Sari direct la conținut

Putin ii face campanie electorala lui Ianukovici

HotNews.ro

„In aceasta seara, toate companiile mari nationale de televiziune vor transmite in direct interviul cu Vladimir Putin – raspunsuri la intrebarile cetatenilor care au reusit sa obtina contact telefonic sau prin reteaua de Internet. Este un procedeu obisnuit si are loc spre sfarsitul anului.

Insa, de aceasta data, Putin se va afla la Kiev, intebarile vor fi puse exclusiv de ucraineni, iar emisiunea va fi transmisa de trei canale principale de televiziune din Ucraina”, informeaza „Izvestia“, preluata de “Rusia la zi”, intr-un articol intitulat „Putin si-a schimbat natiunea pentru a se prezenta pe sticla”.

Si remarca: pana la data de 31 octombrie, ziua alegerilor prezidentiale din Ucraina, nu mai raman decat cinci zile.

Putin isi imparte cota de popularitate cu Ianukovici

Ziarul subliniaza ca Leonid Kucima, seful inca in exercitiu al statului ucrainean, nu a apelat niciodata la un asemenea format.

Putin, la randul sau, a realizat deja patru „linii directe cu poporul”, la sfarsitul fiecarui an al mandatului sau prezidential, facand bilantul activitatii sale si prezentandu-si planurile pentru anul care vine si care spera sa fie mai bun decat cel precedent.

„Dupa cum reiese, diseara el va face bilantul mandatelor prezidentiale ale lui Leonid Kucima si va trasa chipul viitoarelor relatii dintre Moscova si Kiev”, scrie ziarul cu un ton ironic.

„Fara indoiala, atat venirea lui Putin la Kiev, cat si interventia sa televizata il vor favoriza pe Ianukovici”, afirma ziarul.

„Putin ar putea sa castige usor alegerile prezidentiale, practic, in orice tara care face parte din CSI (si Ucraina nu este o exceptie, nivelul de incredere pentru presedintele rus acolo fiind, de asemenea, destul de ridicat), astfel incat la ora actuala Putin vine sa-si imparta din cota lui de popularitate”.

Alegere intre Rusia si Occident

Intr-un material publicat sub titlul „Vizita tarilor”, „Vedomosti“ il critica pe Putin pentru asemenea sprijin deschis acordat actualului premier ucrainean. „Putin il sustine pe Ianukovici in mod deschis. Cu vizita sa, el va pune punctul pe „i“ in problema pe cine trebuie sa voteze ucrainenii care doresc prietenia cu Rusia.

Potrivit acestei logici, cei care intentioneaza sa il voteze pe Iuscenko nu doresc aceasta prietenie. Moscova insista in mod consecvent asupra faptului ca, pentru ucraineni, alegerea unuia dintre cei doi candidati este o alegere intre Rusia si Occident”, scrie ziarul.

„Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko, Nursultan Nazarbaev – cei care cu un grad diferit de succes combat democratia in tarile lor – sunt asteptati la parada festiva din Kiev (cu prilejul celei de-a 60-a aniversari a eliberarii Ucrainei de sub ocupatia germano-fascista – n.n.). Alaturi de ei, drept candidat pentru acest club se va afla si Vladimir Ianukovici”, ironizeaza cotidianul.

Si cu Iuscenko te poti intelege

„Vedomosti“ mai crede ca „repartizand in mod rigid rolurile printre candidati, Kremlinul si-a blocat orice marja de manevra. In realitate, victoria lui Iuscenko nu poate conduce relatiile noastre la o catastrofa”, explica ziarul.

„In perioada cand ocupa postul de vicepremier, el se pronunta pentru crearea consortiumului de transport de gaze in comun cu Rusia, pentru extinderea legaturilor comerciale, pentru sustinerea investitiilor ruse in intreprinderile ucrainene. Acuzatiile de favorizare a Moscovei care i-au fost aduse au devenit una dintre cauzele demisiei lui”.

„Cu el poti sa te intelegi, desi probabil cu Ianukovici acest lucru e mai usor de realizat. Insa Kremlinului ii convine ca alegerile din Ucraina sa fie prezentate ca o lupta geopolitica a Rusiei cu SUA, pe care el o va castiga.

Victima acestei lupte va deveni Ucraina, care ar putea sa completeze randurile tarilor CSI nepregatite pentru democratie”, scrie in incheiere ziarul moscovit, care face parte din acelasi trust de presa cu „The Wall Street Journal” si „Financial Times”.

Stirea Zilei

Putin face campanie pentru Ianukovici, in direct, la televizor

Ana Maria Nitoi

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a inceput, ieri, o vizita de trei zile, la Kiev. Scopul declarat al vizitei este acela ca participa la ceremoniile consacrate celei de-a 60-a aniversari a eliberarii capitalei ucrainene de sub ocupatia nazista.

Cu aceasta ocazie, Putin va aparea la tribuna oficiala alaturi de presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, si de premierul Viktor Ianukovici, candidatul actualei puteri in alegerile prezidentiale de duminica. Vizita lui Putin la Kiev se constituie, de fapt, intr-un gest de sprijin al liderului rus fata de Ianukovici, pe care Rusia il sustine deschis in aceste alegeri.

Intalnirea de joi dintre liderul de la Kremlin si premierul ucrainean este a doua din ultimele saptamani, dupa ce Ianukovici a facut, practic, campanie electorala la Moscova.

«Tarul» isi sustine acolitii

La Kiev se vor afla in aceste zile si alti doi sefi de stat: Aleksandr Lukasenko si Nursultan Nazarbaiev, liderii Belarusului si Kazahstanului, tari care impreuna cu Rusia si Ucraina fac parte din cele mai integrate structuri din fostul spatiu sovietic.

Alegerile parlamentare desfasurate in aceasta toamna in Kazahstan si Belarus, precum si referendumul care ii ofera presedintelui Lukasenko posibilitatea de a fi reales un numar nelimitat de ori au fost apreciate de catre observatorii internationali ca necorespunzatoare standardelor democratice, insa au fost recunoscute de catre Moscova.

Daca reuniunea celor patru lideri cu ocazia unei ceremonii consacrate unui eveniment al unei istorii comune nu este ceva neobisnuit in sine, prezenta timp de trei zile in Ucraina a liderului rus in saptamana ce precede alegerile prezidentiale din tara vecina constituie, cu siguranta, un factor electoral.

Aparitia televizata – o premiera mondiala

Mai mult, dupa cum anunta mediile ucrainene, citate de canalele de stiri din Rusia, se preconizeaza ca maine presedintele Putin sa fie invitatul unei emisiuni televizate, transmisa la o ora de maxima audienta de cele mai importante trei canale ucrainene, timp in care el va raspunde la intrebarile ce-i vor fi adresate telefonic sau prin Internet.

Una dintre intrebari, de altfel citata de mass-media ruse, suna astfel: Daca ati fi cetatean al Ucrainei, caruia dintre candidati ii veti da votul? Aparitia televizata a liderului rus va fi probabil o premiera mondiala, dat fiind contextul politic din tara vecina.

Ziarul moscovit „Izvestia” subliniaza ca Leonid Kucima, seful inca in exercitiu al statului ucrainean, nu a apelat niciodata la un asemenea format. „Dupa cum reiese, Putin va face bilantul mandatelor prezidentiale ale lui Leonid Kucima si va trasa chipul viitoarelor relatii dintre Moscova si Kiev”, scrie ziarul „Izvestia” cu un ton ironic.

Cunoscutul politolog rus Veceslav Nikonov, unul dintre cei care asigura sprijinul logistic al campaniei lui Ianukovici, afirma ca Putin se bucura in Ucraina de o popularitate atat de mare, incat, daca ar candida el la alegerile de duminica, ar fi castigat la o diferenta confortabila.

«Desfiintarea» granitei ucraineano-ruse

Printre promisiunile electorale ale premierului ucrainean se numara si cea privind acordarea statutului de limba oficiala limbii ruse, introducerea dublei cetatenii pentru cetatenii Ucrainei si Rusiei, simplificarea procedurilor de trecere a frontierei comune. Ianukovici a declarat, de asemenea, ca Ucraina nu-si propune sa intre in NATO.

Aceste puncte din programul lui Ianukovici – afirma analistul Veceslav Nikonov – i-ar fi adus un spor de cateva procente in competitia cu principalul sau adversar, Viktor Iuscenko, ceea ce ar face posibila o victorie a actualului premier chiar din primul tur, la o diferenta de sase-opt la suta, iar in turul al doilea, de opt pana la zece la suta.

De partea lui Ianukovici s-ar afla si cresterea economica de zece la suta inregistrata in Ucraina, ceea ce i-a permis si o serie de masuri care au reusit sa-i sporeasca popularitatea, cum ar fi de pilda dublarea pensiilor.

Otravirea – factor esential in campanie

In ceea ce-l priveste pe Viktor Iuscenko, istoria cu presupusa sa otravire – afirma Nikonov – nu a convins, in schimb l-a reliefat pe principalul contracandidat al actualului premier din lupta electorala pentru cateva saptamani decisive inaintea alegerilor.

Miza Kremlinului pe Ianukovici este explicata la Moscova si prin faptul ca principalul sau contracandidat, Viktor Iuscenko, se bucura de sustinerea Occidentului, si prin faptul ca baza sa electorala se afla in Ucraina de Vest, fieful nationalismului ucrainean si spatiul de unde este originara numeroasa diaspora ucraineana din America de Nord si Europa de Vest.

Atat puterea, cat si opozitia din Ucraina joaca intens in aceasta campanie cartea straina, cea rusa si, respectiv, cea occidentala, ambele tabere acuzandu-se reciproc de ingerinta factorului extern in campanie, dar folosindu-se, totodata, din plin de avantajele acesteia.

Partizanii lui Iuscenko ataca Rusia pentru sprijinul politic si mediatic acordat lui Ianukovici si afirma ca Moscova ar fi varsat in campania electorala a premierului ucrainean circa 300 milioane de dolari, cam jumatate din bugetul acesteia.

Pe de alta parte, mediile ruse controlate de stat si, in primul rand, televiziunile fac campanie deschisa in favoarea lui Ianukovici si acuza opozitia ucraineana ca, in caz de infrangere, aceasta ar fi gata sa conteste rezultatele scrutinului. De mentionat ca, la Comisia Electorala Centrala, au fost inregistrati 4.028 de observatori.

Prodi intervine pentru libertatea de expresie

Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat, luni, la Bruxelles, ca Uniunea Europeana se pronunta pentru apararea libertatii cuvantului in Ucraina. „Pozitia noastra este clara. Este vorba nu numai de Ucraina, ci si de alti parteneri de-ai nostri.

Daca nu exista o libertate deplina a presei, atunci nu poate fi vorba de instituirea unui dialog constructiv cu UE, intrucat una dintre conditiile cerute de noi este libertatea presei, fara de care nu poate exista democratie”, a explicat Prodi.

Gardianul – 27 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro