Sari direct la conținut

La sud de Bagdad vor fi trimise trupe britanice

BBC

In declaratia facuta in parlament, ministrul apararii din Marea Britanie Geoff Hoon a declarat ca decizia fost luata pe baza unor considerente militare.

Hoon a precizat ca este vorba de 650 de soldati dintr-un regiment scotian de infanterie motorizat, Black Watch, care vor fi sprijiniti de circa 200 de militari suplimentari, inclusiv personal tehnic.

Hoon s-a ferit sa ofere detalii suplimentare, din motive operationale, dar a spus ca prezenta trupelor britanice la sud de Bagdad va avea o durata limitata, care va insemna cateva saptamani, nu luni, si ca pe toata aceasta perioada regimentul scotian se va afla sub comanda unui general britanic.

Desi trupele britanice vor actiona intr-un sector controlat de americani, ele vor respecta aceleasi reguli, privind intrarea in actiune, care le guverneaza prezenta in sudul Irakului, in regiunea Basrah.

Trupele britanice in Irak

9200 de soldati in zona Golfului, dintre care 7500 in Irak

1400 sunt rezervisti

Majoritatea trupelor se afla in provinciile Basrah si Muthanna

In prima linie se afla Brigada 1 motorizata

In sectorul britanic actioneaza alti 6315 soldati proveniti din zece tari

Geoff Hoon a dezmintit totodata informatiile potrivit carora Marea Britanie ar planui sa trimita in Irak inca 1300 de soldati.

Asalt decisiv la Fallujah?

Redesfasurarea militarilor britanici intr-o zona situata la sud-vest de Bagdad va permite trimiterea militarilor americani prezenti acolo la Fallujah, pentru ceea ce se asteapta sa fie asaltul decisiv impotriva insurgentilor masati in oras.

Pe masura apropierii datei alegerilor din Irak, din luna ianuarie, fortele americane sunt hotarate sa puna capat insurgentei.

Fortele americane vaneaza cu precadere militantii grupati in jurul lui Abu Musab al Zarqawi, care sunt raspunzatori de numeroase atentate, rapiri si decapitari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro