Sari direct la conținut

BEC, acuzat ca se implica politic de partea UDMR

Cotidianul

In batalia pentru voturile etniei maghiare a intrat, la limita legii, si Biroul Electoral Central, in intentia clara de a avantaja UDMR, prin punerea de bete in roate Uniunii Civice Maghiare, care incearca sa candideze ca opozitie la UDMR.

In trei sondaje succesive, in decurs de doar trei zile, UDMR apare la capitolul intentiilor de vot sub pragul electoral de 5%, liderii Uniunii traind, pentru prima data dupa 1990, emotiile eventualei ratari a pragului parlamentar.

Mai exact, IRECSON scotea, ieri, Uniunea la 4,27% intentii de vot, Gallup o situa la 4% cu o zi inainte, iar, saptamana trecuta, ISS dadea UDMR sanse electorale de 4,47%. Metoda la care a apelat UDMR este o premiera. Cei care au semnat pe listele cu care UCM incearca sa isi depuna candidatura sunt sfatuiti sa mai aiba putintica rabdare si sa se mai gandeasca inainte de a pune stampila.

Dupa ce UCM a depus, marti, listele cu cele peste 25.000 de semnaturi declarate, Biroul Electoral Central le-a trimis pentru verificare Parchetului General, in urma unor sesizari ale UDMR depuse la BEC, miercuri, potrivit carora oameni al caror nume figura pe listele depuse de UCM au declarat ca nu ar fi semnat.

Totodata, o alta reclamatie se leaga de faptul ca ar fi si etnici romani printre cei care au semnat, ceea ce nu contravine cu nimic legii, dar, isi va fi spus BEC, cu gandul la UDMR, trebuie verificat. „Totul ne pare suspect. Nimeni nu poate sa spuna ca un roman nu are dreptul sa semneze pentru UCMR.

Daca esti cetatean roman si sustii, ca sa participe la alegeri, UCMR si te declari adeptul UCMR pentru acest lucru, este absolut legal si absolut normal”, a explicat presedintele UCM, Szasz Jeno. Ieri, deputatul Szilagy Zsolt a protestat fata de felul in care procedeaza BEC, explicand ca pentru interventia Parchetului ar fi fost nevoie de un denunt penal sau de autosesizare, care lipsesc.

UCM acuza faptul ca listele cu semnaturi depuse au ajuns in posesia UDMR, „posibil” prin intermediul reprezentantului UDMR in BEC, si a solicitat un raspuns oficial in acest sens. Din punct de vedere al UCM, dupa cum a explicat Zsolt, este o problema faptul ca legea nu prevede un termen legal pentru ca BEC sa inainteze un raspuns la sesizarea respectiva, data fixata de BEC fiind 25 octombrie.

Aceasta presupune ca UCM i-ar ramane doar patru zile pentru a reface, eventual, listele, pentru a putea candida, daca nu cumva apare intre timp o sesizare similara din partea UDMR sau a altcuiva. Liderii UCM vorbesc despre „intimidarea si descurajarea” la care sunt supusi reprezentantii etniei maghiare care doresc o alternativa la UDMR.

Au fost, deci, folosite sau nu listele pentru ca oamenii care au semnat pentru UCM sa fie sunati de UDMR? Deputatul Szilagy Zsolt a acuzat, ieri, faptul ca „un senator UDMR de la Zalau a sunat la un sustinator al UCM”.

Rugata sa dea detalii, Edith Kerekes, presedintele UDMR Zalau, admite ca se discuta cu oamenii din comunitate, dar nu pe baza listelor, ci pentru ca „este o comunitate mica, in care oamenii se cunosc si fiecare stie cam ce gandeste celalalt. „Am intrebat la fiecare om care a semnat, sa vedem pentru ce a semnat.

Majoritatea spun ca sunt simpatizanti UCM, iar noi incercam sa-i impiedicam sa iasa din UDMR si sa se inscrie in UCM”, declara Kerekes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro