Sari direct la conținut

Studiu: Sectorul bancar va creste masiv in Romania

BaniiNostri.ro

Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est (ECE) va continua sa creasca puternic, previziunile facute in cadrul unui studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) indicand pentru 2004 o majorare de 12% a activelor institutiilor bancare din aceasta zona, in comparatie cu valorile inregistrate anul trecut.

„Bancile din Europa Centrala si de Est vor inregistra o crestere semnificativ mai mare decat cele din zona euro, in care ne asteptam la o majorare a valorii totale a activelor de doar 5%”, a apreciat Marianne Kager, analist-sef la BA-CA.

O diferentiere asemanatoare intre cele doua zone se inregistreaza si in segmentul creditarii, care va creste in acest an cu 15% in ECE, in timp ce in zona euro majorarea va fi de circa 5%.

In aceasta perspectiva, specialistii BA-CA apreciaza ca sectorul bancar din ECE isi va continua evolutia dinamica inregistrata in ultimii trei ani. In acest interval, volumul creditarii a crescut cu o medie anuala de 13%, in comparatie cu 4% in zona euro.

Romania conduce in plutonul cresterii in acest domeniu cu 49%, urmata de Bulgaria, cu 47%, urmate de tarile baltice, Croatia si Ungaria.

Studiul BA-CA explica performantele din zona ECE prin cresterile economice din ultima perioada, stabilizarea segmentului bancar si uriasul potential de dezvoltare pentru serviciile financiare, care au intarziat sa apara pana de curand.

„In urmatorii 10 ani vedem o crestere de 250% a creditarii si de 170% pentru depunerile atrase de banci”, estimeaza Kager. In termeni concreti, volumul creditarii ar putea creste cu 450 de miliarde de euro.

Polonia, cea mai mare piata din zona ECE, va aduce circa 170 de miliarde de euro, urmata de Republica Ceha, cu 69 de miliarde de euro, si Ungaria, cu 63 de miliarde.

Cele mai puternice majorari ale nivelurilor creditarii vor fi inregistrate in tarile cu slaba penetrare a pietei financiare, cum este Romania, pentru care specialistii BA_CA estimeaza o crestere de 470%. In Serbia si Muntenegru si Bulgaria majorarea a fost estimata la 360% in urmatoarea decada.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro