Sari direct la conținut

Traian Basescu il „ameninta” cu bataia pe Adrian Nastase

Evenimentul Zilei

Peste 15.000 de suceveni l-au ovationat ieri, in centrul orasului, pe Traian Basescu, candidatul Aliantei D.A. la presedintie. Acesta a atins aici punctul culminant al turneului sau electoral prin Moldova, inregistrind un succes neasteptat chiar in fieful PSD.

Basescu si-a facut intrarea pe scena din centru pe acordurile folclorice “Noi sintem romani”, in aplauzele multimii, insotit de Calin Popescu-Tariceanu, de staff-ul de campanie si de primarii Aliantei din Bacau, Piatra Neamt, Suceava si Botosani.

Numit de Gheorghe Flutur “cel care-i va veni de hac tatalui baronilor, Nastase”, Basescu a facut cu greu fata puhoiului de oameni care s-au inghesuit sa-l imbratiseze, sa-l pupe ori sa ia autografe. Care pe stegulete, care pe esarfele portocalii, care direct pe camasa.

Dupa ce Mona Musca, Gheorghe Flutur si primarii Aliantei au infierat “ciuma rosie” a PSD-ului, dar neuitind sa-i ureze lui Theodor Stolojan la multi ani cu ocazia zilei sale de nastere, Tariceanu s-a aruncat, tinindu-se insa discret de bara de pe scena, asupra partidului de guvernamint.

“Pesedistii au furat cit n-au furat turcii in trei sute de ani. Justitia nu trebuie sa mai apere hotii si pungasii din tara asta”, a intaritat el auditoriul infierbintat deja de prezenta lui Basescu.

Candidatul Aliantei la functia de prim-ministru a atins si puncte sensibile pentru bucovineni: “Vrem sa dam inapoi proprietatile bisericii, asa cum au fost din strabuni”, a spus Tariceanu, facind astfel preambulul intilnirii partenerului sau de Alianta, Traian Basescu, cu Inalt Prea Sfintia Sa Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Tariceanu i-a predat stafeta lui Basescu, vadit emotionat de prezenta unui public atit de numeros.

“Pesedistii au avut ticalosia sa-l confiste si pe Stefan cel Mare, la aniversarea a 500 de ani”, le-a amintit Basescu sucevenilor. El le-a promis ca va fi un presedinte cinstit, afirmind din nou ca va cistiga din primul tur. “N-o sa ma opresc decit la Palatul Cotroceni”.

Basescu a tinut sa le multumeasca sucevenilor pentru ca “i-au dat-o pe Maria” (sotia sa, originara din oras – n.r.). Dupa ce si-a rostit discursul, liber si pigmentat cu idei nationaliste alternate de critici la adresa baronilor PSD din Moldova, Basescu a parasit scena in uralele multimii: “In Suceava in cetate vrem Adevar si Dreptate!”.

Reintoarcerea lui Basescu la masina a fost ingreunata de multimea care s-au napustit sa-l felicite sau pur si simplu sa-l vada mai de aproape. Iesit pe jumatate pe geamul masinii, din mers, Basescu continua sa stringa miini si sa raspunda cu un zimbet larg, aproape de extaz, la scandarile multimii: “Ba-ses-cu!

Peste 1.000 de kilometri de sosea moldava. Atit au strabatut in acest weekend Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la brat cu cele doua sotii, Maria si Ioana. Perechile, intarite de o garnitura de politicieni liberali si democrati – Cezar Preda, Mona Musca, Gheorghe Flutur – au marsaluit prin Buzau, Neamt, Roman, Iasi si Suceava intr-un turneu electoral.

Daca in Ardeal Basescu a avut o strategie ceva mai domoala in privinta lui Nastase, in Moldova discursul sau a fost de o vehementa extrema, pentru a “scutura”, probabil, electoratul pro-PSD din aceasta zona.

“Pe 28 noiembrie o sa-l bat pe Adrian Nastase cum nici mama lui nu l-a batut cind era mic si obraznic si vom avea pentru prima data in Romania o bomboana, un bombonel care se va topi la racoare”.

Cocotat pe o scena asamblata ad-hoc in centrul orasului Piatra Neamt, chiar linga o biserica ctitorita de Stefan cel Mare, Traian Basescu, flancat de Calin Popescu-Tariceanu, candidatul Aliantei la functia de premier, a vorbit multimii, activisti de partid, simpatizanti sau pur si simplu gura-casca, despre sine, Alianta, program de guvernare si reformarea institutiei prezidentiale.

N-au lipsit nici baile de multime, cu Basescu impartind autografe si stringeri de miini ca un adevarat star rock. El a incercat sa clarifice, peste tot in drumurile facute, unul din punctele sale vulnerabile. “Am auzit de multe ori ca n-as avea fata de presedinte.

Pentru a avea fata de presedinte nu trebuie sa fii hot, nu trebuie sa promovezi contracte fara licitatie de tip Bechtel. Nu stiu cit de frumos sau cit de urit trebuie sa fie un presedinte, dar stiu ca el trebuie sa aiba obraz”, a spus Basescu, aprobat de multime.

“Va prezint trupa Sexxi”

Insotiti pretutindeni de imnul hip-hop al celor de la Morometzii, cei doi candidati, imbracati lejer, si-au promovat asiduu si consoartele. “Va prezint trupa Sexxi. Sint sotiile noastre, Maria Basescu si Ioana Tariceanu”, a declamat Basescu la finalul fiecarei intruniri.

La Piatra Neamt, momentul anuntului celor doua discrete prezente feminine a fost pigmentat de replica primarului localitatii, liberalul Gheorghe Stefan: “Daca ar fi doar nevestele… sigur am cistiga alegerile”.

In fata presei iesene, Calin Popescu-Tariceanu a reluat una dintre temele lansate anterior de Basescu: “Nu e normal sa cultivam puturosenia. Sa treaca sa munceasca si, daca nu-si gasesc locuri de munca, abia dupa aceea o sa-i asistam social”, le-a transmis Tariceanu moldovenilor.

“E modul lui Nastase de a face politica externa. Adica geambas“

Tot la Iasi, Basescu a lansat un nou atac dur la adresa premierului Nastase, cautind sa explice ce a vrut sa spuna atunci cind a declarat ca delegatia franceza, in frunte cu premierul Raffarin, “a venit sa-si ia tainul”.

El a acuzat guvernul de “atitudine slugarnica, prin acordarea de contracte importante pentru a primi vizite din strainatate, ultima nazbitie fiind contractul privind construirea autostrazii Predeal-Comarnic”.

“Dupa ce Adrian Nastase a vindut cite un vagon de copii in ultimii doi ani catre diverse tari, s-a hotarit sa vinda contracte fara licitatie”, a spus Basescu, adaugind ca “a semnat fara licitatie un contract cu Bechtel de 2, 2 miliarde, dar costul real e de opt miliarde de dolari, apoi a venit in vizita Gerhard Schroeder, iar suita care l-a insotit a plecat cu un contract de

1,1 miliarde pentru securizarea frontierelor, iar acum Franta, cu un contract de 380 de milioane de euro”.

“Va informez ca urmeaza Israel, cu jumate de miliard, si Austria, cu inca jumatate de miliard. E modul lui Adrian Nastase de a face politica externa. Adica geambas. Cind de copii, cind de contracte”, a spus Basescu acuzindu-l pe contracandidatul sau de superficialitate si aroganta.

(Adriana Istodor)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro