Sari direct la conținut

Candidatii la presedintie isi flutura muschii, nu creierul

HotNews.ro

„Iepurasul” Traian il face fraier pe Nastase pentru contractele fara licitatie

„In schimbul lui Mircea Geoana, noi oferim natiunii romane un prim-ministru care, din ’90 si pana acum, si-a pastrat convingerile politice, a fost ferm, in a apara ideea de liberalism in Romania, a fost un om caruia nu poti sa-i reprosezi oscilatiile de tip clientelar.

A fost si este un om puternic, un om care da natiunii liniste”, acestea sunt cuvintele cu care Traian Basescu l-a prezentat, ieri, pe Calin Popescu-Tariceanu, cel care va conduce Guvernul daca PNL si PD vor castiga alegerile.

Manifestarea de la Palatul Parlamentului, menita sa prezinte public nominalizarea lui Tariceanu ca premier, s-a dorit similara cu cea in care Basescu a fost nominalizat drept candidatul Aliantei la Presedintie: aproape o mie de oameni stransi in neincapatoarea sala C.A. Rosetti, presedintii PD si PNL la prezidiu, alaturi de stafful de campanie.

De data aceasta, Basescu a luat primul cuvantul, pentru a-i face o prezentare magulitoare presedintelui interimar al PNL: „un om extrem de puternic si de eficient”, care a dovedit „dincolo de activitatea politica o capacitate deosebita de a crea venituri pentru firma pe care o conduce” si care, „dincolo de a fi un excelent manager, este un experimentat politician”.

Tariceanu este omul „care nu are nevoie sa ridice tonul pentru a se impune” si „nu trebuie sa faca uz de tipete pentru a dovedi ca solutiile sale sunt corecte”. Traian Basescu a atacat din nou PSD si perechea Adrian Nastase-Mircea Geoana si nu s-a sfiit sa spuna despre ministrul de Externe ca este „incompetent”.

Calin Popescu-Tariceanu le-a promis delegatilor liberali si pedisti ca nu va fi „un premier de Bucuresti” si ca nu se va izola „intr-un birou luxos, printre tablouri si icoane”. „Nu-mi trebuie bani, onoruri, putere. Castigul meu va fi satisfactia de a scoate tara din fundatura in care a dus-o PSD. (…

) Sunt unii care spun ca Traian Basescu este baiatul rau, iar Tariceanu a aparut ca sa imbunatateasca imaginea. Eu sunt un om corect si hotarat, iar langa Traian Basescu este loc de oameni corecti si hotarati. Nici nu stiti cat de bine ne intelegem!”, a spus Tariceanu.

Si el a atacat dur PSD, spunand ca partidul de guvernamant a dat tarii un premier „colectionar de arta, mare amator de lucruri scumpe si case”. Discursul premierul Aliantei s-a dovedit prea lung pentru rabdarea delegatilor, mai ales ca era rostit pe un ton destul de neconvingator.

Sala a fost insa ridicata in picioare de catre Traian Basescu, presedintele PD dorind sa dea un mesaj candidatilor Aliantei la Parlament: „Vreau sa plecati de aici cu un singur lucru in cap: 51 la suta, adica scorul cu care Alianta va castiga alegerile parlamentare. Nici un alt scor – 38, 40, 48 – nu este bun”.

Basescu a tinut sa-i avertizeze pe cei care vor intra in Parlament ca PNL si PD nu ii vor tolera pe aceia care, odata ajunsi in forul legislativ, vor chiuli sau vor face trafic de influenta: „Parlamentul trebuie sa inceteze sa mai fie o institutie care sa genereze 5-10-15-20 de politicieni ca Mona Musca si Emil Boc, iar in rest sa se transforme intr-o masa de politicieni beneficiari ai unor

favoruri si impartiti in doua categorii – unii puturosi si altii infractori”. Traian Basescu si-a prezentat apoi directiile de actiune ca sef al statului, daca va castiga alegerile, si a reluat din nou criticile la adresa Guvernului pentru acordarea de contracte fara licitatii.

Fara a prezenta nici o proba, el a sustinut ca Guvernul se pregateste sa incheie astfel de contracte cu o firma israeliana si cu una austriaca: „Pentru astfel de contracte, Guvernul primeste in schimb zambete din partea politicienilor occidentali. Daca as fi in locul acestora, si eu as face la fel daca as gasi asa un fraier”.

In final, in acordurile „Odei bucuriei”, Basescu le-a cerut candidatilor la Parlament sa vina pe 28 noiembrie, seara, in Piata Constitutiei, unde, cu glas tare, la unison, sa jure credinta patriei.

„Bombonel” promite sa prinda iepurasul Traian de urechi si sa dea cu el de pamant

„Pe ei!”, a fost indemnul pe care Adrian Nastase l-a adresat pesedistilor bucuresteni cu numai doua zile inainte de inceperea campaniei electorale, o trimitere directa la felul in care vor trebui pesedistii sa se comporte in lupta cu adversarii politici.

Prezent la sedinta Consiliului largit al PSD Bucuresti, Nastase a dat si un exemplu de tratare a ostilitatilor: „Se plimba prin tara iepurasul Traian si spune „unde-i ursul sa-i mananc urechile”. Il iau eu de urechi pe iepurasul asta si o sa dau de pamant cu el de n-o sa se vada”.

Jumatate din discursul lui Adrian Nastase a fost un atac la adresa contracandidatului sau Traian Basescu, caruia i-a scormonit in trecut si i-a facut un inventar complet de greseli.

In afara de referirile la perioada guvernarii Ciorbea, Nastase a mai spus despre Basescu ca „toate navele pe care le-a comandat sunt acum sub pavilion strain” si si-a avertizat colegii ca o soarta similara va avea si Romania, care ar putea fi complet izolata daca Traian Basescu va ajunge presedintele Romaniei.

Cu toate ca a fost extrem de vehement in discursul sau, Adrian Nastase a spus, la un moment dat, incercand sa demonteze afirmatia electorala a lui Basescu privind castigarea alegerilor din primul tur: „Daca el anunta ca daca nu castiga din primul tur se retrage din cursa prezidentiala, eu ma intalnesc cu el maine intr-o dezbatere televizata”.

Atmosfera sedintei pesedistilor bucuresteni a fost una nemaiintalnita de multa vreme la aceasta organizatie, fiind extrem de mobilizatoare, iar participantii, increzatori ca vor castiga alegerile.

Revenirea lui Dan Ioan Popescu in fruntea organizatiei si pe scena Teatrului National a fost extrem de bine primita de membrii organizatiei Bucuresti, care l-au considerat totdeauna pe Dan Ioan Popescu presedintele organizatiei, indiferent daca era sau nu oficial in functie.

Ca si discursul lui Adrian Nastase, care a fost extrem de aplaudat si punctat de incurajari din sala, discursul lui Dan Ioan Popescu s-a desfasurat in aceeasi nota electorala combativa: „Traian Basescu vrea totul, pentru ca in felul acesta face praf totul. Garantia lui Basescu valoreaza la fel de mult ca promisiunile lui”.

Pentru prima oara din 2000 incoace, printre vorbitorii de la tribuna a fost si Corina Cretu, chemata la microfon imediat dupa presedintele organizatiei, lasandu-se in acest fel impresia ca intreaga adunare are binecuvantarea lui Ion Iliescu.

Corina Cretu – candidat pe listele de Senat din Capitala – a spus ca pesedistii trebuie sa treaca „cu succes proba solidaritatii”, astfel incat, a spus vorbitoarea, „sa demontam prejudecata ca Bucurestiul nu e de partea noastra”. Cel mai aplaudat personaj al serii a fost insa Marian Vanghelie, care, desi a vorbit cel mai putin, a fost intrerupt de cele mai multe ori de suporterii din scaune.

Vanghelie i-a multumit lui Nastase ca „acel Birou de Coordonare l-a transformat intr-o echipa nervoasa care va castiga alegerile”. Trecand in revista ce se intampla la nivelul primariilor, Vanghelie s-a oprit la sectorul 6 si a spus, spre deliciul publicului, „la 6, primarul invita viceprimarul noaptea in parc”.

La final, Adrian Nastase s-a pupat cu Marian Vanghelie, ca de altfel si cu vorbitorii anteriori, dar apropierea de primarul sectorului 5 este surprinzatoare pentru ca, se stie, Adrian Nastase nu a fost niciodata un fan Vanghelie. Sedinta a fost incheiata de Sorin Oprescu, care a tinut sa spuna doar atat: „Tineti minte trei cuvinte – Adrian Nastase presedinte”.

ADEVARUL – Corina Dragotescu, Liliana Rus

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro