Sari direct la conținut

Japonia, afectata de cel mai violent cutremur din ultimii ani

Adevarul

La scurt timp dupa trecerea celui mai devastator taifun din ultimii 25 de ani, Japonia a fost afectata, sambata, de un cutremur de pamant extrem de violent si de o serie de replici puternice.

Bilantul de 23 de morti si disparuti si sute de raniti este cel mai grav dupa teribilul seism de la Kobe, din 1995, si se alatura celui al taifunului Tokage – 19 morti si disparuti -, care a lovit recent arhipelagul si care a demonstrat din nou vulnerabilitatea celei de-a doua economii mondiale in fata catastrofelor naturale.

Principalul seism, cu o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter, s-a produs sambata, iar epicentrul sau a fost localizat in apropierea marelui port Niigata, la 250 de kilometri de Tokyo. Alte sase replici puternice s-au resimtit in orele urmatoare, dintre care cea mai violenta a avut o magnitudine de 6,3 grade.

Alte doua cutremure, cu magnitudini de 4,9 si 4,6 grade, au zguduit duminica regiunea Niigata. Acestea nu au facut victime si nici pagube materiale, insa au fost urmate de peste 240 de replici. Potrivit serviciul national de meteorologie, epicentrul seismului a fost situat la 20 de kilometri adancime.

„Primul seism si replicile care au urmat nu au avut epicentrul atat de adanc. Acesta este motivul pentru care au fost resimtite atat de puternic deasupra pamantului”, a explicat un seismolog. Un bilant precedent al politiei mentiona 19 morti, 4 disparuti si 877 de raniti.

Unele surse afirma ca numarul ranitilor ar fi mai mare de 1.500. Peste 250 de case au fost complet distruse sau avariate si 284.000 de locuinte au fost lipsite de curent electric in regiunea Niigata. Aproximativ 60.000 de locuitori din aceasta zona au fost evacuati.

De asemenea, pentru prima data dupa infiintarea serviciului, in urma cu 40 de ani, un tren de mare viteza Shinkansen a deraiat, fara a face victime printre cei 150 de pasageri. In momentul incidentului, trenul circula cu 120 de kilometri pe ora.

Ministerul Apararii de la Tokyo a constituit o celula de urgenta si a mobilizat 230 de persoane si 11 avioane pentru a evalua pagubele si a acorda asistenta sinistratilor. Japonia se afla la intersectia a patru placi tectonice, astfel incat anual se produc mii de cutremure, iar capitala risca oricand sa fie afectata de un seism de mare putere.

Cutremurul cel mai grav din Japonia, din ultimii ani, a fost cel de la Kobe (sud-vest) din ianuarie 1995, soldat cu 6.433 de morti, majoritatea asfixiati sub daramaturi, si 43.700 de raniti. Magnitudinea acestuia a fost de 7,3 grade pe scara Richter.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro