Sari direct la conținut

Regele Mihai I va fi despagubit din veniturile din privatizare

HotNews.ro

Statul roman ii va plati fostului rege Mihai I despagubiri de 30 de milioane de euro, in contul imobilelor apartinand domeniului regal Sinaia care nu vor fi restituite in natura, din veniturile obtinute din privatizare, a declarat, ieri, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor.

„Nu am stabilit inca cum vor fi esalonate platile pentru despagubiri, dar ele se vor face din veniturile obtinute din privatizari. Pentru acest lucru va trebui insa sa discutam, in perioada urmatoare, cu reprezentantii FMI pentru a vedea daca sunt de acord cu aceasta varianta”, a precizat Tanasescu.

Potrivit legislatiei romanesti in vigoare si acordului cu FMI, sumele din privatizare nu pot fi folosite cu alta destinatie decat pentru finantarea deficitelor externe. Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca o parte din aceste sume pot fi folosite si in alt scop.

„Varianta ca despagubirile ce vor fi platite fostului suveran sa fie acoperite din privatizare este foarte posibila, avand in vedere existenta unui precedent. Sa nu uitam ca Romania a rezolvat astfel un litigiu privind o datorie istorica fata de Suedia, situatie in care am primit acceptul Fondului de a utiliza sume provenite din privatizare”, ne-au explicat sursele citate.

Initial, proiectul de lege aprobat de guvern stipula ca, pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I, suma necesara despagubirii de 30 milioane euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Finantelor.

In urma dezbaterilor din sedinta de guvern, membrii cabinetului au cazut de acord ca este preferabila utilizarea veniturilor din privatizare in locul incarcarii cheltuielilor bugetului de stat.

George SOLOMON Adevarul – 23 octombrie 2004

Ministrul Mihai Tanasescu a anuntat ieri ca suma de 30 de milioane de euro promisa de guvern Regelui Mihai in schimbul castelelor Peles, Pelisor si altor imobile de la Sinaia care ramin in patrimoniul statului ar putea proveni din privatizari, o alta solutie fiind reprezentata de buget.

Guvernul, care a aprobat la ultima sedinta proiectul de lege referitor la despagubiri, va negocia cu Casa Regala modalitatea acordarii banilor: in transe sau toata suma odata.

Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, a afirmat ieri ca banii care vor fi acordati drept despagubire Regelui Mihai ar putea proveni din privatizari sau de la bugetul de stat. “Nu am stabilit de unde se dau sumele, dar, probabil, vom avea in vedere – dupa consultarea pe care o vom avea cu Fondul Monetar – veniturile din privatizare”, a spus Tanasescu.

El a mai afirmat ca o alta varianta ar fi ca suma sa fie asigurata din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice. Potrivit lui Tanasescu, banii vor fi acordati esalonat, pe o anumita perioada. Surse guvernamentale sustin insa ca oficialii de la Palatul Victoria vor negocia cu Casa Regala daca suma va fi data in transe sau toata odata.

Un oficial de la MF spune ca “veniturile din privatizare se incaseaza intr-un cont, in Trezoreria statului” si ca suma care exista in acel cont “depaseste 30 de milioane de euro, numai din privatizarile AVAB”.

Surse din Ministerul Finantelor sustin ca au fost trecute ambele variante in proiectul de lege – “si in ideea ca suma ar fi suportata de la bugetul de stat, si din privatizari”. Aceleasi surse precizeaza ca, in varianta alocarii de la bugetul de stat, banii s-ar acorda dintr-un capitol special, din suma alocata in fiecare an pentru despagubiri. “Noi (Ministerul de Finante – n.r.

) sustinem aceasta varianta”, afirma aceleasi surse. Problema este ca, daca se va adopta aceasta solutie, se va diminua fondul din care se platesc si alte despagubiri, pentru care s-au dat legi speciale. De exemplu, pentru cei peste 13.000 de romani proveniti din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, banii urmau sa se dea cu tiriita, pe doi ani, din acelasi capitol.

Despagubirea Regelui Mihai a fost trecuta pe agenda guvernului abia la final de mandat, pe linga cele 30 de milioane de euro si dreptul Casei Regale de a folosi castelele “pentru organizarea unor evenimente speciale”, Regelui Mihai revenindu-i si o vila de la Sinaia, “Casa Cavalerilor”, care ii va fi restituita in natura.

Proiectul de lege a fost inaintat Senatului, in procedura de urgenta, au anuntat oficialii executivului.

Intre primii 60-70 la bogatie

Daca parlamentul va aproba aceasta lege, Regele Mihai ar ajunge in TOP 300, cu cele 30 de milioane de euro (peste 37,8 milioane de dolari), plus celelalte proprietati pe care le are. La acestea se adauga si vila de la Sinaia, pe care ar urma sa o primeasca prin aceeasi lege.

Daca luam in considerare numai despagubirea baneasca pe care i-ar acorda-o statul drept “reparatie morala”, Regele Mihai ar ocupa un loc intre primii 60-70 cei mai bogati romani, potrivit TOP 300 editat de revista “Capital” in 2003.

Ar fi cam la acelasi nivel cu Gheorghe Hagi, Valeriu Lazarov (care au intre 35 si 40 de dolari) si inaintea controversatului deputat PSD Culita Tarita, cu 35 de milioane de dolari. (G.P.)

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu: 30 de milioane de dolari pentru rege pina in iulie 2005

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, ne-a explicat ca ar urma ca despagubirile si punerea in posesie a Maiestatii sale Regele Mihai I sa fie facute pina in luna iulie a anului viitor.

Vasiliu a mentionat ca Maiestatea sa este de parere ca rezolvarea litigiului printr-o lege – si nu printr-o ordonanta de urgenta – este de natura sa implice trei puteri ale statului: executiv, legislativ si presedintele Romaniei. Totodata, avocatul a apreciat ca suma acordata drept despagubire este multumitoare, “avind in vedere contextul economic si politic actual”.

Adrian Vasiliu isi exprima increderea ca intelegerea amiabila cu guvernul – a fost un gentlemen’s agreement, nu s-a semnat nici un document – va fi respectata si de parlament, spera el, “si de putere cu aliatii sai si de opozitie – pentru ca nu vad de ce s-ar opune PNL si PD”.

Avocatul ne-a mai spus ca proiectul de lege va fi depus in parlament “in procedura de urgenta”, ceea ce inseamna ca “va fi discutat cu prioritate inaintea altora”.

In prezent, a precizat avocatul Casei Regale, pe rolul instantelor mai exista trei procese de revendicare deschise de Maiestatea sa si un altul prin care statul il cheama in judecata pe fostul suveran, cerindu-i sa achite toate investitiile facute in Castelul Savirsin timp de 50 de ani, adica 900 de milioane de lei.

Or, explica Adrian Vasiliu, “prin proiectul de lege se prevede ca datoriile reciproce, atit cele ale statului roman fata Maiestatea sa, cit si cele ale Maiestatii sale fata stat inceteaza reciproc”. Cele doua procese au fost deschise pentru ca primariile din doua localitati nu au inteles sa restituie proprietatile care i-au apartinut regelui.

“Maiestatea sa – prin acceptarea unor despagubiri simbolice fata de valoarea averii sale ce a fost confiscata – a pus umarul la rezolvarea unei chestiuni atit de delicate, asa cum a facut-o si atunci cind a pledat cauza Romaniei in fata statelor NATO”.

Daca s-ar fi mers pe calea de revendicare obisnuita, prin Legea 10, s-ar fi ajuns, explica avocatul Casei Regale, “la procese – ceea ce ar fi fost o nota proasta pentru putere – si la despagubiri mult mai mari”. Vasiliu a insistat asupra faptului ca “miza politica si morala a prevalat asupra celei economice, in opinia Maiestatii sale”. (Cristrian Oprea)

Ev. Zilei – 23 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro