Sari direct la conținut

Mii de functionari publici sunt in greva generala

Evenimentul Zilei

Peste 15.000 de sindicalisti din administratia publica locala, angajati in 110 primarii si consilii judetene, au declansat de ieri o greva generala. Protestul lor a provocat si situatii mai putin obisnuite.

Astfel, la Brasov zeci de nuntasi au luat cu asalt cladirea Starii Civile pentru ca nu li s-a dat voie sa asiste la mai multe cununii, iar la Cluj-Napoca primarul si viceprimarii le-au inlocuit pe functionarele de la ghisee.

In greva s-au aflat si toti sindicalistii din domeniul sanitar din Timis, precum si alte sute de angajati ai rafinariei Astra Ploiesti, care au declansat un protest spontan cind li s-a spus ca vor fi disponibilizati fara plati compensatorii. La aflarea vestii, doi dintre acestia au facut preinfarct si au ajuns la spital.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), Valer Suciu, a declarat ieri, la Cluj, ca au intrat in greva functionarii din Brasov, Constanta, Timis, Bistrita-Nasaud, Buzau, Cluj si Neamt.

Angajatii din administratie afiliati la Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania nu au participat la aceasta greva, de aceea primariile din unele localitati au lucrat normal. Protestul FNSAPL are termen nelimitat, in aceasta perioada fiind asigurate doar serviciile de stare civila (nasteri, casatorii, decese) si activitatile de la cantinele de ajutor social.

Presedintele FNSAPL a mai declarat ca principala nemultumire a grevistilor o constituie salariile. “Ministerul Finantelor vrea sa sisteze plata primelor de vacanta pe 2005 si plata premiilor lunare de 10a. Asta inseamna o pierdere de 18a pentru salariatii din administratia publica locala.

De asemenea, nu s-a emis nici un act normativ privind salarizarea personalului contractual, a celor care nu sint functionari publici”, a declarat presedintele FNSAPL.

Joi dupa-amiaza, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Romeo Paul Postelnicu, a comunicat ca institutia pe care o conduce a respectat intelegerile cu reprezentantii sindicatelor, inclusiv cu FNSAPL, si ca proiectul de act normativ privind masurile salariale pentru personalul contractual este in curs de elaborare.

Brasov: Revolta nuntasilor

Poarta Primariei din Brasov a fost fortata ieri de mai multe zeci de nuntasi. Conform legii, in biroul de Stare Civila au fost lasati sa intre doar mirii, parintii acestora si martorii, pentru ca nu existau suficienti functionari care sa-i supravegheze pe cei aflati in institutie.

Suparati ca nu au fost lasati sa participe la cununie, nuntasii au fortat usa de la intrare si au bruscat o functionara. In cele din urma, ordinea a fost restabilita de mai multi gardieni publici. (S.P.)

Cluj-Napoca: Primarul si viceprimarii, la ghiseu

Primarul Emil Boc si-a anuntat sprijinul pentru toti angajatii institutiei si impreuna cu viceprimarii Boros Janos si Adrian Popa au preluat atributiile functionarilor de la ghiseu pentru cazurile urgente, eliberind mai multe adeverinte solicitate de elevi pentru a putea obtine burse. (R.C.)

Prahova: Sindicalistii n-au de ce sa protesteze

Functionarii ploiesteni din administratia publica nu au participat ieri la protest deoarece Consiliul Local a decis sa le acorde o serie de facilitati.

Printre acestea, program flexibil pentru functionarii care au copii prescolari si scolari, 25 de zile lucratoare concediu de odihna pentru cei cu peste zece ani vechime, prime de Pasti si Craciun, masa festiva de Ziua Femeii, intre unu si trei salarii medii pe economie ca prima de pensionare, o masa calda in fiecare zi, fonduri alocate pentru doua tinute de serviciu pe an si indemnizatii pentru

refacerea capacitatii de munca. Toate acestea sint prevazute in contractul colectiv de munca incheiat intre Consiliul Local Ploiesti si liderii de sindicat ai functionarilor municipalitatii.

La fel stau lucrurile si la Cimpina, unde angajatii primariei au primit cite o masa calda pe zi, prime de sarbatori si doua rinduri de haine pe an, efort care va costa bugetul local peste patru miliarde anual. (M.N.)

Manifestatie cu preinfarcturi la rafinaria Astra

Ieri, dupa ce au fost anuntati ca, incepind cu 17 decembrie, vor fi disponibilizati fara plati compensatorii, 300 de angajati ai rafinariei Astra din Ploiesti au protestat in curtea unitatii. La aflarea vestii ca se numara printre disponibilizati, la cinci dintre muncitori li s-a facut rau. Doi au fost transportati de urgenta la spital, fiind diagnosticati cu preinfarct.

“Aceasta situatie s-a ivit dupa ce patronatul a cistigat procesul impotriva sindicatului. Asa ca muncitorii disponibilizati vor primi numai jumatate de salariu la disponibilizare, nu trei cum este prevazut in contractul colectiv de munca.

Problema cea mai grava este ca majoritatea celor care vor ramine fara serviciu au peste 40 de ani, virsta la care le va fi aproape imposibil sa-si mai gaseasca de lucru”, a declarat liderul de sindicat de la rafinaria Astra, Ion Luca. Desi grevistii au incercat sa discute cu conducerea societatii, nici un director nu a dorit sa se aseze la masa negocierilor. (M.N.)

Greva si la spitalele din Timisoara

Persoanele din judetul Timis care lucreaza in domeniul sanitar au continuat ieri greva japoneza, iar de luni au anuntat ca vor declansa o greva de avertisment. Sindicalistii din cele 16 spitale ale judetului vor inceta lucrul, timp de doua ore, in semn de protest fata de neacordarea tichetelor de masa.

Grevistii mai cer majorarea salariilor cu 60 pina la 80 la suta, precum si gratuitati la tratament si medicamente. La inceputul saptaminii, o data cu declansarea grevei japoneze in intreg sistemul sanitar, Ministerul Sanatatii a disponibilizat fonduri pentru acordarea tichetelor de masa in mai multe judete, intre care si Timisul.

Din cele noua miliarde primite pentru trei luni vor putea fi asigurate doar cite zece tichete lunar, in valoare de 65.000 lei fiecare si numai pentru o parte din medici. (G.P.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro