Sari direct la conținut

12 candidati la presedintia Romaniei

HotNews.ro

Biroul Electoral Central a acceptat 12 candidaturi la preşedinţia Romaniei pentru alegerile din 28 noimebrie. Data limită de depunere a contestaţiilor este 11 noiembrie. Numărul formaţiunilor inscrise in alegerile parlamentare este de 50.

Candidaţii la preşedinţie:

Adrian Năstase (Uniunea PSD-PUR), Traian Băsescu (Alianţa D.A.

PNL-PD, Corneliu Vadim Tudor (PRM), Gheorghe Dinu (independent), George Becali (Partidul Noua Generaţie), Marko Bela (UDMR), Marian Petre Miluţ (Acţiunea Populară), Alexandru Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat), Petre Roman (Partidul Forţa Democrată din Romania), Ovidiu Tudorici (Uniunea pentru Reconstrucţia Romaniei), Gheorghe Ciuhandru (PNŢCD),

Aurel Rădulescu (Alianţa Populară Creştin Democrată).

Va fi ultima dată cand alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare au loc in acelaşi timp, intrucat potrivit noilor modificări aduse constituţiei, mandatul viitorului preşedinte va fi de 5 ani iar al Parlamentului rămane de 4 ani.

Potrivit legii pentru alegerea preşedintelui Romaniei, candidaţii, partidele politice, alianţele politice şi cetăţenii vor putea depune, la BEC, contestaţiile impotriva inregistrării sau neinregistrării candidaturilor.

Agenţia Mediafax trasnmite că toate contestaţiile, care trebuie făcute pină cel mai tirziu in ziua de 8 noiembrie, vor fi soluţionate de Curtea Constituţională.

Lista candidaţilor la alegerile prezidenţiale va deveni definitivă abia după data de 11 noiembrie, numele candidaţilor urmind să fie tipărite pe buletinele de vot in ordinea depunerii candidaturilor.

Listele pentru Parlament

Un număr de 50 de formaţiuni politice şi-au depus listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare la Biroul Electoral Municipal Bucureşti, in termenul prevăzut de lege, care a expirat vineri, la ora 24.00.

Potrivit Biroului Electoral Municipal (BEM), toate cele 50 de dosare au fost primite, unele fiind insă in curs de verificare pentru a fi validate. Nici un independent nu s-a inscris la BEM pentru a candida in alegerile parlamentare.

O singură persoană care dorea să candideze drept independent işi depusese dosarul, pină vineri seară, dar candidatura a fost respinsă intrucit nu intrunea numărul minim de semnături.

Candidatura respinsă aparţine Elenei Doina Noghin, care dorea să candideze pentru un loc la Camera Deputaţilor, insă reuşise să stringă doar 1.360 de semnături.

Potrivit unei hotăriri a Biroului Electoral Central, o persoană işi poate depune candidatura ca independent doar dacă este susţinut de un număr de cel puţin 87.991 de persoane inscrise in listele electorale permanente.

Conform BEM, numărul maxim de candidaţi ce poate fi propus pe listele electorale ale partidelor este de 35 pentru Camera Deputaţilor şi 15 pentru Senat.

Ordinea formaţiunilor politice pe buletinele de vot va fi stabilită, potrivit BEM, prin tragere la sorţi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro