Sari direct la conținut

Avem un sector bancar mic, dar sanatos

Realitatea Romaneasca

Sectorul bancar romanesc este sanatos, dar destul de mic fata de celelalte tari din regiune, considera Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

Conform estimarilor, la sfarsitul anului, sectorul bancar va reprezenta aproximativ 19% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, a precizat Popa. Acesta a mai afirmat ca in ultimii ani sectorul bancar romanesc s-a consolidat, numarul de banci s-a redus, iar marea lor majoritate sunt banci private.

Oficialul BNR a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca primele cinci banci din sistemul bancar romanesc detin intre doua treimi si trei sferturi din orice indicator bancar, ceea ce evident poate pune o problema, dar care se va putea remedia in viitor.

In vederea integrarii in Uniunea Europeana, un pas important pe care trebuie sa-l faca Romania este adoptarea noilor reglementari care consolideaza independenta BNR. Aceste reglementari vor viza drept principal obiectiv al BNR mentinerea stabilitatii preturilor si vor elimina orice acces privilegiat al statului la resursele monetare.

Cristian Popa a mai spus ca, dupa preconizata aderare la UE in 2007, va mai fi nevoie sa treaca intre cinci si sase ani pana cand Romania va fi pregatita pentru a trece la moneda euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro