Sari direct la conținut

Procesul privind revolutia de la Cluj va fi rejudecat

HotNews.ro

Procesul privind revolutia de la Cluj va fi rejudecat, dupa ce instanta suprema a acceptat, luni, recursul formulat de parti si a casat sentinta data in 2003 in acest dosar, privind condamnarea unuia din acuzati, achitarea altora doi si prescrierea faptelor comise de alti trei inculpati.

Completul de noua judecatori ai instantei supreme a admis recursul formulat de 52 de revolutionari nemultumiti de prima sentinta.

Pe de alta parte, a fost admis si recursul inaintat de inculpati, suparati ca, in conditiile in care ei se considera nevinovati, magistratii au apreciat ca faptele lor s-au prescris. Cei patru inculpati sint Iulian Topliceanu, Valeriu Burtea, Ilie Dicu si Ioan-Laurentiu Cocan – toti indeplinind, in decembrie 1989, functii de comanda pe linie politica si militara in Cluj.

Potrivit deciziei de luni, instanta suprema a admis si recursurile declarate de Sectia Parchetelor Militare din Parchetul instantei supreme si, respectiv, Ministerul Apararii Nationale.

Practic, instanta a casat sentinta numarul 33 din 9 aprilie 2003, pronuntata de Sectia penala a Curtii Supreme de Justitie in dosarul 2956/1998. Conform acelei sentinte, o singura persoana din cele sase inculpate in dosarul revolutiei de la Cluj a fost condamnata la inchisoare, in timp ce doua au fost achitate, iar pentru altele trei magistratii au constatat ca faptele lor s-au prescris.

Procesul privind revolutia de la Cluj va fi rejudecat de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a decis instanta suprema.

De asemenea, instanta a respins ca nefondata exceptia de necompetenta invocata de aparatorii inculpatilor Ilie Dicu, Valeriu Burtea si Ioan-Laurentiu Cocan.

In acest proces au fost judecate sase persoane care, in decembrie 1989, indeplineau functii de comanda pe linie politica si militara in Cluj. Pentru reprimarea manifestantilor de la Cluj, au fost trimisi in judecata gen.col. (r) Iulian Topliceanu, Ioachim Moga, col. Valeriu Burtea, lt.col. Ioan Cocan, mr. Ilie Dicu si Marian Bolbos.

Alaturi de acestia, au mai fost cercetati Constantin Nicolae (fost presedinte al Colegiului Central de Partid si membru al CPEx al PCR) si generalul maior Ioan Serbanoiu (fost sef al Inspectoratului judetean Cluj al MI).

Instanta suprema a condamnat la detentie o singura persoana, stabilind o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru maiorul Ilie Dicu – fost comandant de companie in cadrul UM 01278 Somesani. Ioachim Moga (fost prim-secretar al Comitetului judetean PCR Cluj si membru al CC al PCR) si fruntasul Marian Bolbos (fost militar in termen la UM 01369-Somesani) au fost achitati.

In ceea ce-l priveste pe generalul colonel (r) Iulian Topliceanu (fost comandant al Armatei a 4-a), judecatorii au decis schimbarea incadrarii juridice, din instigare la omor deosebit de grav si tentativa de instigare la omor deosebit de grav, intr-o infractiune de ucidere din culpa (cu 26 de victime) si 53 de infractiuni de vatamare corporala din culpa.

Pentru toate aceste fapte, instanta a apreciat ca a intervenit prescriptia faptelor, potrivit articolului 33 litera c din Codul Penal.

Colonelului Valeriu Burtea (fost comandant al UM 01215-Floresti) i-a fost schimbata incadrarea juridica a faptelor de instigare la omor deosebit de grav intr-o infractiune de ucidere din culpa si sase de vatamare corporala din culpa, pentru toate acestea intervenind prescriptia.

Si in cazul locotenent-colonelului Ioan Cocan (fost comandant de divizion in cadrul UM 01215-Floresti) a fost schimbata incadrarea juridica, din instigare la omor deosebit de grav intr-o infractiune de ucidere din culpa si 13 infractiuni de vatamare corporala din culpa, toate faptele fiind prescrise.

Prin aceeasi sentinta, Iulian Topliceanu, Valeriu Burtea si Ilie Dicu au fost obligati la plata, in solidar cu Ministerul Apararii Nationale (MApN), a sapte miliarde de lei despagubiri catre victimele si rudele celor decedati in timpul revolutiei de la Cluj.

Cei sase acuzati, dar si revolutionarii au facut constestatie impotriva hotaririi completului de trei judecatori al instantei supreme, recursul judecindu-se in 20 septembrie. La acel termen, dupa trei ore de audieri, judecatorii instantei supreme au decis sa se pronunte in 25 octombrie in acest caz.

Complexitatea dosarului privind revolutia de la Cluj i-a determinat pe procurorii militari sa separe faptele, mai ales ca pentru unele dintre acestea nu sint cunoscuti, inca, autorii. Un alt motiv de disjungere (separare) a cauzei, a fost si faptul ca numele unor persoane implicate in reprimarea manifestantilor de la Cluj au aparut tirziu in atentia magistratilor.

Decizia de luni a instantei supreme privind casarea dosarului privind revolutia de la Cluj este a doua de acest fel luata cu privire la evenimentele din 1989, dupa cea din dosarul generalilor Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu.

Nerespectarea dreptului la aparare in 1999 de catre trei magistrati ai instantei supreme este motivul pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in martie anul acesta, dupa 14 ani de la revolutie, rejudecarea generalilor Stanculescu si Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor.

Instanta suprema a admis atunci recursul in anulare promovat de fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro