Sari direct la conținut

Peste 50 000 de buletine de vot au disparut in Florida

BBC

Serviciile postale americane incearca sa dea de urma unui balot cu 58 de mii de buletine de vot care au disparut in Florida, un stat cheie in sistemul electoral american. Disparitia trezeste noi suspiciuni privind siguranta procesului de votare in Florida.

Oficialitatile electorale din regiunea Broward, langa Miami, spun ca au expediat 60 de mii de buletine de vot la inceputul lunii octombrie, dar numai doua mii au ajuns la destinatie.

Sute de cetateni au sunat la birourile electorale, ingrijorati ca nu vor putea vota martea viitoare, si protestand ca voturile lor au fost deja furate.

Situatie iesita de sub control

Un purtator de cuvant al Serviciului Postal al Statelor Unite a spus ca este putin probabil ca cincizeci si opt de mii de hartii sa dispara pur si simplu.

S-a pus chiar intrebarea daca acestea au fost intr-adevar predate serviciilor postale.

Votul electronic in Florida

Un oficial al biroului electoral din Broward, Gisela Salas, a declarat ca „situatia ne-a scapat de sub control”. „Habar nu avem ce se intampla”, a adaugat dna Salas.

Suspiciuni

Un corespondent BBC din Statele Unite spune ca disparitia buletinelor de vot nu face decat sa alimenteze suspiciunile in Florida.

Partidul Democrat a intentat deja 9 procese privind diferite neregularitati in procesul electoral din acest stat american.

Electoratul e asigurat ca lipsa buletinelor de vot nu poate impiedica pe nimeni sa voteze.

Oficiali din Partidul Democrat au cerut autoritatilor electorale sa publice anunturi in ziare care sa explice electoratului ca exista si alte variante de votare.

Ei au acuzat autoritatile statului Florida, dominate de oficiali din Partidul Republican, de tactici murdare.

Precedentul

Jeb Bush, guvernatorul Floridei, si fratele sau, George Bush, presedintele SUA

La alegerile din 2000, rezultatele din Florida au fost controversate si au necesitat mai multe reprize de renumarare a voturilor.

In final, George Bush a castigat cu un avans de numai 537 de voturi.

Controversa asupra buletinelor de vot din Florida a fost rezolvata in justitie, ceea ce a intarziat aflarea rezultatelor alegerilor prezidentiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro