Sari direct la conținut

Primii 30 de bolnavi suspecti de gripa la nivel national

Gardianul

De la inceputul lunii si pana acum, s-au inregistrat, la nivelul intregii tari, primele 30 de cazuri suspecte de gripa, dintre care nici unul nu a necesitat spitalizarea, conform statisticilor Ministerului Sanatatii.

Momentan, atat specialistii de la Centrul National de Prevenire a Gripei, din cadrul Institutului „Cantacuzino”, cat si epidemiologii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti considera putin probabila declansarea unei epidemii de gripa in urmatoarele doua saptamani.

O data cu venirea sezonului rece se inregistreaza si o crestere importanta a numarului de infectii respiratorii acute si mai ales apar si cazurile suspecte de gripa. Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, de la inceputul lunii, s-au inregistrat 30 de cazuri, diagnosticate clinic, de gripa (care prezinta anumite simptome specifice), aproximativ 25.867 de infectii respiratorii acute si 6.

970 de pneumonii.

Totusi, atat la noi in tara, cat si in Europa, nu au fost inregistrate, pana acum, cazuri de gripa, identificate in laborator, ne-au informat specialistii de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti.

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca, anual, in jur de 500 milioane de oameni se imbolnavesc de gripa, iar aproape jumatate din ei mor din cauza complicatiilor, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale de Sanatate.

Gripa este o infectie respiratorie, cauzata de o varietate de virusuri, si se transmite foarte usor, mai ales in marile aglomeratii. In general, romanii considera ca antibioticele sunt cel mai bun remediu in caz de gripa si se indoapa cu pilule pe care dau o gramada de bani si care nu au nici cel mai mic efect.

„Cazurile de gripa fara complicatii pot fi tratate eficient cu paracetamol, aspirina sau pira-midon, dar si cu multe ceaiuri. Antibioticele sunt recomandate numai in cazul unor infectii provocate de microbi, iar abuzul creeaza rezistenta si nu mai sunt eficiente nici in combaterea microbilor”, ne-au declarat epidemiologi din cadrul DSP Bucuresti.

„Vaccinarea poate salva buzunarul romanului de tragedia spitalizarii, in cazul complicatiilor provocate de gripa.”

Cea mai buna metoda de prevenire a imbolnavirii cu gripa o reprezinta vaccinarea, chiar daca multi considera ca ar fi un efort financiar destul de mare. Astfel, un vaccin antigripal costa intre 160.000 de lei (cel romanesc) si 250.000 de lei (vaccinurile importate), in timp ce spitalizarea, in cazul unor complicatii, se ridica la cateva milioane.

Sfatul medicului, in cazul in care ati contractat boala

Evitati aglomeratiile si folosirea in comun a alimentelor, bauturilor sau a veselei, mai ales in sezonul de gripa.

Vaccinati-va in fiecare an, in special daca faceti parte dintr-un grup cu risc crescut de imbolnavire.

Daca v-ati imbolnavit, nu luati antibiotice si consultati neaparat medicul de familie, pentru un tratament eficient.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro