scaunul etern al familiei regale.

Potrivit actelor depuse de catre fostul suveran in anexa la cererea de restituire, imobilele ce compun fostul domeniu Sinaia sunt Castelul Peles si Castelul Pelisor (actualmente alcatuind Muzeul National Peles, aflat in proprietatea publica a statului roman si in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor), Casa Cavalerilor, Castelul Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica,

ferma de vulpi argintii si celelalte dependinte, aflate in proprietatea statului si in administrarea RA-APPS, precum si terenul aferent, aflat in proprietatea statului roman si in administrarea RA-APPS.

„Reparatie morala”

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a precizat ca promovarea proiectului de lege pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I, este justificata „prin necesitatea adoptarii unor masuri in considerarea modalitatilor prin care, la momentul respectiv, bunurile apartinand fostului suveran au fost trecute in proprietatea

statului roman”.

Castelul Pelisor

Scopul reglementarilor propuse vizeaza, in principal, ideea de reparatie morala, in conditiile in care aspectele de ordin material ocupa un loc subsecvent.

Actele normative principale incidente in rezolvarea cererii de restituire a domeniului Sinaia sunt Constitutia Romaniei, Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic ale acesteia si Legea10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie – 22 decembrie 1989, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru rezolvarea definitiva a situatiei bunurilor in discutie este necesara folosirea sistemului cadru oferit de Legea 10/2001, sistem ce va fi adaptat la situatia fostului domeniu Sinaia prin intermediul unei legi speciale, a precizat Depina Neagoe.

„Consideram ca se impune o atare solutie deoarece numai cadrul Legii 10/2001 nu permite rezolvarea, sub toate aspectele, a problemei fostului domeniu Sinaia.

” Purtatorul de cuvant al Guvernului a subliniat ca, prin Legea 10/2001, „nu s-ar fi putut acorda, la acest moment, despagubiri banesti fostului suveran al Romaniei, Mihai I, pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist”.

In adoptarea acestei propuneri s-a tinut seama atat de valoarea de patrimoniu istoric, social si cultural al domeniului, cat si de vointa fostului suveran de a ceda poporului roman domeniul Sinaia, care va deveni domeniu public si va ramane in proprietatea exclusiva a statului. Proiectul de lege va fi trimis la Parlament pentru dezbatere si adoptare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro