Sari direct la conținut

„Aproape orice pacient care se plânge de dureri de spate și care nu cedează la un tratament are nevoie de un RMN musculoscheletal”. În ce alte afecțiuni se recomandă această investigație, explică dr. Dragoș Cuzino, medic primar radiolog Regina Maria

„Aproape orice pacient care se plânge de dureri de spate și care nu cedează la un tratament are nevoie de un RMN musculoscheletal”. În ce alte afecțiuni se recomandă această investigație, explică dr. Dragoș Cuzino, medic primar radiolog Regina Maria
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) musculo-scheletală și osteoarticulară Foto: Regina Maria

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) musculo-scheletală și osteoarticulară poate fi folosită la toate segmentele corpului omenesc. Practic, orice tip de articulație poate fi eficient explorată prin rezonanță magnetică, o investigație care nu iradiază organismul uman. Dr. Dragoș Cuzino, medic primar radiologie-imagistică medicală în rețeaua medicală Regina Maria, efectuează de peste 20 de ani acest tip de investigație pe care o consideră ,,cea mai eficientă metodă pentru că nu produce niciun risc, mai ales dacă pacientul este alergic sau are un grad de insuficiență renală. Este una dintre cele mai evoluate tehnici, un beneficiu uriaș în explorările imagistice, mai ales ale sistemului musculoscheletal.”

RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale articulațiilor, țesuturilor moi și oaselor. Este cea mai bună alegere pentru evaluarea leziunilor, tumorilor și tulburărilor degenerative. „Ca să obții o informație, trebuie să interacționezi cu corpul omenesc printr-o anumită formă de energie. Prin rezonanță magnetică, noi de fapt vedem dispunerea moleculelor de apă din organismul uman. RMN-ul ne permite să vizualizăm niște structuri, mai ales cele de părți moi, cum ar fi: tendoanele, ligamentele, structurile cartilaginoase, fluidul din articulație, aspectul măduvei osoase, articulațiile coatelor, articulațiile bazinului. Bineînțeles genunchii și gleznele se vizualizează extraordinar de bine prin rezonanță magnetică”, a explicat dr. Dragoș Cuzino, medic primar imagistică medicală, doctor în medicină, cadru didactic la Institutul Medico-Militar și lector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

RMN la sportivii de performanță și nu numai

Această investigație este indicată în anomaliile articulațiilor cauzate de leziuni, cum ar fi ruptura de cartilaj sau de ligament, în anomaliile discurilor de la nivelul coloanei vertebrale, cu care se confruntă adesea sportivii de performanță, dar nu numai.

,,Spectrul de afecțiuni în care folosim această metodă începe de la modificările post-traumatice, aici are o largă aplicație mai ales la sportivii de performanță, dar și la cei care practică sportul de agrement, și continuă cu o serie întreagă de afecțiuni degenerative care beneficiază de aportul acestei investigații”, a subliniat medicul radiolog.

Limitele ecografiei musculo-scheletale depășite cu ajutorul RMN-ului

Ecografia musculo-scheletală permite explorarea structurilor musculoscheletale şi a părţilor moi superficiale, aducând informaţii similare rezonanţei magnetice ceea ce o face să fie metodă de primă intenţie. Este foarte bine de aplicat, dar ecografia musculo-scheletală are niște limite, după cum a semnalat dr. Dragoș Cuzino.

„Atunci când vrem să vedem în interiorul articulației, când vrem să vedem raporturile cu structurile osoase, ce s-a întâmplat la nivel osos, rezonanța magnetică este metoda care se impune. Și mai ales când vrem să monitorizăm, să comparăm niște imagini, pentru că noi facem medicină bazată pe dovezi și avem nevoie de niște imagini clare, puternice, pe care să le comparăm în diverse momente. Imagistica pe rezonanță magnetică monitorizează aceste afecțiuni și le compară.”

Un sfert din pacienții cu artroze necesită RMN

Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și conform Organizației Mondiale a Sănătății, acestea sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. Dintre cele peste 200 de afecțiuni, cele mai frecvente sunt poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, artroza, fibromialgia și guta.

În România peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, potrivit datelor publicate de Societatea Română de Reumatologie (SRR) și Liga Română contra Reumatismului (LRCR) 

,,Un top al celor mai investigate zone la RMN include pe primul loc desigur coloana vertebrală cu toate segmentele sale, sau uneori, separat, în funcție de simptomatologie: cervicală, toracală sau lombară, pe locul doi genunchiul și apoi articulațiile șoldului, deci articulațiile coxofemurale, după care vin și celelalte. La mai puțin de un sfert dintre pacienții cu diverse artroze, este necesară o investigație suplimentară prin rezonanță magnetică”, a afirmat medicul radiolog.

De cele mai multe ori pentru artroze se folosesc doar examinările clasice-radiografiile, dar uneori medicii au nevoie de mai multe informații.

,,RMN-ul musculo-scheletal este de mare viitor, are o dezvoltare exponențială, intră tot mai mult în amănunt, bolile apar tot mai bine clasificate și descrise. Nu degeaba noi catalogăm și încercăm să standardizăm și să diagnosticăm cât mai eficient, ci pentru a reuși să le tratăm și ca pacienții să aibă un standard, un confort al vieții tot mai ridicat, pentru că afecțiunile acestea musculo-scheletale sunt foarte invalidante și alterează calitatea vieții de zi cu zi”, a mărturisit dr. Dragoș Cuzino.

Aproape orice pacient cu dureri de spate este investigat printr-un RMN

Organizația Mondială a Sănătății semnala că în 2020 peste 600 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu durere de spate – o sintagmă ce include o cazuistică foarte variată, de la afecțiuni genetice, la probleme provocate de profesiile exercitate sau accidente de toate felurile.

Un studiu publicat în 2023 în British Medical Journal relevă că 48,4% din eșantionul de populație adultă din România în 2011 s-a confruntat cu dureri de spate timp de o lună, cât a durat investigația. Pentru acest studiu, au fost ținute sub observație medicală aproape 20.000 de persoane din 32 de regiuni urbane din 11 țări europene, inclusiv România.

Prevalența medie a acestei afecțiuni în Europa a fost de 44,6%, România, Lituania, Slovenia, Germania, Slovacia și înregistrând rate semnificativ mai mari decât prevalența globală europeană.

,,Pentru afecțiunile coloanei vertebrale este foarte utilă examinarea prin rezonanță magnetică. Practic, aproape jumătate dintre pacienți sunt cu afecțiuni ale coloanei vertebrale și care necesită explorări imagistice pentru că sunt foarte frecvente. O spun din practica de zi cu zi, că aproape orice pacient care se plânge de dureri de spate și care nu cedează la un tratament simptomatic, deci la antiinflamatorii sau antialgice pe parcursul a două-trei săptămâni sau dacă intensitatea durerilor este foarte mare sau dacă este cu o simptomatologie într-un teritoriu nervos, necesită o explorare astfel încât să avem o hartă, o evaluare globală a coloanei vertebrale și deci trebuie supus unui RMN”, a afirmat medicul radiolog.

În opinia specialistului, este foarte util să existe o rezonanță magnetică, o examinare de referință așa încât medicii să poată compara dacă durerile se repetă peste un interval de timp, cum se întâmplă în cazul herniilor de disc sau a modificărilor inflamatorii de la nivelul coloanei vertebrale. „Este foarte important să avem această examinare ca punct de referință. Iar metodele moderne și sistemele moderne, cum avem la Regina Maria, de exemplu, sistemul PACS, ne ajută să examinăm imaginile, să le stocăm și să comparăm rezultatele. Ideal ar fi, dacă pacienții sunt mulțumiți de interacțiunea pe care au avut-o cu medicul curant, să fie examinați de același medic care a descris și primul rezultat. Există diferențe între aparate, între interpretări și cum spunea o vorbă din popor vrem să comparăm mere cu mere, nu mere cu pere”, a explicat radiologul, potrivit căruia RMN-ul este una dintre cele mai importante metode pe care le au la dispoziție medicii pentru a compara evoluția aspectului morfologic al unei structuri de la nivel musculoscheletal.

RMN se poate face și la tineri, la copii, dar și la femei în perioada fertilă, nu însă la gravide, care trebuie să evite mai ales în primul trimestru de sarcină acest tip de investigație pentru că poate avea un efect nociv asupra fătului.

Dacă în urmă cu două decenii medicii radiologi nu reușeau să exploreze cu RMN-ul foarte eficient niște articulații cum ar fi articulația cotului sau a mâinii la extremități, acum antenele reușesc să vadă detalii și structuri de finețe care au scăzut la nivel milimetric și care la începuturi necesitau timp lungi de explorare și poziții foarte incomode ale pacienților.

„În present, reușim să examinăm prin niște secvențe mult mai bune, să vedem cum arată apa în țesuturi, în detalii, putem să le caracterizăm mult mai bine, deci vedem la RMN detalii de mult mai mare finețe”, a concluzionat dr. Dragoș Cuzino.

Articol susținut de Regina Maria