Sari direct la conținut

Parlamentul olandez respinge motiunea privind amanarea aderarii Romaniei la UE

BBC

Purtatorul de cuvant al parlamentarilor crestin democrati, Iacob Van Dijk, a declarat la BBC ca motiunea a fost respinsa cu majoritate de voturi, insa exista totusi o ingrijorare generala privind situatia din Romania.

Motiunea grupului crestin-democrat din Parlamentul Olandei, sprijinita de cinci partide, cerea ministrului olandez de externe amanarea semnarii tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Olanda detine in prezent presedintia Uniunii Europene.

Guvernul Romaniei spera ca va incheia negocierile de aderare pana in luna decembrie, si tot atunci va semna, alaturi de Bulgaria, documentele de aderare.

Crestin democratii olandezi cereau o amanare de cel putin 3 luni, asa incat decizia sa fie luata la conferinta Uniunii Europene din martie.

Criticile

Purtatorul de cuvant al parlamentarilor crestin democrati, Iacob Van Dijk a declarat la BBC ca scopul motiunii era de a da un semnal clar guvernului despre coruptie si necesitatea reformelor in justitie si administratie.

„Politia se afla direct sub controlul ministerului de interne, iar judecatorii nu sunt independenti in Romania”, a spus Iacob Van Dijk.

„Se pare ca in Romania e mai ieftin sa-ti angajezi un judecator decat un avocat. Nu dorim asemenea practici in Uniunea Europeana si in acest sens dorim amanarea deciziei de aderare”, a spus Jacob Van Dijk.

El a mai adaugat ca si alte guverne occidentale manifesta aceeasi ingrijorare.

„Am vorbit cu foarte multi oameni politici din statele Uniunii Europene si nu sunt convinsi ca Romania e pregatita indeajuns ca sa intre in Uniunea Europeana.

Daca ridicam aceasta problema s-ar putea sa obtinem o amanare de trei luni a anuntului datei de aderare”, a mai declarat purtatorul de cuvant al crestin democratilor olandezi.

El a precizat ca motiunea introdusa azi nu se refera si la Bulgaria, care este mai avansata in procesul de aderare la Uniunea Europeana decat Romania.

Crestin democratii reprezinta principala forta politica in coalitia guvernamentala si in Parlamentul din Olanda.

Alte avertismente recente

In ultima perioada s-au inregistrat mai multe semnale din partea unor oficiali europeni in legatura cu posibilitatea amanarii incheierii negocierilor cu Romania, negocieri programate sa se incheie la sfarsitul acestui an.

Nefinalizarea la timp a negocierilor ar putea impinge aderarea de facto a Romaniei dincolo de 2007.

Argumentele europene in favoarea unei amanari variaza de la lipsa reformelor, mai ales in justitie si administratie, pana la eventuale intarzieri provocate schimbarea de guvern in urma alegerilor.

Cel mai recent avertisment in privinta unei eventuale amanari a incheierii negocierilor a venit in urma cu 2 zile din partea adjunctului sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Onno Simmons.

Vorbind despre problemele justitiei, unul dintre cele trei capitole neincheiate inca, oficialul european a atras atentia ca in Romania nu au incredere in justitie nici cei care apeleaza la ea, si nici cei care lucreaza in domeniu.

Onno Simmons si-a exprimat indoiala ca pana la sfarsitul anului capitolul justitie, foarte dificil, ar putea fi inchis.

Liderul grupului liberal-democrat britanic, Chris Davies

Ingrijorarea legata de problemele justitiei din Romania a stat si la baza initiativei unor parlamentari britanici din grupul liberal-democrat din Parlamentul European, care s-au pronuntat impotriva admiterii Romaniei in Uniunea Europeana in 2007.

Documentul, adoptat la inceputul lui octombrie, spune ca Romania sufera de probleme cronice, cum ar fi coruptia, lipsa de independenta a justitiei si lipsa de libertate a presei, si ca nu a eliminat complet relele tratamente practicate de politie.

Liderul grupului liberal-democrat britanic, Chris Davies, declara la acel moment ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, inainte ca ea sa-si fi rezolvat problemele, poate fi asemanata cu un mar putred care asezat langa celelalte, le strica pe toate.

Un alt avertisment a venit la inceputul saptamanii din partea comisarului european pentru politici regionale, Danuta Huebner.

Ea a declarat agentiei bulgare de stiri: „Depinde foarte mult de Romania daca la 1 ianuarie 2007, vor intra in Uniune 1 sau 2 membri”.

Pe langa negocierile nefinalizate, oficialul european a spus ca si schimbarea guvernului, ca urmare a alegerilor, ar putea provoca o oarecare intarziere, ipoteza negata catagoric de presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro