Sari direct la conținut

Jeftel, un e-mail „dot safe”

BaniiNostri.ro

Pentru 36 de euro pe an, cei de la Jeftel pretind ca furnizeaza serviciul de mesagerie ideal. In 14 zile a fost descarcat in 54 de tari

Creat de niste englezi, sistemul de e-mail oferit de Jeftel garanteaza clientilor sai inviolabilitatea corespondentei si inexistenta spamului. Jeftel vizeaza sectorul business.

Mai multe mii de internauti rusi, chinezi, vietnamezi, kazaci ori sauditi s-au grabit sa se inscrie la un nou serviciu de mesagerie electronica cu plata, lansat saptamana trecuta in Anglia. Jeftel, literal „fara scapari” (leak proof e-mail), pretinde ca garanteaza o securitate maxima utilizatorilor sai.

Asa afirma, in orice caz, societatea omonima din Leeds, Yorkshire, care a creat acest sistem de corespondenta.

Acesta permite schimbul unor mesaje electronice directe, fara ca ele sa tranziteze prin serverele traditionale de mesagerie sau alte rutere. Ofera in acelasi timp functii de cifrare susceptibile sa esueze orice tentativa de interceptare. „Toate vulnerabilitatile sistemelor de mesagerie SMTP se situeaza in punctele de stocare.

Noi trimitem direct mesajele de la o masina la alta, pentru a scapa de aceasta problema”, pretind cei de la Jeftel.com. „Am suscitat un interes mare in Anglia, Statele Unite, Franta, Spania si in Noua Zeelanda, dar ceea ce ne-a surprins au fost statele politiste.”

Dar Jeftel se adreseaza mai ales mediilor de afaceri care sufera de lipsa confidentialitatii, nu atat disidentilor din tarile nedemocratice. Pentru a beneficia de aceasta mesagerie electronica, trebuie ca ambii corespondenti sa fie abonati – este vorba de 25 de lire sterline pe an (circa 36 A€).

Deschiderea unui cont da dreptul de a face download unui software (1 Mo) si unei adrese electronice, dotata de extensia „safe”.

Societatea prefera pentru moment sa vorbeasca mai mult despre sistemul sau de recomandari (astfel, 5 lire sterline sunt oferite pentru fiecare client adus de catre un client existent), decat sa faca precizari tehnice despre software-ul folosit si, mai ales, despre modul de cifrare si de certificare propus.

Toti profesionistii securitatii informatice stiu totusi ca argumentul numarul unu al unui produs reputat infailibil este increderea pe care o inspira, permitand utilizatorilor sa arunce o privire la specificatiile, la codul sursa al softului utilizat sau sa verifice numele algoritmelor care intra in reteta confidentialitatii sale.

Or, aceste precizari foarte pertinente lipsesc de la apel pe site-ul societatii (si mai ales in sectiunea sa „Tehnologie”)

Fara spam, fara virus, fara viol al vietii private

„Pentru moment, singurele presoane carora nu le puteti trimite mesaje via acest sistem sunt angajatii Jeftel” se plange un specialist antispam, cel putin dubitativ, in cotidianul online „The Register”. Nu veti avea spam, dar nu veti putea trimite e-mail-uri nimanui altcuiva.

Pentru inceput, serviciul se adreseaza firmelor financiare sau cabinetelor de avocati doritori de a comunica in mod confidential cu clientii lor. Dar directorul de dezvoltare al Jeftel, Robert Barr, afirma ca permite, de asemeni, oricui sa creeze mici comunitati care se vor pune la adapost de toate vicisitudinile obisnuite ale mesageriei electronice: spam, virus, viol al vietii private etc.

De fapt, inainte ca un mesaj sa fie trimis, cele doua parti trebuie sa fie autentificate. „Cea mai mare parte a oamenilor nu comunica, in mod regulat, decat cu 25 pana la 30 de persoane”, spune Robert Barr, contra celor care pun la indoiala sansele de succes ale Jeftel. „Daca doriti pur si simplu sa comunicati cu acesti oameni, nu va pasa de restul lumii.”

Oamenii din spatele firmei

Potrivit Silicon.com, firma Jeftel, care spera ca va recruta 10 milioane de utilizatori pana in 2007, ar fi finantata de catre un milionar britanic, care locuieste in Yorkshire, Jeffrey Morris. Acesta este in spatele mai multor societati inregistrate la aceeasi adresa, dintre care Worldwidetender.

com, un fel de piata care permite schimburile mai multor loturi de marfa via Internet, anonim, prin licitatii.

Cat despre Robert Barr, potrivit Yorkshire Post, este cunoscut pentru conducerea unei operatiuni de cumparare a companiei locale de transport turistic, Wallace Arnold, in 1997. El s-a lansat in afacerile pe Internet numai acum 10 luni, prin crearea societatii Jeftel, care numara 21 de angajati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro