Sari direct la conținut

Marfuri de peste patru milioane de euro, confiscate

Curentul

Bunuri in valoare de 170 miliarde de lei, respectiv 4,25 milioane de euro, au fost confiscate in primele noua luni ale acestui an de vamesii romani. In acelasi timp, 43 de vamesi au fost sanctionati, iar alti sase au fost trimisi in judecata.

Seful ANV, Tudor Tanasescu, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu directorii celor 10 regionale vamale, prezentand un bilant al primelor noua luni de activitate din acest an.

In perioada ianuarie-septembrie au fost aduse la bugetul statului din incasari de TVA, accize, taxe vamale si alte drepturi vamale aproximativ 106.976 milioane de lei, cu 28,5 % mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care prin politica comerciala practicata de Romania s-au acordat mai multe facilitati.

In cele noua luni, organele vamale romane au incheiat 49.351 de acte constatatoare, in urma carora au fost recuperate la bugetul statului 1.755 miliarde de lei, cu 26% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2003.

Potrivit ANV, valoarea bunurilor confiscate de vamesi in primele noua luni a fost de 170 miliarde de lei, aproximativ 4,25 milioane de euro, cea mai mare parte a marfurilor retinute provenind de la persoanele fizice – 104 miliarde de lei.

In topul acestora se afla in continuare produsele electronice si electrocasnice, tigarile si bijuteriile, dar nici numarul parfumurilor sau a accesoriilor pentru telefoanele mobile confiscate nu este de neglijat.

Au fost depuse la autoritatea vamala 73 de cereri de interventie pentru suspendarea operatiunii de vamuire in cazul marfurilor suspectate a fi contrafacute. Astfel, vamesii au retinut 1.317 de parfumuri, 28.700 de accesorii pentru telefoanele mobile, 20.692 de piese de imbracaminte si accesorii, 9.797 kilograme de profile din aluminiu si 56.900 de metri de teava pexal si polipropilena.

Pentru incalcarea Legii drepturilor de autor si a drepturilor conexe au fost confiscate peste 107.000 de DVD-uri, 163 de CD-uri si 990 de dispozitive electronice tip Nintendo.

Din pacate, seful ANV a fost nevoit sa aminteasca si despre cazurile in care 43 de vamesi au fost sanctionati, iar alti sase au fost deferiti justitiei si suspendati din functia publica, ca urmare a abaterilor disciplinare si a neindeplinirii sarcinilor de serviciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro