Sari direct la conținut

Ziua: Linsajul

„Pe 28 noiembrie o sa-l bat pe Adrian Nastase cum nici mama lui nu l-a batut cand era obraznic si vom avea in Romania prima bomboana – Bombonel – care se va topi la racoare!”, a spus razand, liderul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, la Piatra Neamt.

Aceasta remarca, savurata din plin de moldoveni, a deschis seria unor atacuri virulente din partea lui Basescu la adresa liderului PSD. Practic, candidatul DA la prezidentiale l-a facut tandari pe Nastase cu afirmatii gen: il voi bate, il voi lipi de peretii studiourilor, asa incat se poate spune ca Nastase a fost linsat din vorbe.

Basescu a precizat de fiecare data ca spusele sale sunt „la figurat”.

Fie ca se afla la Pogoanele, fie la Piatra Neamt, Roman, Iasi sau la Suceava, candidatul Aliantei nu s-a sfiit sa taie in carne vie atunci cand a venit vorba de Nastase. Turneul electoral din Moldova de la acest sfarsit de saptamana a reprezentat clar o schimbare de strategie din partea lui Basescu.

Daca in Ardeal candidatul Aliantei la Presedintie a evitat sa faca vreo referire la Adrian Nastase sau la Ion Iliescu, in Moldova, insa, lucrurile s-au prezentat exact invers.

De departe cea mai dura atitudine afisata de Basescu a fost cea din fata presei iesene, in clipa in care a dorit sa justifice declaratia potrivit careia premierul francez, Jean Pierre Raffarin a venit in Romania sa-si ia tainul.

Chestiunea cu „tainul”

„Guvernul are o atitudine slugarnica si acorda contracte in schimbul unor vizite importante. Ultima nazbatie de acest gen este contractul dat pentru construirea autostrazii Comarnic-Predeal. Dupa ce Adrian Nastase a vandut cate un vagon de copii in ultimii doi ani in diverse tari ale lumii, pentru ca a iesit scandalul cu UE, s-a hotarat sa vanda contracte fara licitatie”, a punctat Basescu.

El nu s-a oprit insa aici si a inceput sa enumere contractele impartite de premierul roman in schimbul unor vizite importante. „Atunci a semnat contractul cu Bechtel, in valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Pe urma, a venit in vizita premierul Germaniei, Gerhard Schröder, iar suita sa a plecat cu un contract in valoare de 1,1 miliarde tot fara licitatie, reprezentand sistemul de securizare a frontierelor.

A venit si Parisul. Si aceasta delegatie a primit un contract in valoare de 380 de milioane de euro. Va anunt ca urmeaza Israelul cu un contract de jumate de milliard si Austria, tot cu jumate de miliard. Acesta este modul lui Adrian Nastase de a face politica externa. Adica geambas, cand de copii, cand de contracte”, a mai completat liderul democrat.

„Nastase este un om superficial si arogant”

Motivele pentru care Nastase recurge la astfel de operatiuni sunt cat se poate de simple in opinia liderului PD: premierul roman nu a facut nimic pe plan intern si atunci se agata de relatiile externe. Totodata, Basescu a sustinut ca daca ar fi fost in locul oricarui premier strain ar fi procedat la fel ca ei.

„Ei vin pentru ca sunt chemati si pentru ca avem un prim-ministru care a facut o guvernare corupta si acum isi imagineaza ca va castiga bunavointa acordand astfel de contracte. In realitate, Nastase nu castiga decat dispret. Aici e problema, nu acolo. Asta-i chestiunea cu tainul”, si-a continuat atacul Basescu.

Un alt subiect atins de candidatul Aliantei a fost cel al dezbaterilor televizate care ar urma sa aiba loc intre el si premierul PSD. Convins de faptul ca Nastase va evita pe cat posibil discutiile directe, liderul democrat a prezentat in doua vorbe diferentele fundamentale dintre ei: „Nastase este un om superficial si arogant”.

Basescu a dat asigurari ca va pastra decenta in dezbateri, dar nu se va da in laturi „sa-l lipeasca de peretii studioului” pe Nastase daca acesta va aborda o atitudine contrara. „Insa nu cu forta”, a completat, razand, candidatul Aliantei la Presedintie.

PNL-PD crede ca PSD va face campanie murdara

Basescu si-a exprimat convingerea, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca PSD va face o campanie electorala murdara. „Murdaria morala a PSD va face ca aceasta campanie sa fie murdara. Electoratul s-a modificat insa mult si nu cred ca o astfel de campanie va mai avea efect”, a aratat Basescu.

Vicepresedintele liberal Mona Musca a afirmat, cu aceeasi ocazie, ca PSD si-a declarat demult intentia de a desfasura o campanie negativa.

„Sunt convinsa ca vor fi atacati toti liderii Aliantei, dar aceste acuzatii se vor intoarce impotriva celor de la PSD”, a sustinut Mona Musca. Ea a afirmat ca reprezentantii Aliantei nu vor apela la o campanie negativa.

Liderii PNL-PD au facut aceste declaratii dupa ce in timpul vizitei lor in Iasi, pe strazile orasului, au fost impartiti fluturasi care contineau acuzatii grave la adresa opozitiei.

Iliescu nu va ajuta partidul de guvernamant sa castige

Atacurile la adresa lui Nastase au continuat pe tot parcursul periplului electoral. In piete, sali de sport sau la conferintele de presa, democratul l-a impuns fie in gluma, fie in serios, pe principalul sau contracandidat.

Folosind cu drag porecla de Bombonel, Basescu i-a avertizat pe moldoveni ca va manca bomboane pana va face diabet. Basescu nu s-a oprit insa doar la contracandidatul sau de la PSD. El l-a avertizat pe seful statului ca, daca se va implica in campania electorala alaturi de partidul de la putere, va confirma ca nu este presedintele romanilor, ci doar al PSD.

„Chiar daca va face insa acest lucru, tot nu va ajuta partidul de guvernamant sa castige alegerile”, a spus Basescu.

„Nu trebuie sa ai fata de presedinte, ci obraz”

Umar la umar cu colegul de Alianta, Calin Popescu Tariceanu, cu nevestele lor, Maria si Ioana, si cu cativa lideri PNL, Basescu a colindat in lung si-n lat Moldova, pentru a desprinde electoratul pesedist de convingerile sale.

Imbracat simplu la intrevederile cu taranii si purtand costum si cravata la adunarile mai festive, candidatul Aliantei la Presedintie a fost cat se poate de deschis, sincer si glumet cu alegatorii. Cam in aceeasi nota a incercat sa se inscrie si Tariceanu, care a optat de aceasta data pentru contactul deschis cu oamenii.

In ciuda faptului ca s-a aflat in fieful PSD, Basescu nu a intampinat greutati in calatoriile sale prin Moldova. In intalnirile cu alegatorii, cei doi candidati pentru functia de presedinte, respectiv de premier, si-au impartit foarte clar atributiile.

In timp ce Basescu a vorbit despre planurile sale ca viitor sef al statului, Tariceanu s-a axat pe prioritatile Programului de guvernare – agricultura, ferme familiale, recorelarea pensiilor, sanatate si invatamant.

„Nu este normal sa cultivam puturosenia. Lumea sa treaca sa munceasca, nu sa stea acasa si sa astepte asistenta sociala”, le-a transmis Tariceanu moldovenilor.

In acelasi timp, Basescu contracara teoria presedintelui frumos. „Se spune ca n-am fata de presedinte. Ce inseamna a avea fata? Sa fii urat sau sa fii frumos? Eu cred un lucru: nu trebuie sa ai fata de presedinte, ci obraz fata de cetateni”, a spus Basescu de cate ori a avut ocazia.

Promisiunile Aliantei au atins puncte sensibile precum asistenta medicala, liderii DA promitand electorilor construirea de spitale in fiecare capitala de judet. La Sala Sporturilor din Buzau, in prezenta a 3000 de persoane, Basescu a decretat: „Nastase este un inlocuitor al lui Iliescu. Romania are nevoie de un original. Are nevoie de mine!”.

Intrevedere privata Basescu-Pimen

Liderii DA Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu au participat ieri la Suceava, la un miting la care au participat aproximativ 8000 de persoane, majoritatea fiind membri ai Aliantei din judetele din nordul Moldovei.

Initial, liderii Aliantei organizasera un astfel de miting si la Gura Humorului, insa acesta a fost anulat, intrucat Basescu a intarziat pentru ca a ratacit drumul intre Iasi si Gura Humorului.

Dupa manifestatia publica de la Suceava, Basescu a avut o intalnire privata cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. La Gura Humorului, Basescu a afirmat ca Alianta sustine retrocedarea in integralitate a padurilor care au apartinut Fondului Bisericesc Ordotox din Bucovina.

El a adaugat ca, daca va beneficia de aceste proprietati, Biserica Ortodoxa ar putea face mai multe actiuni sociale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro