Sari direct la conținut

Liderul ETA, arestat in sud-vestul Frantei

Adevarul

Grupul separatist ETA a suferit una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii 12 ani, duminica, atunci cand politia franceza l-a arestat pe liderul gruparii teroriste, Mikel Albizu, alias Antza, impreuna cu prietena sa Soledad Iparragirre Genetxea (Anboto) si alti 21 de suspecti.

„Este o operatiune foarte importanta, care poate fi considerata istorica”, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jose Antonio Alonso. 140 de membri ai serviciilor de securitate franceze au participat la operatiunea declansata duminica dimineata in sapte localitati din sud-vestul Frantei.

Politia a descoperit, in trei ascunzatori subterane, 700 de kilograme de explozibil, arme de toate tipurile, inclusiv armament greu, munitii si materiale pentru fabricarea bombelor, documente si bani lichizi, a mai declarat Alonso.

„Am confiscat toate fondurile pe care ETA le avea in Franta”, a anuntat un anchetator specializat in combaterea terorismului, afirmand ca gruparea separatista a ramas fara lider si fara o mare parte din resurse. Cuplul Antza-Anboto, capturat in apropierea orasului Pau, se afla in vizorul politiei spaniole de mai bine de zece ani.

Mikel Antza are legaturi cu ETA inca din 1985, cand a ajutat doi prizonieri ETA sa evadeze dintr-o inchisoare din Spania. Inainte sa devina numarul unu al ETA, Antza era critic de teatru si scriitor. A preluat sefia gruparii separatiste in urma cu 12 ani, cand politia franceza a capturat liderii ETA in sud-vestul Frantei, intr-un raid asemanator cu cel de duminica.

Maria Soledad Iparragirre, una dintre cele mai puternice prezente feminine in conducerea gruparii, a condus o parte a trupelor de comando inainte sa aiba o fetita cu Antza. Femeia „eleganta si mortala”, asa cum o descriu ziarele spaniole, a fost extradata in Spania, unde este acuzata de uciderea a 15 persoane in urma unui atentat cu bomba in Madrid.

„Este o lupta castigata intr-un razboi impotriva terorismului. Operatiunea a avut rezultate extraordinare!”, a declarat ministrul francez al Justitiei, Dominique Perben. Trei dintre suspecti au fost eliberati ieri noapte.

Politia continua perchezitionarea depozitelor subterane din Saint-Pierre d’Irrube, Urrugne si Briscous si a unor ascunzatori ale ETA din sud-vestul Frantei, ancheta fiind deschisa pe tot parcursul saptamanii.

Seful serviciului de informare al politiei franceze, Pascal Mailhos, a declarat pentru ziarul „Le Figaro” ca operatiunea de ieri a fost o „lovitura de o forta exceptionala” data gruparii separatiste. Mailhos a semnalat ca arestarea lui Mikel Antza si a lui Anboto „a fost o surpriza excelenta”, fructul a patru ani de colaborari intre politia franceza si Garda Civila spaniola.

El a avertizat insa ca, atat timp cat „vor mai exista militanti si armament, ETA va ramane un pericol.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro