Sari direct la conținut

Peste 800 de scoli au fost desfiintate in ultimii trei ani

HotNews.ro

Din 2001 si pana in prezent au fost desfiintate, sub forma de comasare, 800 de unitati din sistemul invatamantului preuniversitar de stat. Aplicarea masurii are drept cauza, in principal, noile criterii de finantare si administrare descentralizata a scolilor, impuse de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Astfel, in elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli, un director de scoala trebuie sa tina cont de numarul de elevi inscrisi, de costul- standard pentru un singur copil, necesar pe intreaga perioada a anului scolar, de asigurarea manualelor scolare gratuite si a celorlalte materiale didactice.

Potrivit noilor norme metodologice, o unitate scolara poate fi finantata de la bugetul de stat numai in cazul unui efectiv de minimum 200 de elevi. Din cauza natalitatii scazute, cele 800 de scoli ajunsesera sub acest efectiv, cele mai multe fiind din mediul rural.

Drept consecinta, acestea au disparut ca identitati institutionale si au fost transformate in centre bugetare, adica comasate intr-o singura unitate scolara de zona.

Transportul scolar, o problema

Comasarea scolilor obliga elevii sa parcurga distante foarte mari pentru a frecventa orele. Pana in prezent, au fost distribuite, in total, 733 de autobuze scolare, numar insuficient pentru nevoile inspectoratelor judetene.

Numai pentru actualul an scolar s-au primit 263 de autobuze si, potrivit Directiei Generale a Invatamantului Preuniversitar, numarul acestora ar trebui dublat.

Judetele cu cel mai mare numar de astfel de mijloace de transport sunt Neamt (32), Tulcea (27), Vaslui (25) si Constanta (25). In total, s-au investit 341 miliarde de lei pentru asigurarea transportului. „Mai este nevoie de inca o investitie de acest nivel pentru a rezolva aceasta problema”, a declarat Irinel Chiran, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei.

Paralel, de la inceputul acestui an scolar, consiliile locale sunt obligate sa deconteze contravaloarea permiselor de calatorie pentru profesorii navetisti.

„Criteriile financiare foarte drastice duc la desfiintarea multor scoli.”

Costurile sunt deosebit de mari

„Efortul financiar pentru intretinerea acestor unitati de invatamant este foarte mare. In primul rand, ministerul are in vedere reabilitarea scolilor din zona la standarde europene, dotarea electronica a acestora, aplicarea programelor sociale, pregatirea profesorilor”, ne-a precizat Irinel Chiran.

Altfel spus, in scoli cu efective reduse nu se pot pune in aplicare aceste masuri, nu se pot crea conditiile optime desfasurarii procesului educativ-instructiv.

In aceste conditii, „M.Ed.C. are in vedere elaborarea unor facilitati pentru titularizarea cadrelor didactice in unitati scolare din zonele de resedinta, acordarea unor aprobari speciale privind asigurarea continuitatii la catedra”, a opinat profesoara Irinel Chiran.

Gardianul, 22 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro