Sari direct la conținut

Revolutionarii aradeni vor sesiza NATO asupra cazului Badalan

Evenimentul Zilei

Revolutionarii aradeni vor sa stringa semnaturi pentru a sesiza inaltul comandament al NATO in legatura cu cazul Badalan. “Ma numesc Mircea Ardelean si am fost in grupul de demonstranti din 21 decembrie 1989.

Am asistat la o discutie dintre Valentin Voicila si fostul maior Eugen Badalan care l-a amenintat pentru stema de pe tricolorul romanesc, l-a amenintat ca il impusca, ca el a depus juramint pe acel tricolor si a fost omul care a venit in Arad pentru represalii impotriva demonstrantilor.

Vrem, o parte din revolutionari, sa adunam semnaturi de la cei implicati in acele evenimente impotriva generalului Badalan pentru a le inainta Secretariatului General al NATO.

Ma deranjeaza si faptul ca presedintele Ion Iliescu si Adrian Nastase sfideaza o comunitatea aradeana instalind in fruntea Statului Major un om compromis in evenimentele din decembrie 1989”, ne-a declarat Mircea Ardelean, membru al Fundatiei Revolutiei din Decembrie 1989, din Arad. (Sorin Trocan)

Primarul Aradului: Iliescu vrea “sa-l scoata basma curata pe Eugen Badalan”

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, ii cere, intr-o scrisoare deschisa, presedintelui Iliescu sa “revina” asupra “gravelor sale afirmatii” aducind “rectificarile necesare” in privinta celor spuse in apararea noului sef al Statului Major al Armatei, Eugen Badalan.

“In Arad, precum si in Timisoara in acele zile, ca restul tarii nici nu se ridicase, s-a murit de-adevaratelea”, ii reaminteste primarul Aradului sefului statului care a sustinut anterior ca “n-am avut la Arad confruntari si pierderi de vieti omenesti”.

Aceasta afirmatie a lui Iliescu a fost facuta “numai ca sa-l scoata basma curata pe Eugen Badalan, actualul general-sef al Statului Major al Armatei Romane – fost maior de contrainformatii, participant la represiunea singeroasa de la Arad (24 de morti, 64 de raniti)”, subliniaza Gheorghe Falca, primarul Aradului.

Acesta mai noteaza ca sustine declaratiile facute de col. (r) Neculae Diaconescu si de actorul Valentin Voicica, participanti la revolutia de la Arad, care l-au acuzat pe noul sef al Armatei ca este responsabil de represiunea care a avut loc in decembrie 1989.

Iliescu a spus miercuri ca “nu sint corecte informatiile care au aparut in ceea ce-l priveste pe eugen Badalan pentru ca in asemenea situatii se fac verificari foarte atente”.

In timpul revolutiei din decembrie 1989, la Arad au murit 19 persoane si au fost ranite alte citeva zeci, toate victimele fiind inregistrate dupa momentul caderii lui Ceausescu, adica incepind cu noaptea de 22/23 decembrie 1989.

O troita cu numele eroilor martiri este amplasata chiar in fata Palatului Administrativ din Arad, locul unde, in decembrie 1989, s-au strins zeci de mii de oameni pentru a rasturna regimul Ceausescu.

Mai mult, la aniversarea a zece ani de la revolutie, in chiar centrul pietei din fata aceluiasi palat, numita Piata Revolutiei, a fost inaltat un obelisc in memoria eroilor martiri ai revolutiei din Arad.

Anul trecut, cind a vizitat orasul pe 30 noiembrie, presedintele Ion Iliescu a dedicat un moment important comemorarii martirilor revolutiei din Arad, depunind coroane de flori la monumentul ridicat in memoria acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro