Sari direct la conținut

Mineriada si antimineriada la Romania Libera

HotNews.ro

O veritabila batalie a nervilor era pe cale sa degenereze intr-una a muschilor aseara, la tipografia Romaniei Libere, batalie purtata pe forma in care avea sa apara ziarul dupa tensiunile ce au marcat ieri alegerea noului Consiliu de Administratie la societatea „R”, care publica ziarul.

Grupul de jurnalisti angajati sa preia conducerea editoriala a ziarului a fost convocat la tipografie pentru a preveni aparitia in ziar a ceea ce conducerea WAZ, trustul german care detine peste 70% din actiunile societatii „R”, numeste minciuni si dezinformari ale directorului de pana acum, Petre Mihai Bacanu.

Pe parcursul zilei, ziaristii RL au respins incercarile de dialog venite dinspre reprezentantii noii conduceri si au continuat sa publice sub coordonarea lui PM Bacanu, care nu a recunoscut deciziile AGA din cursul zilei.

Dupa ce toate paginile au fost predate la tipografie, inclusiv cele unde scria despre o „mineriada” a WAZ la redactie, Bacanu a descins, insotit de aproximativ zece sustinatori ai sai, la tipografie, pentru a se asigura ca ziarul va aparea in formula dorita de ei.

Intalnirea cu jurnalistii angajati sa preia conducerea ziarului a inceput violent. Bacanu a ordonat ca toate calculatoarele sa fie scoase din priza, inclusiv doua unde operatorii tipografiei procesau alte comenzi decat cele de la RL.

Cei deja prezenti au evitat sa intre in conflict cu ceea ce unul dintre ei a numit ulterior „minerii lui Bacanu”. Fapt care nu l-a impiedicat pe unul dintre insotitorii lui acestuia din urma sa-l molesteze pe respectivul ziarist, o cafteala in toata regula fiind prevenita de interventia pe ultima suta de metri a lui Bacanu si a reprezentantului WAZ, Klaus Overbeck.

Dupa calmarea spiritelor – multi dintre „vechii” si „noii” ziaristi de la RL se stiau intre ei – Bacanu le-a ordonat oamenilor sai sa ridice din spatiul tipografiei trei calculatoare aduse acolo in cursul dupa-amiezii.

Deoarece calculatoarele respective apartineau, pare-se, Grupului de Presa Roman, iar nu Societatii R, „rivalii” lui Bacanu au atras atentia ca ar fi vorba despre un furt, raspunsul acuzatului fiind o provocare la proces.

La fata locului au sosit, ulterior, echipele de televiziune, care au putut asista la o confruntare verbala directa intre Bacanu si Overbeck, acestia acuzandu-se reciproc de ilegalitati si minciuni.

Intre timp, la tipografie si-au facut aparitia aproximativ 100 de angajati ai RL, care, in pofida deciziei germane de a preveni aparitia, pentru inca o zi, a articolelor considerate defaimatoare la adresa WAZ, au preluat controlul prin puterea multimii. In aceste conditii, ziarul a aparut asa cum a fost realizat din redactia RL, sub coordonarea lui Bacanu

Reprezentanti ai multimii conduse de acesta au afirmat ca „oamenii lui Overbeck” urmareau sa inlocuiasca prima pagina si pagina trei fie cu „monden”, fie cu „stiri pro-PSD”.

Speculatiile au fost dezmintite categoric de membrii celeilalte tabere, potrivit carora este un lucru imposibil, inimaginabil si pe care nu si-l doreste nimeni ca un ziar precum Romania Libera sa apara cu astfel de materiale, nu numai pe paginile 1 si 3, ci in intreg ziarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro