Sari direct la conținut

Prin mesajul pro-PSD, presedintele a incalcat Constitutia

HotNews.ro

Presedintele Ion Iliescu a sustinut astazi in Parlament un discurs de o lungime considerabila – aproximativ o ora – care s-a vrut o dare de seama la incheierea ultimului sau mandat constitutional.

Domnul Iliescu a pornit de la realitatile anilor ’90, a trecut in revista problemele prezentului si s-a referit cu incredere la provocarile viitorului.

Ion Iliescu a spus ca regreta faptul ca situatia tulbure de dupa 1989 si incrancenarea acelor ani l-a impiedicat sa-si gaseasca mai multa putere in slujba proiectului numit reconciliere nationala.

Presedintele a lasat insa sa se inteleaga ca nu era alta cale, asa cum, spre exemplu, starea de saracie a romanilor ar fi facut imposibila aplicarea in economie a terapiei de soc.

Important ar fi, spune Ion Iliescu, ” sa ne asumam responsabilitatea”.

„Am si eu partea mea de vina”, a declarat, de la tribuna Parlamentului, presedintele Iliescu.

El a trecut insa repede la contraatac, deplangand faptul ca multi formatori de opinie ar fi preferat „teme marginale” de dezbatere.

Coruptia pe lista esecurilor

Cuvantul „coruptie” si-a gasit loc in discursul presedintelui abia dupa o jumatate de ora, Ion Iliescu punctand chiar ca lupta impotriva acestui flagel trebuie dusa cu unele precautii:

„Cea mai mare eroare ar fi sa continuam politizarea luptei anticoruptie. Nu exista coruptii nostri, care sunt buni, si coruptii lor, care sunt rai.”, a spus presedintele.

„Coruptia e un flagel al societatii romanesti care zdruncina increderea oamenilor in democratie”, a adaugat Ion Iliescu.

Tendinta de a da discursului sau amploarea unei analize complete nu l-a impiedicat insa pe Ion Iliescu sa abordeze unele probleme in stil de campanie electorala.

Aceasta fie ca in discutie s-a aflat integrarea euro-atlantica a Romaniei, fie reconcilierea cu greselile trecutului, unde presedintele a mentionat chestiunea evreiasca, fie ca a fost vorba de mersul economiei:

„Va trebui sa mentinem ce am realizat in materie de performante economice, prin continuarea reformelor si a politicilor care ne-au permis aceste bune performante”, a spus presedintele.

„Nu e momentul unor noi experimente, de genul terapiilor de soc, care ne-au aruncat in 1997 intr-o grava recesiune”, a subliniat IOn Iliescu.

Reactia opozitiei

Deputata Partidului Democrat, Paula Ivanescu, spune ca prin discursul sau, Ion Iliescu a dovedit ca nu a fost si nu este presedintele tuturor romanilor.

Aceasta pentru ca presedintele a laudat binefacerile guvernarii PSD, in timp ce a sustinut ca guvernarea CDR, din perioada 1996-2000, ar fi adus numai nenorociri.

In plus, pentru presedintele Iliescu coruptia nu pare ceva prea grav, din moment ce a plasat-o pe locul 8 din 10 pe lista neimplinirilor mandatului sau.

„Domnul Iliescu a ocrotit coruptia alaturi de PSD. Presedintele a uitat sa spuna ca din cei 14 ani de la revolutie, 10 ani a fost la putere regimul Iliescu-PSD”, a subliniat deputata PD.

Pentru liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, nu atat aspectul electoral al discursului prezidential a fost cel care a deranjat, cat seninatatea cu care Ion Iliescu vorbea despre poporul roman ca despre un popor de oameni saraci.

„Am fost cutremurat ca dupa 15 ani, dl presedinte Iliescu ne lasa in urma, dupa cum s-a exrimat domnia sa, lupta cu saracia. NUmai atat a realizat in acesti ani? Trebuie si acum sa ne luptam cu saracia?”, si-a manifestat nemultumirea deputatul PRM.

BBC, 28 oct 2004

Alianta PNL-PD il acuza pe presedintele Ion Iliescu ca, prin continutul mesajului sau din Parlament, a incalcat litera si spiritul Constitutiei, fiind in plina campanie electorala pentru „capitalistii de cumetrie pe care ii tuteleaza”. Declaratia a fost facuta, ieri, intr-o conferinta de presa, de deputatul Mona Musca, membru in Consiliul de Coordonare al Aliantei D.A.

PNL-PD, ca reactie la mesajul prezentat, miercuri dimineata, de seful statului in fata Parlamentului. In locul unei radiografii a starii natiuni, Ion Iliescu a facut o evaluare partizana in favoarea PDSR-PSD, o apologie a Guvernului Nastase, a spus Musca. Sloganul PSD („Sa continuam impreuna”) a fost repetat de Iliescu de multe ori in mesajul sau, a adaugat reprezentantul Aliantei.

«Continuam impreuna»

„Ce vrea sa continue Ion Iliescu impreuna cu PSD? Coruptia, nerespectarea legilor, furtul din banul public, dispretul si aroganta fata de oameni?”, a continuat deputatul.Iliescu este acuzat ca nu a fost un presedinte activ, nu a fost un mediator si „nu a fost de partea cetateanului”.

In cele trei mandate, s-a rezumat la a constata viciile guvernantilor, fara a exercita rolul activ prevazut de Constitutie in relatiile cu Guvernul si in raporturile dintre institutiile statului si societate, considera Mona Musca.

Iliescu a mai fost acuzat de „ipocrizie” atunci cand indeamna la solidaritate, el fiind cel care a „dezbinat” societatea si a adus mari prejudicii prin mineriadele „pe care le-a patronat”. „Prin mesajul de azi, comunistul de omenie se intoarce in fruntea capitalistilor de cumetrie”,a spus, de asemenea, reprezentantul PNL-PD.

„Nu mai e nici un fel de dubiu ca Ion Iliescu nu mai e presedintele tuturor romanilor, el este agentul electoral al PSD, al Guvernului Nastase”, a conchis Mona Musca.

Liderul deputatilor PD Paula Ivanescu a apreciat, ieri, ca mesajul presedintelui Iliescu reprezinta „necrologul PSD”, intrucat acesta a dovedit ca „nu a fost presedintele tututor romanilor, ci numai al PSD” si „a infierat cu manie proletara” perioada 1996-2000, cand nu a fost presedinte.

Ea a spus ca presedintele a uitat sa specifice de nerealizarile din ultimii patru ani, cat si faptul ca din cei 14 ani, 10 ani a reprezentat-o perioada guvernarii PSD si a presedintiei sale.

Paula Ivanescu a mentionat ca nu este de acord cu ideea acreditata de presedinte conform careia, atunci cand nu a detinut mandatul prezidential, iar PSD nu a fost putere, s-a intregistrat „perioada cea mai neagra” din istoria post-decembrista.

De asemenea, deputatul PD a remarcat ca, in mesajul sau, Ion Iliescu ” a repetat obsedant”, in afara de cuvantul consens, sintagma „sa continuam impreuna”, aratand ca acesta este „sloganul PSD”.

Campanie sau obligatie?

Ion Iliescu a declarat, ieri, la finalul discursului sau din Parlament, ca in mesaj s-a referit la interesele tarii si nu la cele ale unui partid si a afirmat din nou ca „trebuie asigurata continuitatea necesara proceselor pozitive”.

El a precizat ca a adresat un ultim mesaj Parlamentului in calitate de sef al statului, ceea ce reprezinta si o obligatie constitutionala.”Am tinut sa o fac azi (miercuri – n.r.), inainte de campania electorala, ca sa nu se conecteze mesajul meu cu ceea ce va urma in campania electorala”, a mai spus presedintele.

Gardianul – 28 octombrie 2004

Alianta a criticat discursul pro-PSD al presedintelui Iliescu

Sub pretextul prezentarii unui bilant al mandatului de presedinte, cu o zi inainte de inceperea campaniei, Ion Iliescu a tinut in parlament un discurs cu puternica tenta electorala. Pentru a nu fi acuzat de partizanat, Iliescu a apelat la tot felul de artificii ca sa nu pronunte sintagma “PSD”. Cu toate acestea, el a repetat obsesiv sloganul pesedist “continuam impreuna”.

Imediat dupa ce si-a prezentat mesajul, Iliescu a abandonat orice forma de echidistanta politica si a participat la o intilnire cu parlamentarii PSD, in spatele usilor inchise. Opozitia a vazut in bilantul lui Iliescu momentul in care “comunistul de omenie” s-a intors in fruntea “capitalistilor de cumetrie”.

In monologul de aproape o ora in care si-a povestit faptele de “slujitor al interesului public”, Iliescu a inserat abrupt un atac la opozitie.

“Nu este momentul unor noi experimente de genul terapiilor de soc care ne-au aruncat in 1997 intr-o grava recesiune”, a cerut presedintele, moment in care deputatul PD Paula Ivanescu nu s-a mai abtinut si a strigat din sala sa nu uite ca este presedintele statului, si nu al PSD.

Infuriat, Iliescu si-a intrerupt dizertatia si, incruntat, s-a intors spre Paula Ivanescu si i-a replicat scurt: “Nu aveti ce sa contestati! Nu este politizare! Este vorba despre realitati economice si sociale”. Dupa accesul de furie, Iliescu s-a intors calm la evocarea sa despre normalitatea la care a ajuns Romania dupa revolutie.

El a tinut sa sublinieze ca isi incheie “al doilea mandat constitutional” de sef al statului “cu satisfactia lucrului implinit”. Iliescu nu a ratat momentul sa spuna inca o data ca, in decembrie 1989, in Romania nu a avut loc un complot sau o lovitura de stat.

Presedintele a sustinut ca, in cei 15 ani care au trecut de la revolutie, s-a considerat “un slujitor al interesului public, al drepturilor si libertatilor cetatenesti” si ca acest lucru i-a condus toate actiunile ca lider politic si om de stat, actionind cu “buna-credinta” si cu “dorinta sincera de a fi cu adevarat presedintele tuturor romanilor”.

Din insiruirea faptelor sale, seful statului nu a scapat nimic, facind referire la relatia sa cu regele Mihai, la romanii din afara granitelor, la instituirea Zilei Holocaustului, la disidenti, la luptatorii anticomunisti, inclusiv la jurnalistii de la postul de radio “Europa Libera” etc.

Iliescu isi face “campania lui, pentru partid”

“Presedintele tuturor romanilor”, cum s-a autointitulat Ion Iliescu, a parasit apoi sala de plen si, impreuna cu Adrian Nastase si suita de sepepisti si ministri, a urcat la grupul parlamentar al PSD, unde avea loc o intrunire secreta a partidului de guvernamint.

Dupa o jumatate de ora, Iliescu a iesit triumfator sa spuna ca se va implica in campania sa electorala “pentru partid”. “Nu a partidului, a mea. Pentru partid!” (sic!), a filozofat el.

Sustinind ca nu a abordat teme de campanie, Iliescu a relatat doar ca Adrian Nastase le-a dat parlamentarilor citeva informatii si i-a indemnat “sa sprijine eforturile pe linie de partid”.

El a pretins ca a avut aceasta intilnire intrucit a dorit sa le multumeasca parlamentarilor PSD pentru activitatea legislativa din acest mandat si a precizat ca va onora orice alta invitatie pe care i-ar adresa-o un partid.

Mona Musca: “Iliescu a prezentat un mesaj electoral”

“Prin mesajul de azi, “comunistul de omenie” se intoarce in fruntea “capitalistilor de cumetrie””, a rezumat deputatul PNL Mona Musca rostul venirii lui Iliescu in fata parlamentului. Pentru ca opozitia nu a avut dreptul sa vorbeasca la sedinta de bilant a presedintelui, Mona Musca a protestat, intr-o conferinta de presa, fata de aparitia electorala a acestuia.

“Iliescu a prezentat astazi un mesaj electoral, nu unul prezidential. In locul unei radiografii a starii natiunii, a facut doar o evaluare partizana in favoarea PDSR-PSD, o apologie a guvernului Nastase”. Ea l-a acuzat pe Ion Iliescu ca a incalcat litera si spiritul Constitutiei, fiind in plina campanie electorala pentru “capitalistii de cumetrie pe care ii tuteleaza”.

Mona Musca a mai spus ca Iliescu este “cel care a dezbinat societatea romanesca si a adus mari prejudicii Romaniei, pe plan intern si extern, prin mineriadele pe care le-a incurajat si patronat”. “El indeamna azi, ipocrit, la solidaritate”, a conchis Mona Musca.

Ev. Zilei – 28 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro