Sari direct la conținut

96 – 2000 sau despre neschimbare

Dilema Veche

Dintr-un sondaj recent, se vede ca Romania electorala nu s-a schimbat prea mult in ultimii opt ani. Partidul lui Ion Iliescu, in ciuda resaparii de imagine, a ramas partidul votat mai mult la sate si de paturile mai putin educate ale populatiei.

Vestea buna pentru Adrian Nastase este ca, preluat masiv din electoratul captiv al lui Ion Iliescu, din acea categorie de electori care au votat constant din 1992 cu partidul post-comunist care le promite stabilitate. Vestea buna pentru D.A. este ca a preluat rolul de opozant principal jucat in 96 de CDR, votat mai ales de paturile dinamice ale societatii.

Clivajele mari au ramas aceleasi, desi actorii s-au schimbat.

In sondajul efectuat de institutul Irecson, Adrian Nastase este votat de 44% dintre locuitorii satelor, iar Basescu de 25%. La orase raportul se inverseaza: Nastase 32%, Basescu 37%. In ce priveste distributia pe sexe, cei doi nu inregistreaza mari deosebiri. Interesant este ca Vadim Tudor ar fi votat de 12% din barbati si de doar 6,8% dintre femei.

Daca frustrarea sociala este principala explicatie a votului pentru liderul PRM, atunci datele au o logica: barbatii (de virsta medie, 35 – 55 ani) sint in general mai nemultumiti de schimbari si mai afectati de falimentul industriilor grele. Nivelul de educatie pare a aduce cea mai clara diferentiere intre primii doi.

Nastase ar fi votat de 52% dintre cei care au absolvit doar clasele primare si de 50% dintre cei cu studii gimnaziale. Basescu scade mult aici: 13% clase primare, 20% gimnaziale.

La cei cu studii liceale si postliceale distributia este aproape egala, in jurul a 33 – 35%, iar proportia se inverseaza dramatic pe segmentul celor cu studii superioare, 29% Nastase si 45% Basescu, sau postuniversare: 16% Nastase, 55% Basescu.

In ce-l priveste pe Corneliu Vadim Tudor, nu prea este votat de cei cu educatie putina (7-9%) si de cei cu studii superioare (5%), dar procentul sau creste pe segmentul de educatie medie, liceala si postliceala (11-12%).

Cum cei care au terminat altadata doar un liceu, lucratorii industriali cu ceva pregatire, au fost si loviti de tranzitie, dar au suferit si caderi ale prestigiului lor social (spre deosebire de cei putin educti, obisnuiti cu raul), din nou se confirma explicatia frustrarii sociale ca determinant al votului extremist.

Adrian Nastase are mai mare succes printre casnice (37% dintre ele), pensionari (49% fata de 21% liderul PD), agricultori (55%, fata de 18%), pe cind Traian Basescu este votat mai mult de patroni (48% dintre ei, fata de 34% pentru liderul PSD), studenti (51%, fata de 20%), someri (41% fata de 27%).

Cei mai multi votanti, ca procent, ai lui Vadim Tudor se gasesc printre someri (18% dintre ei) si cei mai putini printre patroni (5,4%). Distributia pe grupe de virsta pastreaza acelasi model.

Basescu este votat mai mult de tinerii sub 35 de ani (peste 40%, fata de 29% pentru Nastase), pe segmentul mediu se mentin aproximativ la egaliate si proportia se inverseaza la cei peste 55 de ani: Nastase 49%, Basescu 20%.

In pofida strategiilor de imagine complicate, electoratul este mult mai inertial decit cred politicienii si consilierii lor de imagine. La nivel social, trendurile se schimba greu sau deloc. In ciuda celor 8 ani atit de agitati, marcati de convulsii si reforme consistente desi bezmetice, cele doua Romanii din 1996 au ramas in mare aceleasi si in 2004.

Profesorul universitar doctor, diplomatul european si colectionarul fin Adrian Nastase este votat mai ales de agricultorii saraci, pesionari si de cei cu studii putine. Nu este un repros.

Dimpotriva, a reusit performanta de a-si tranfera fidelitatea electoratului conservator al lui Ion Iliescu, cei care ar fi fost fericiti ca Romania din 25 decembrie 1989 sa fi ramas asa cum era atunci, doar cu ceva mai multa mincare si caldura, ca in feericii ani 1970.

De cealalta parte, omul din topor Basescu are succes printre cei cu studii si succes economic, pentru care schimbarea a fost si este prea lenta, cei care in fond suporta costurile tranzitiei, dar care si cistiga cel mai mult de pe urma ei.

Desi a trecut vremea in care unii aplaudau minerii si altii incasau bastoane pe spinare, Romania conservatoare si Romania dinamica se pregatesc de o noua confurntare.

Instalat solid in rolul de lider al schimbraii, ca Emil Constantinescu altadata, Basescu ar trebui sa se concrentreze pe mobilizarea la vot a celor care ar fi oricum aplecati sa il voteze, electoratul activ. Nu are rost sa cheltuie bani si timp incercind sa trezeasca din amorteala Romania rurala sau Romania pensionarilor.

Ce era de atras de acolo a fost deja atras, cele 15 – 20% procente, nu mai mult. Obosite si debusolate, aceste Romanii voteaza inertial sau nu voteaza. Basescu ar trebui sa mizeze masiv pe dorinta de schimbare a clasei mijlocii. Tot aici ar trebui sa caute si Adrian Nastase noi voturi, in afara bazinului electoral traditional al partidului sau.

Deocamdata, a ales sa plinga pe umarul saracilor, amenintindu-i cu prapaul daca vin ceilalti la putere. Cum spuneam la inceput, este o reeditare in detaliu a anului 1996.

Cristian Ghinea

PS:

In numarul 37 al revistei descriam povestea unei adrese plecate de la Secretariatul General al Guvernului, care cerea tututor institutiilor si regiilor subordonate sa trimita contractele de publicitate spre a primi avizul primului ministru. Am cerut atunci de la SGG pe baza legii accesului la informatii publice, detalii despre aceasta adresa si lista contractelor avizate.

In fata refuzului, impreuna cu Centrul pentru Jurnalism Independent, am actionat guvernul in judecata. Marti, 26 octombrie, Tribunalul Bucuresti a dat o sentinta prin care obliga executivul sa ne funrizeze respectivele informatii. Va urma?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro