Sari direct la conținut

Gardianul: Basescu acuza Guvernul de slugarnicie

Gardianul

„Ultima nazbatie a guvernului, dintr-un lung sir, este cea a vizitei premierului francez la Bucuresti. Dupa ce Adrian Nastase a vandut cate un vagon de copii in ultimii doi ani, a iesit scandal in UE si acum a inceput sa vanda contracte”, a declarat Traian Basescu, sambata, la Iasi, transmite Mediafax.

Basescu l-a acuzat pe primul-ministru ca a semnat un contract fara licitatie cu firma Bechtel, in valoare de 2,2 miliarde de dolari, sustinand ca, de fapt, costul real al contractului este de opt miliarde de dolari.

„Apoi a venit in vizita Gerhard Schröder, iar suita care l-a insotit a plecat cu contracte de 1,1 miliarde de dolari, tot fara licitatie, pentru securizarea frontierelor. Acum a urmat Franta, care a primit un contract de 380 milioane de euro in aceleasi conditii. Urmeaza vizita Israelului, care ne va costa jumatate de miliard, si a Austriei – la fel”, a mai spus Basescu.

El a sustinut ca acesta este modul lui Adrian Nastase de a face politica externa. „Este un geambas: cand de copii, cand de contracte”, a adaugat liderul Aliantei D.A.

Oaspeti pentru interese

El considera ca problema nu este la partenerii externi, acestia venind pentru ca sunt chemati. „Avem insa un premier care isi imagineaza ca va castiga bunavointa puterilor straine acordand asemenea contracte. In realitate, el castiga doar dispret de la cei de afara”, a mai spus Basescu.

El a sustinut ca toate personalitatile straine care au vizitat Romania in ultima perioada au fost chemate „sa-si ia portia de bunavointa de la Adrian Nastase, care se agata cu disperare de conceptul ca are relatii in afara”. Basescu considera ca fiecare premier isi apara comunitatea de afaceri a tarii lui.

Plata facturii

„Asta este factura pe care o platim pentru Adrian Nastase, cu jumatati de miliard de euro. Si eu as veni in vizite in perioade preelectorale daca as primi pentru tara mea asemenea contracte. Deci, problema este aici, si nu acolo. Aceasta este explicatia cu tainul”, a mentionat Basescu, referindu-se la declaratiile sale recente legate de vizita premierului francez in Romania.

Castigarea alegerilor

„Obiectivul major este sa castigam alegerile parlamentare cu un procentaj care sa ne permita alcatuirea guvernului fara compromisul negocierii cu alte formatiuni politice”, a declarat ieri, la Iasi, Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD la functia de presedinte al Romaniei.

„Al doilea obiectiv, ca importanta, este castigarea alegerilor prezidentiale. Din acest punct de vedere va putem spune ca Alianta a pregatit un program care este menit sa schimbe rapid Romania in bine.

Oferta noastra se indreapta catre un alt fel de institutie prezidentiala, o institutie prezidentiala care, respectand prevederile constitutionale, sa fie activa, puternic implicata in viata sociala si sa reprezinte electoratul in raport cu institutiile statului”, a adaugat Basescu.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu, desemnat pentru functia de premier in cazul in care Alianta va castiga alegerile, a precizat: „Guvernul pe care-l voi conduce va avea 5 prioritati majore, care au drept obiectiv o reforma economica si institutionala rapida, astfel incat Romania sa incheie faza de tranzitie de la socialism la capitalism, de la economie centralizata la economie de piata.

In urmatorii 4 ani de mandat ne asumam incheierea acestei tranzitii. La sfarsitul acestei perioade, in principal, nivelul de trai, nivelul de castig, veniturile cetatenilor trebuie sa creasca substantial. Pentru aceasta, este prevazut un pachet de masuri de reforma fiscala care au menirea sa stimuleze libera initiativa, fiind singura creatoare de locuri de munca si generatoare de plusvaloare”.

«Fata de presedinte»

„Pentru a avea fata de presedinte nu trebuie sa fiu hot si cap al retelelor de vandut copii sau sa simulez relatii ilegale cu parteneri straini gen Bechtel. Pentru a avea fata de presedinte trebuie sa ai in primul rand obraz.

Nu stiu cat de frumos trebuie sa fie un presedinte, important este sa fie responsabil”, a replicat Basescu recentelor acuze formulate de putere, fata de „modelul” de presedinte al unei tari.

„Romania va avea un presedinte corect, un dusman neimpacat al coruptiei, al coruptiei oamenilor politici, un om care va face statul sa lucreze pentru poporul roman, si nu statul sa stea deasupra poporului roman. Voi fi un partener al primului-ministru, un om care va respecta guvernul, dar impreuna cu care voi reprezenta societatea romaneasca pentru rezolvarea problemelor ei.

Diferenta dintre Adrian Nastase si Traian Basescu este urmatoarea: Adrian Nastase se duce la Cotroceni sau vrea sa mearga la Cotroceni pentru a-l inlocui pe Ion Iliescu. Eu vreau sa merg la Cotroceni pentru a face din institutia prezidentiala un alt fel de institutie, o institutie care sa respecte interesele romanilor”, a conchis democratul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro