Sari direct la conținut

300.000 de copii lucreaza la negru in Romania

Cotidianul

Patronii care angajeaza la negru copii si tineri cu varsta mai mica de 18 ani ar putea fi sanctionati penal, conform unei propuneri legislative a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), prin care se doreste introducerea in Codul muncii a infractiunii de utilizare a muncii copiilor.

„Deocamdata, in Codul muncii nu se face distinctie intre munca la negru a adultilor si cea la care sunt supusi copiii si adolescentii. Noi am propus ca acei angajatori care se folosesc de munca copiilor sa fie sanctionati pe viitor cu amenda penala sau chiar cu inchisoarea.

Indiferent ce pedeapsa se va aplica, va fi un mare dezavantaj pentru angajator, pentru ca sanctiunea va fi trecuta in cazierul sau si va primi astfel un vot de blam, ce ii va reduce credibilitatea in domeniul sau de activitate“, a declarat Mariana Basuc, seful Inspectiei Muncii.

Potrivit unui raport dat publicitatii de MMSSF in primavara acestui an, se estimeaza ca in jur de 900.000 dintre cei aproximativ cinci milioane de copii romani existenti sunt implicati in prezent in diverse activitati economice. Dintre acestia, doua treimi (circa 600.000 de copii) sunt folositi la munca in gospodariile din mediul rural, la muncile campului. Restul de 300.

000 sunt angajati de regula la negru sau sunt exploatati in activitati ilegale, primind compensatii banesti in schimbul muncii pe care o presteaza. Acestia sunt denumiti, conform definitiilor internationale, „copii care muncesc“.

„Munca copiilor este folosita cel mai frecvent in agricultura, in transporturi, silvicultura si, nu in ultimul rand, in constructii, unde pericolele sunt in general mult mai mari decat in alte domenii. Din pacate, de multe ori, copiii sunt retrasi de la scoala si trimisi la munca chiar de parintii lor.

Este o problema de mentalitate pe care ne propunem sa o schimbam la nivelul familiei, pentru ca sanctiunile, desi sunt necesare, nu sunt de ajuns pentru rezolvarea problemei“, a precizat Mariana Basuc.

Estimarile arata ca 60.000-70.000 de copii sunt implicati in forme grave de munca a copilului: sunt trimisi la cersit sau la furat, sunt victime ale traficului de minori, indeplinesc diverse sarcini in retelele de traficanti de droguri sau sunt exploatati sexual.

Din acest motiv, Romania a fost inclusa in Proiectul de asistenta tehnica impotriva exploatarii prin munca si in scopuri sexuale a copiilor, inclusiv a traficului, in tari din centrul si estul Europei, alaturi de Albania, Bulgaria, Kosovo, Republica Moldova si Ucraina.

Proiectul se va desfasura pana in 2007 si va beneficia de un buget de aproximativ patru milioane de euro, bani ce pot fi accesati si de Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro