Sari direct la conținut

Lupta intre Adrian Nastase si Traian Basescu se da la sate

Cotidianul

Un sondaj realizat de IRECSON si dat publicitatii ieri confirma tendinta accentuata de bipolarizare a vietii politice romanesti, atat la nivelul institutional al partidelor, cat si la nivelul perceptiei populatiei.

Se confirma, astfel, un proces devenit vizibil de la alegerile locale: practic, asistam la restructurarea sistemului de partide din tara noastra, scena politica fiind dominata de doi actori majori, cu unul sau doua partide mici cu rol de arbitru. Astfel, Uniunea Nationala PSD+PUR ar obtine 38,98%, in timp ce Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) ar obtine 35,41%.

La distanta mare urmeaza Alianta PRM-BND, cu 8,75%. Celelalte partide nu depasesc pragul electoral, nici macar UDMR, cotat cu 4,27%. Traian Basescu s-a apropiat sensibil de Adrian Nastase la prezidentiale, la o diferenta de doar 4% – respectiv 33,07%, fata de 37,39%.

In cazul in care Adrian Nastase ar deveni presedinte, cel mai potrivit prim-ministru ar fi, in opinia respondentilor, Mircea Geoana, cu 56,25%. In cazul in care Traian Basescu ar veni la Cotroceni, Calin Popescu Tariceanu ar fi agreat ca premier de 31,99% din electorat.

Rezulta de aici receptarea favorabila de catre populatie a ideii de tandem politic, avand in atentie si modelul american de alegere prezidentiala.

Sunt extrem de semnificative rezultatele obtinute prin defalcarea pe categorii de populatie a raspunsurilor, fapt ce va alerta partidele pentru elaborarea de mesaje politice cu tinta specifica pe ultima suta de metri. Astfel, Adrian Nastase sta foarte bine in mediul rural (44,40%), fata de Traian Basescu, cu doar 25,77% in „controlul satelor”.

In schimb, Traian Basescu il surclaseaza pe Adrian Nastase in mediul urban, cu peste cinci procente.

Pe de alta parte, femeile il prefera pe Adrian Nastase in proportie de 38,78%, la o diferenta de 7% fata de Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor fiind agreat de doar 6,80% dintre femeile cu drept de vot.

Pe criterii de varsta, studii si profesii, voturile se impart astfel: Traian Basescu este preferat de tinerii pana in 45 de ani, cu studii medii, superioare si mai ales postuniversitare – studenti, patroni, someri si salariati. Pentru Nastase ar opta persoane peste 45 de ani cu studii primare gimnaziale si liceale, agricultorii, pensionarii si casnicele.

Un alt fenomen remarcabil este faptul ca electoratul nu mai asteapta prea multe de la liderii partidelor (doar 13,89%) cat apreciaza profesionalizarea actului politic (42,50%) si programele concrete (30,89%). Logic, deriva constatarea ca electoratul prefera un guvern format din tehnocrati si oameni politici (44,45%), in dauna unui guvern format doar din oameni politici (8,8%).

Cercetarea IRECSON a fost efectuata intre 10 si 18 octombrie, pe un esantion de 4000 de persoane, supus unor evaluari si analize multicriteriale ale vietii politice.

Sondajul are o marja de eroare de plus/minus 1,5%, cu o metoda de esantionare profesionista.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro