Sari direct la conținut

Cartile americanului Dan Brown, traduse si in romaneste

HotNews.ro

Americanii l-au numit deja pe Dan Brown « regele thriller-ului ». El a publicat, pana acum, patru romane care au inregistrat vanzari record in America.

Am putea spune despre Dan Brown ca a cucerit o lume intreaga; romanele lui s-au tradus in peste 40 de limbi si s-au vandut in mai mult de sase milioane de exemplare.

Prima carte care ii poarta semnatura si care a aparut si in Romania este « ingeri si demoni ». Personajul principal al romanului este Robert Langdon, profesor universitar de simbolistica si istoria artei care ajunge in mijlocul unor incurcaturi aproape de necrezut.

Antimateria, Sfantul Scaun, alegerea unui nou papa, Francis Bacon si o organizatie ezoterica – toate acestea fac parte din labirintul in care se trezeste dintr-o data Robert Langdon. Nu vedeti nici o legatura? Ei bine, Dan Brown a gasit una.

Cartea care l-a consacrat intr-adevar pe autor este insa « Codul lui Da Vinci ». Aici veti descoperi o presupunere indrazneata, si anume cea conform careia Isus a fost casatorit tocmai cu Maria Magdalena. Mai mult, cartea spune ca urmasii lor ar fi ajuns sa conduca Franta Evului Mediu timpuriu si ca ar fi urmasii dinastiei Merovingiene.

Era de asteptat ca un astfel de subiect sa starneasca tot felul de scandaluri, sa isi gaseasca adepti dar si dusmani declarati. Important este ca a trezit tot felul de sentimente, ca nu si-a lasat cititorii indiferenti, iar aceast fel de publicitate s-a dovedit a fi benefica pentru autor.

Credeti ca nu a avut si Vaticanul un cuvant de spus? Ba, mai multe! Atat de multe incat a fost organizata o conferinta de presa in care li s-a mai explicat o data credinciosilor diferenta dintre adevar si fictiune.

Ce-a facut Dan Brown inainte sa se apuce de scris? A fost profesor de limba engleza. A scris primul sau roman, « Digital Fortress », in 1996, a avut succes, asa ca s-a hotarat sa se dedice scrisului. Sotia sa, Blythe, istoric de arta si pictorita, il ajuta cu documentarea si il insoteste in calatoriile organizate in acest scop.

De exemplu, pentru « Codul lui Da Vinci », cei doi au petrecut mult timp in Paris, la Louvre.

ROMAN, « ingeri si demoni », Dan Brown, Editura RAO, 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro