Sari direct la conținut

Negocierile privind componenta Comisiei Europene in impas

BBC

Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Baroso, si-a retras echipa cu doar o ora inainte de vot. El a declarat ca are nevoie de timp pentru consultari, pentru a obtine o sustinere puternica pentru noua comisie.

„Am ajuns la concluzia ca, daca votul are loc azi, rezultatul nu va fi unul pozitiv pentru institutiile europene sau pentru proiectul european. In aceste conditii, am decis de asemenea sa nu supun azi votului dumneavoastra noua comisie. „, a motivat presedintele desemnat.

Jose Manuel Baroso a adaugat ca spera sa ajunga la o intelegere in aceasta privinta in urmatoarele saptamani.

In jur de jumatate dintre deputati declarasera ca vor vota impotriva noii echipe. Principala obiectie a europarlamentarilor fusese numirea lui Rocco Buttiglione drept comisar pentru justitie si libertati civice.

Cauzele scandalului

Scanteia care a declansat protestele privind persoana lui Rocco Butiglione a fost aprinsa de el insusi, in cursul unei audieri la una din comisiile care trebuie sa-si dea acordul fata de persoanele propuse sa ocupe functiile de comisar european.

Remarca care a starnit reactia cea mai adversa a fost cea referitoare la homosexuali.

Viitorul comisar pentru justitie si viitorul presedinte al Comisiei Europene

Intrebat fiind ce crede in legatura cu aceasta chestiune, el a raspuns: „Sunt multe lucruri care ar putea fi considerate imorale, dar care nu ar trebui interzise. Eu pot gandi ca homosexualitatea este un pacat, dar asta nu are nici o influenta asupra politicii mele, atat timp cat nu o consider o fapta penala. „

Asocierea facuta de Butglione intre homosexualitate si pacat a fost suficienta ca sa-l discrediteze in ochii multor parlamentari europeni, cu atat mai mult cu in noile atributii ale comisarului pentru justitie si chestiuni de securitate intra si lupta imopotriva discriminarii.

La remarcile sale s-au adaugat si cele referitoare la rolul femeii, care, potrivit lui Buttiglione, trebuie sa faca copii si sa fie protejata de barbat, ceea a starnit mania feministelor.

Astfel ca, pentru prima oara in istoria Parlamentului European, Comisia pentru libertati civile a votat impotriva nominalizarii sale, desi cea juridica i-a aprobat-o.

Ulterior, vazand reactia acerba pe care au starnit-o rermarcile sale, Rocco Buttiglione si-a cerut scuze pentru unele din expresiile folosite, nu insa si pentru ideile sale.

Cine este Rocco Buttiglione

Rocco Butiglione este cunoscut pentru remarcile sale conservatoare, fiind profesor de stiinte politice la Roma si un catolic practicant fervent.

Este unul din prietenii cei mai apropiati ai papei Ioan Paul al doilea, iar premierul Italiei Silvio Berlusconi tine foarte mult la numirea sa in functia de comisar.

Parlamentul European de la Strasbourg

Criza prin care trece acum comisia europeana a fost starnita asadar de remarcile lui Rocco Buttiglione.

Pentru unii analisti insa, asistam in fapt la un nou episod al luptei, declansata anul trecut, intre liderul grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schulz, si Silvio Berlusconi. Acesta l-a comparat in trecut pe Schulz cu un gardian, capo, de la un lagar de concentrare nazist.

Schulz si grupul sau au promis ca vor vota impotriva componentei noi comisii daca Rocco Buttiglione, protejatul lui Berlusconi, nu se retrage.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro