Sari direct la conținut

Razboi la varful PSD

HotNews.ro

Alexandru Mironov l-a atacat virulent pe Dan Ioan Popescu, Victor Ponta a sarit la Dan Nica, laudindu-l in schimb pe Mitrea, iar Cozmanca il da pe “micul Titulescu” pe mina partidului

La virful PSD s-a iscat un adevarat razboi. Ieri, intr-un ziar central, Alexandru Mironov, cunoscut drept apropiat al lui Ion Iliescu, l-a facut cu ou si cu otet pe colegul sau de partid si de lista, Dan Ioan Popescu. Acesta a reactionat la fel de dur. Acum doua zile, Victor Ponta l-a luat peste picior pe Dan Nica. A replicat in schimb Cozmanca, si el foarte dur. Ce se intimpla de fapt in PSD?

“In loc sa-si prezinte demisia – din conducerea partidului, dar chiar si din partid! – acest politician inabil este pus – deliberat, probabil – in functia de sef-demolator al unei formatiuni politice (…)”. Este doar un fragment dintr-un editorial semnat de Alexandru Mironov, membru al PSD si candidat al acestei formatiuni pe listele pentru Camera Deputatilor – Bucuresti.

Cel la care face referire este nimeni altul decit seful sau pe linie de partid, Dan Ioan Popescu, reinscaunat de curind lider al PSD Bucuresti.

Mironov foloseste legat de acesta termeni si mai duri: “Ministru cu totul sters in guvernul Vacaroiu”; “deputat cumintel-cumintel in opozitia social-democrata tihnita din 1996-2000, propulsat, brusc, sef al PSD Bucuresti, functie in care a dovedit o stingacie induiosatoare, apoi numit linga fruntea Olimpului, la imparteala bucatelor, adica a industriei lenese de stat”;

“dl Popescu a imbracat costumul superioritatii zdrobitoare asupra pigmeilor, a arogantei fara limite (…) si a clacat lamentabil, pierzind tot ce se putea pierde in Bucuresti si coborind in sondaje PSD-ul la un ingrijorator 18-19a astazi”.

Afirmatiile lui Mironov vin in contextul in care el se afla pe un nesigur loc 22 pe listele de candidati, eligibil doar in conditiile in care PSD ar obtine la Bucuresti 100% din voturi.

Intrebat ieri cum comenteaza toate acestea si daca Mironov se va mai regasi pe liste, Dan Ioan Popescu a spus ca a fost coleg cu el in guvernarea Vacaroiu “si, in afara de faptul ca era un ministru science-fiction, nu mi-aduc aminte nimic altceva”. “Dl Mironov poate sa ramina pe lista, nu stiu cite voturi va lua.

De altfel, nu stiu cite voturi a luat si la preliminare, cred ca nu mai multe de 1.000…”, a adaugat Popescu.

Episodul Ponta

Joi, liderul tinerilor PSD, Victor Ponta, avea sa-l ia peste picior pe seful de campanie al partidului, Dan Nica.

“Departamentul aflat inca in coordonarea dlui Dan Nica continua seria de dezinformari si date inexacte referitoare la tinerii candidati, produse in ultima perioada de acest serviciu intern al partidului; in loc sa accepte cu sinceritate si realism o situatie concreta, cunoscuta de majoritatea membrilor de partid si reflectata pe larg in toata mass-media, materialul apeleaza la vestitul

personaj Ghita Pristanda numarind in mod jenant tinerii: “2 la prefectura, 2 la scoala de fete…””, se spune intr-un comunicat semnat de Ponta. Acesta isi manifesta explicit nemultumirea ca, desi au fost scosi mai multi tineri de pe locurile eligibile, Dan Nica se lauda cu numarul mare al acestora de pe listele PSD.

Replica n-a venit de la Dan Nica, ci de la Octav Cozmanca, presedintele executiv al partidului. Aflat la Suceava, acesta a declarat, citat de Mediafax, ca Victor Ponta s-a lansat in afirmatii “fara nici un fel de suport”, iar situatia “neplacuta” creata de el va fi discutata in Biroul Coordonator al PSD.

“Nu ne asteptam la o asemenea reactie si mai ales in plin proces de campanie, cind echipa trebuie sa functioneze. Avem cu cine sa ne luptam si nu trebuie sa incepem mici rafuieli intre noi”, a declarat Cozmanca. Mult mai ingaduitor fata de Ponta s-a aratat insa Dan Ioan Popescu.

Acesta a sustinut ca, intr-un partid democratic, fiecare are voie sa-si exprime punctul de vedere, adaugind ca “nu este un capat de tara” daca Victor Ponta, “cu entuziasmul sau tineresc”, vede altfel lucrurile decit Dan Nica.

Popescu a mai spus ca staff-ul de campanie al Uniunii PSD+PUR va functiona foarte bine, desi Ponta a exprimat un punct de vedere diferit de al lui Nica, ambii fiind membri ai staff-ului.

Cine se lupta pentru ce?

“Iesirea” lui Victor Ponta poate fi interpretata si ca o rafuiala personala din cauza ca, neavind 30a tineri pe liste el ar putea avea probleme de legitimitate in TSD, dar poate fi interpretata si ca o “lucratura” pusa la cale de cei care au revenit acum in fruntea staff-urilor de campanie.

E de asteptat ca Mitrea si Popescu sa nu vada cu ochi buni echipa care i-a inlocuit acum doua luni, din care fac parte, intre altii, Dan Nica, Rovana Plumb sau Zamfir Dumitrescu. Asa cum ne-au declarat surse din partid, Victor Ponta n-a avut niciodata taria de a “iesi la atac” fara spatele asigurat.

Or, in comunicatul de acum doua zile, Ponta il ridica in slavi pe Miron Mitrea, proaspa recuperat pe post de “coorodnator de filiale”. Mai mult, ieri, un lider din “vechea garda”, Dan Ioan Popescu, a sarit in ajutorul lui Ponta, spunind ca declaratiile sale nu sint un capat de tara.

Pe de alta parte, “rabufnirea” lui Alexandru Mironov ar putea fi inteleasa si ca o frustrare personala (el nu se regaseste pe un loc eligibil), dar si ca o “manevra” de raspuns fata de revenirea in prim-planul scenei a unor fosti lideri, precum Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea.

L-a ametit campania: Blanculescu, in slujba cetateanului de la 14 ani

PSD Bucuresti a anuntat ieri ca noul sef de campanie al filialei este Sorin Oprescu, iar purtator de cuvint – Ionel Blanculescu.

Celebru pentru declaratiile sale iesite din comun, Blanculescu a dat ieri un spectacol de-a dreptul delirant: “Eu reprezint un purtator de cuvint al cetatenilor din Bucuresti, al nemultumitilor lui”; “Mi-am pus viata in slujba cetatenilor, in slujba interesului national.

De la 14 ani, de cind am jurat ca elev al Liceului Militar, mi-am pus viata in slujba cetatenilor, in slujba interesului national. Am actionat pentru ca datornicii sa dea banii la bugetul de stat, am adus dupa gratii pe cei care au crezut ca sint mai presus de lege.”; “Vom face o campanie din usa in usa, din strada in strada, din bloc in bloc, din vila in vila…

acolo unde vom ajunge la concluzia ca vilele sint facute cu bani curati”; “Bucurestiul nu crede in lacrimi, ci in fapte”. Campania electorala a Organizatiei PSD Bucuresti pentru alegerile parlamentare se va desfasura sub sloganul “PSD te intelege, PSD actioneaza”.

Ev. Zilei – 23 octombrie 2004

Dispute cu privire la controlul generatiei tinere

Adrian Nastase si Victor Ponta isi disputa statutul de patron al generatiei tinere din PSD. Intr-un comunicat acid, Ponta si-a facut de ras partidul cu privire la modul dubios in care se lauda ca promoveaza tinerii.

Direct, Ponta l-a atacat pe Dan Nica, seful Comunicarii din PSD, acuzandu-l ca a falsificat varstele unor candidati pentru ca tinerii plasati pe liste sa iasa la numar in discursurile propagandistice. Dan Nica nu i-a dat lui Ponta nici o replica. Refuzul lui Nica de a comunica cu presa a facut imposibila contactarea lui.

In schimb, seful TSD a primit o replica chiar de la Nastase, care sustine in continuare ca pe listele PSD se afla suficienti tineri. „Domnul Ponta considera ca cei care au 36-37 de ani nu mai sunt tineri si nu trebuie contabilizati“, a raspuns Nastase. La randul sau, presedintele executiv al PSD a declarat ca va discuta in sedinta Biroului Coordonator cazul „Ponta“.

In realitate, Ponta este suparat nu atat pe Nica, cat mai ales pe Nastase, pentru ca nu l-a sprijinit suficient in plasarea reprezentantilor TSD pe liste. Conform promisiunii lui Nastase, pe liste trebuiau sa fie plasati 30% tineri, insemnand aproximativ 45 de locuri de parlamentar. Insa Ponta nu a primit exclusivitate pe locurile de la tineret.

Nastase si-a rezervat dreptul de a numi o parte dintre ei, iar Ponta, cealalta parte. Dupa alegerile din PSD, Ponta a primit de la Nastase asigurarea ca tesedistii care si-au castigat locuri nu vor fi mutati. De pe listele finale au disparut, insa, o parte dintre tesedistii lui Ponta.

Proiectul privind promovarea tinerilor in Parlament a fost elaborat de Ponta cu acordul direct al lui Nastase. Insa fiecare dintre cei doi se gandea la altceva cand se referea la promovarea tinerilor. Nastase tintea sa isi promoveze colaboratorii apropiati, Ponta fiind doar unul dintre ei.

Liderul TSD, in schimb, intelegea sa isi promoveze propriii oameni, racolati de la conducerea organizatiilor judetene de tineret. In jurul lui Nastase gravitau cativa tineri precum Dan Mihalache, Bogdan Aurescu, Titus Corlatean, Daciana Sarbu, Anca Alexandrescu, aflati la concurenta directa cu Ponta si implicit cu grupul lui Ponta.

Tocmai de aceea, liderul TSD nu a fost sprijinit de ceilalti tineri din jurul lui Nastase, unii dintre ei exprimandu-si neincrederea in capacitatile oamenilor lui Ponta si bucurandu-se ca au fost scosi de pe liste.

Ponta a recunoscut ca Nastase s-a suparat pe iesirea sa reprosandu-i ca l-a deranjat comunicatul care lua la misto propaganda oficiala a PSD. Cu toate neajunsurile, Ponta declara ca a stabilit cu Nastase sa treaca peste probleme, sa le rezolve ulterior si acum sa se concentreze pe campania electorala.

In plus, liderul TSD considera ca sunt gresite interpretarile conform carora s-ar muta din aripa Nastase catre aripa Mitrea.

Un vicepresedinte PSD ne-a explicat ca Ponta nu are deschidere la greii din PSD, pe care deseori i-a asociat cu dinozaurii, dar ca foarte probabil „a vrut sa-l sperie pe Nastase aratandu-i pisica din Vrancea“, tocmai prin elogii aduse unor rivali – Oprisan si Mitrea.

Cotidianul – 23 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro