Sari direct la conținut

PSD + PUR si Nastase, preferatii televiziunilor. Alianta D.A. si Basescu, preferatii alegatorilor

Romania Libera

„Les jeux sont faits, rien ne va plus” („Jocurile s-au facut, nu se mai poate paria/schimba nimic”). Celebra expresie a crupierilor din cazinouri reflecta perfect scorul actual, dar tinut in secret, al partidelor politice si al candidatilor lor la alegerile prezidentiale: cu doua zile inainte de startul campaniei electorale, PSD + PUR si Alianta D.A.

se afla la egalitate, iar Traian Basescu, intrat in cursa catre Cotroceni cu doar trei saptamani in urma, il flancheaza pe Adrian Nastase.

CURS si IMAS

dau egalitate,

MMT „voteaza” cu D.A.

Concret, Uniunea PSD + PUR si Alianta D.A. se afla la egalitate cu 38%, conform unui sondaj secret al PSD realizat de CURS si predat conducerii centrale a partidului de guvernamant pe data de 16 octombrie. Adica, exact in sambata in care PSD a comandat Politiei si Jandarmeriei sa evacueze cu forta, in miez de noapte, microbuzul Aliantei D.A.

care continea semnaturile necesare inscrierii lui Traian Basescu in cursa prezidentiala, din fata Biroului Electoral Central. Astazi, un al doilea sondaj, IMAS, urmeaza sa fie furnizat abonatilor (printre care se numara PSD, institutii ale statului si ambasade).

Conform unor lideri ai partidului de guvernamant, IMAS va reflecta aceleasi date ca si CURS: cu doua zile inainte de startul oficial al campaniei electorale, Uniunea PSD + PUR si Alianta D.A. se afla la egalitate. Cu o precizare: trendul PSD + PUR si al candidatului prezidential Adrian Nastase este descrescator, in timp ce Alianta D.A. si Traian Basescu inregistreaza un trend ascendent.

Liderii PSD au toate motivele sa fie disperati. La sfarsitul saptamanii trecute, un sondaj secret al partidului realizat de Metro Media Transilvania (MMT) a prezentat niste date de neimaginat pentru pesedisti pana acum cateva saptamani: Alianta D.A., 34%, Uniunea PSD + PUR, 26%, PRM, 19%, UDMR, 5%.

Sondajul nu cuprinde si votul la prezidentiale deoarece rocada dintre Theodor Stolojan si Traian Basescu a survenit cand operatorii MMT se aflau pe teren, iar timpul a fost prea scurt pentru a putea cuprinde datele reale ale unui top la cursa pentru Cotroceni.

Liderul PSD Vasile Dancu, fost director al MMT, dar atotcunoscator al sondajelor realizate de acesta, a negat existenta studiului invocand faptul ca MMT nu mai opereaza cu PSD, deoarece partidul ar fi ramas restant cu platile catre institut.

In schimb, un alt lider al PSD, mai curajos, a recunoscut ca ultimele sondaje secrete comandate de partidul de guvernamant demonstreaza ca Uniunea si Adrian Nastase se afla la un pas de a pierde puterea.

Conducerea PSD isi minte subordonatii

Neimpacata cu ideea unui nou esec electoral dupa cel de la alegerile locale, conducerea centrala a PSD a refuzat sa-si informeze membrii de partid cu datele reale ale sondajelor, preferand sa le intretina sperante false prin furnizarea, in mass-media, a unor sondaje favorabile.

Ultimele exemple: sondajul realizat de ISS, institut condus de Vladimir Pasti, component al staff-ului electoral al candidatului Adrian Nastase, si sondajul efectuat de Data Media si prezentat pe larg duminica de televiziuni, in care, fireste, Uniunea PSD + PUR si al ei candidat conduc in preferintele electoratului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro