Sari direct la conținut

Capcane contra DA si trend pentru

Nici nu a inceput bine campania electorala si PSD a lansat primele capcane impotriva Aliantei DA. Cu succes. La prima dezbatere in direct, mediatizata pentru mai multe televiziuni si posturi de radio de Mihai Tatulici, prin Realitatea TV, s-a discutat despre viitoarea guvernare. Din partea Aliantei DA a fost prezent Tariceanu. Dezbaterea a marcat un abandon al Aliantei DA.

In sensul ca s-a renuntat la strategia, enuntata de Basescu, a unei campanii unice si unitare, parlamentare si prezidentiale. O singura data Calin Popescu Tariceanu, pe parcursul unei intregi dezbateri, a invocat numele lui Traian Basescu in calitatea acestuia de prezidentiabil. In rest, discutia s-a purtat exclusiv asupra unei viitoare guvernari.

A doua capcana in care, din nou, Alianta DA a cazut este asocierea la aceste dezbateri a unor partide mici. Cum este PRM, creditat sub 10 la suta si UDMR, despre care nu mai exista nici o certitudine ca va mai intra in Parlament, daca nu reuseste sa-si elimine adversara, Uniunea Civica Maghiara, cu ajutorul PSD si BEC.

In timp ce Frunda s-a prezentat bine, interventiile lui fiind interesante pentru opinia publica, reprezentantul PRM, Daniel Ionescu, nominalizat drept viitor premier, s-a facut de ras, interventiile sale nereprezentand altceva decat o jalnica balmajeala. O perdea de fum care a distras, din pacate, atentia telespectatorilor si ascultatorilor de la mesajele principalelor doua formatiuni politice.

Tariceanu si Geoana au fost sensibil egali si au reusit sa reprezinte relativ corect politica Aliantei si respectiv Uniunii. Abia la sfarsit, in mod neasteptat, Geoana a tasnit, luandu-si pe nepregatite adversarul si marcand in serie cateva puncte importante, printr-o campanie negativa.

Ceea ce inseamna ca, in viitor, daca Tariceanu va continua sa participe la asemenea dezbateri consacrate exclusiv politicii guvernamentale, va trebui sa se pregateasca nu numai in general, ci si punctual, pentru a fi capabil, la randul lui, sa-si surprinda adversarul si sa riposteze la atacuri.

Revenind la Geoana, indiscutabil acesta face o figura mult mai buna ca aspirant la functia de premier decat a reusit in calitate de candidat la primarie.

O alta capcana in care Alianta DA este la milimetru sa cada, vine de undeva din urma. Din momentul in care Basescu, candidand la Primaria Generala a Capitalei, s-a impotrivit in forta proiectului de amplasare a Catedralei Neamului in parcul Carol.

Inca de atunci, intr-o analiza publicata in aceasta pagina, faceam observatia ca, daca bucurestenii nu agreeaza o asemenea amplasare a Catedralei Neamului, cu totul alta este situatia la nivel national. Ceea ce inseamna ca, sub aspect electoral, PSD a adoptat o strategie mai buna. Iata ca in prezent, Basescu, in ipostaza sa de candidat prezidential, este nevoit sa cedeze.

Ceea ce ii va putea atrage acuzatia de duplicitate. El nu se poate apara, asa cum incearca, explicand ca una trebuie sa spuna in calitate de primar general si alta ca presedinte, cand ii reprezinta pe toti cetatenii tarii, ci va trebui sa explice – si e mult mai greu – de ce tara vrea altceva decat Bucurestiul. Daca nu, a cazut in capcana, iar PSD va exploata din plin avantajul.

Daca in ceea ce priveste strategiile, sa le spunem subversive, PSD a castigat deja un avans, trendul electoral continua sa fie in favoarea Aliantei DA. O demonstreaza sondajul dat publicitatii de catre IRECSON, efectuat pe un esantion de 4000 de persoane si care garanteaza o eroare de doar (+/-)1,5 la suta.

Basescu se apropie de Nastase, diferenta fiind, in acest moment, doar de 4,3 la suta si Alianta DA de Uniunea PSD+PUR, diferenta reducandu-se la 3,5 la suta. Semnificativ este ca, atat PRM, 8,75 la suta, cat si Corneliu Vadim Tudor, 9,6 la suta, sunt in pierdere vizibila de viteza, astfel incat, in viitor, spatiul de manevra al PSD va fi redus in mod semnificativ.

Dar cu adevarat relevanta in acest sondaj este calitatea diferita a electoratului celor doi candidati si respectiv a celor doua formatiuni. Basescu are de doua ori mai multi alegatori cu studii superioare si de peste trei ori mai multi alegatori cu studii postuniversitare decat Nastase.

Cat priveste statutul profesional, Basescu se bazeaza pe patroni, studenti si, in mod straniu, someri, in timp ce Nastase e sustinut de pensionari si agricultori. Or, se stie, agentii electorali cu adevarat importanti ai unui candidat si ai unei formatiuni politice trebuie cautati altundeva decat in aceste ultime doua categorii. Si, ma intreb, ce se va intampla daca la alegeri va fi vreme rea?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro