Sari direct la conținut

O pandemie de gripa este iminenta

Cotidianul

Pandemia de gripa bate la usa, estimeaza oficialii Centrului National de Referinta pentru Gripa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar autoritatile romane incearca sa-i faca fata.

Comitetul National de Interventie, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Autoritatii Sanitar-Veterinare, epidemiologi, clinicieni si chiar ziaristi, lucreaza la un plan national de interventie in cazul aparitiei unei pandemii. „Pandemiile de gripa afecteaza zone extinse de pe glob, apar la intervale de 10-40 de ani si pot afecta pana la 50% din populatie.

In acest moment, au trecut aproape 40 de ani de la ultima pandemie majora de gripa, motiv pentru care oficialii OMS au lansat o alerta la nivel mondial privind riscul aparitiei unei pandemii, considerata inevitabila si imprevizibila. „Ultimele evaluari ale OMS arata ca majoritatea tarilor nu sunt pregatite pentru o pandemie.

Dintre cele 81 de tari membre OMS, numai 66 au un plan national de lupta in caz de pandemie.

Romania are in plan un proiect, ce va fi supus aprobarii MS, in care sunt incluse nu numai masuri medicale – vaccinarea populatiei, folosirea unor tratamente moderne cu antivirale, formarea unor stocuri de medicamente ce vor fi folosite in caz de pandemie -, dar si masuri ce presupun o decizie politica, printre care se numara incadrarea gripei in categoria dezastrelor“, explica dr.

Alexandrescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro